Am facut acum ceva vreme o clasificare a profilului comentatorilor de pe bloguri.
Intre timp lista aia a mai fost intregita de catre unii dintre bloggeri, care in gluma sau in serios au mai adaugat niste categorii de profile.
Insa… ce n-am luat noi in calcul a fost diferentierea in functie de genul de utilizare a netului, a celor care ajung si pe bloguri.
Si aici cred ca vorbim de doua categorii mari si late:
a) utilizatorii obisnuiti cu a citi si a comenta pe bloguri; acestia sunt cei care inteleg notiunea de blog, nu-i spun site personl si nu-i dau nici alte denumiri tembele, cunosc regulile jocului si actioneaza urmarindu-le.
Chiar si cand incalca aceste mici linii netrasate clar de catre nimeni, o fac stiind deja reactiile si comportamentele rezultate (cunosc relatia cauza-efect in cazul asta).
O parte buna au o linie clara, sunt ofensivi sau defensivi constant, au preferati si detestati, sunt relativ constanti.
Inteleg netul in buna parte, inteleg temele propuse pe bloguri si chiar daca gresesc pot sustine un dialog, de cele mai multe ori civilizat.
Atitudinea lor fata de internet, si mai ales fata de internetul romanesc este – de cele mai multe ori – constructiva, il inteleg din mai multe unghiuri de vedere si pot aduce de foarte multe ori plus-valoare.
b) utilizatorii de internet care ajung ocazional pe bloguri; ei au un comportament aparte, care sare in ochi in orice comentariu; sunt din topor, curtoazia este data disparuta inca de cand aplica repede informatiile in casutele „numele tau”, „adresa de e-mail” si „site-ul tau”, de cele mai multe ori n-au blog sau (sanse mici) au unul pe o platforma free, facut cu 35 de minute in urma, urmand sa-l abandoneze peste alte 35 (tot minute).
Nu inteleg notiunea de tema propusa de blogger si de cele mai multe ori sunt off topic, recunoscand asta de parca se asteapta sa fie ok daca specifica treaba asta.
Nu inteleg nici pe departe notiunea de „comentariu in pending” si atunci cand apasa butonul de „trimite” al comentariului si vede ca al lui comentariu nu apare pe „site” in secunda doi mai comenteaza tembel de inca 2-3 ori, enervandu-se teribil.
Parte din ei sunt comentatori pe site-uri de ziar, unde sunt obisnuiti cu lejeritatea data de lipsa interesului ziarului fata de comentarii, si unde au voie sa faca/scrie orice (caci oricum nu exista feed-back si raspuns, se cearta comentatorii de-acolo ca chiorii), principala distractie a unora fiind sa ocoleasca filtrele automate ale cuvintelor porcoase (unde exista).
Pe bloguri nu comenteaza decat arareori constructiv, au un ton normal foarte rar, aterizeaza pe bloguri dupa cautari pe google si bucuria lor nu este sa participe la discutie ci… sa spuna ceva, orice!
Categoria asta de comentatori percepe internetul ca pe ceva foarte friabil, periculos si ostil. Nu exista dorinta de incercare a unei intreprinderi in .ro, pentru ca utilizatorii de acest gen percep netul ca fiind foarte ostil datorita experientelor de care au avut parte pana in prezent.
–––
Din punctul de vedere al acestor doua categorii asa vad problema… si mai e ceva: de foarte multe ori, dupa ce un om care se implica in discutiile de pe bloguri, este tentat sau chiar ajunge sa isi faca un blog personal. In schimb, din categoria „b” se intampla foarte rar ca omul sa vrea sa-si expuna parerile, si sansele de a se supune comentariilor rautacioase (sau doar potrivnice) il fac sa abandoneze repede ideea.
Acum, poate cineva sa-mi spuna care sunt totusi cele cateva bloguri cunoscute unde comentariile arata clar ca sunt adaugate de oameni care n-au legatura cu blogurile, ci sunt mai aproape de mahalaua prezenta in zona de comentarii a ziarelor?
P.S. tot in zona asta intra si asemanarea blogurilor si site-urilor ziarelor cu sisteme de conducere ale tarilor din real-life: in timp ce blogurile sunt, in mare parte, variante ale despotismului luminat, celelalte sunt pure democratii salbatice ca cea in care traim si noi: toata lumea urla, are ceva de spus si exprimat, opiniile zboara nestingherite… si nimeni nu-i baga in seama.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.