Cititor/comentator de bloguri nu egal utilizator de internet

Am facut acum ceva vreme o clasificare a profilului comentatorilor de pe bloguri.

Intre timp lista aia a mai fost intregita de catre unii dintre bloggeri, care in gluma sau in serios au mai adaugat niste categorii de profile.

Insa… ce n-am luat noi in calcul a fost diferentierea in functie de genul de utilizare a netului, a celor care ajung si pe bloguri.

Si aici cred ca vorbim de doua categorii mari si late:

a) utilizatorii obisnuiti cu a citi si a comenta pe bloguri; acestia sunt cei care inteleg notiunea de blog, nu-i spun site personl si nu-i dau nici alte denumiri tembele, cunosc regulile jocului si actioneaza urmarindu-le.

Chiar si cand incalca aceste mici linii netrasate clar de catre nimeni, o fac stiind deja reactiile si comportamentele rezultate (cunosc relatia cauza-efect in cazul asta).

O parte buna au o linie clara, sunt ofensivi sau defensivi constant, au preferati si detestati, sunt relativ constanti.

Inteleg netul in buna parte, inteleg temele propuse pe bloguri si chiar daca gresesc pot sustine un dialog, de cele mai multe ori civilizat.

Atitudinea lor fata de internet, si mai ales fata de internetul romanesc este – de cele mai multe ori – constructiva, il inteleg din mai multe unghiuri de vedere si pot aduce de foarte multe ori plus-valoare.

b) utilizatorii de internet care ajung ocazional pe bloguri; ei au un comportament aparte, care sare in ochi in orice comentariu; sunt din topor, curtoazia este data disparuta inca de cand aplica repede informatiile in casutele „numele tau”, „adresa de e-mail” si „site-ul tau”, de cele mai multe ori n-au blog sau (sanse mici) au unul pe o platforma free, facut cu 35 de minute in urma, urmand sa-l abandoneze peste alte 35 (tot minute).

Nu inteleg notiunea de tema propusa de blogger si de cele mai multe ori sunt off topic, recunoscand asta de parca se asteapta sa fie ok daca specifica treaba asta.

Nu inteleg nici pe departe notiunea de „comentariu in pending” si atunci cand apasa butonul de „trimite” al comentariului si vede ca al lui comentariu nu apare pe „site” in secunda doi mai comenteaza tembel de inca 2-3 ori, enervandu-se teribil.

Parte din ei sunt comentatori pe site-uri de ziar, unde sunt obisnuiti cu lejeritatea data de lipsa interesului ziarului fata de comentarii, si unde au voie sa faca/scrie orice (caci oricum nu exista feed-back si raspuns, se cearta comentatorii de-acolo ca chiorii), principala distractie a unora fiind sa ocoleasca filtrele automate ale cuvintelor porcoase (unde exista).

Pe bloguri nu comenteaza decat arareori constructiv, au un ton normal foarte rar, aterizeaza pe bloguri dupa cautari pe google si bucuria lor nu este sa participe la discutie ci… sa spuna ceva, orice!

Categoria asta de comentatori percepe internetul ca pe ceva foarte friabil, periculos si ostil. Nu exista dorinta de incercare a unei intreprinderi in .ro, pentru ca utilizatorii de acest gen percep netul ca fiind foarte ostil datorita experientelor de care au avut parte pana in prezent.

–––

Din punctul de vedere al acestor doua categorii asa vad problema… si mai e ceva: de foarte multe ori, dupa ce un om care se implica in discutiile de pe bloguri, este tentat sau chiar ajunge sa isi faca un blog personal. In schimb, din categoria „b” se intampla foarte rar ca omul sa vrea sa-si expuna parerile, si sansele de a se supune comentariilor rautacioase (sau doar potrivnice) il fac sa abandoneze repede ideea.

Acum, poate cineva sa-mi spuna care sunt totusi cele cateva bloguri cunoscute unde comentariile arata clar ca sunt adaugate de oameni care n-au legatura cu blogurile, ci sunt mai aproape de mahalaua prezenta in zona de comentarii a ziarelor?

P.S. tot in zona asta intra si asemanarea blogurilor si site-urilor ziarelor cu sisteme de conducere ale tarilor din real-life: in timp ce blogurile sunt, in mare parte, variante ale despotismului luminat, celelalte sunt pure democratii salbatice ca cea in care traim si noi: toata lumea urla, are ceva de spus si exprimat, opiniile zboara nestingherite… si nimeni nu-i baga in seama.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • aleyna
    • 24.02.2010

    Cabral,dragule,bine te-am regasit!
    Sper ca nu ma uraşti pentru lipsa mea(sunt vinovata,recunosc)
    Motivul pentru care am ınceput sa citesc bloguri(al tau şi alte vreo doua,trei) a fost singuratatea ın care ma cufundam zi şi noapte,tot mai adanc!
    Şi pe mine m-a batut gandul sa ımi fac un blog dar nu o voi face(deocamdata) pentru ca ın momentul ın care voi dori sa ımi ımpartaşesc ideile cu alti oameni voi baga un off topic pe undeva(pe unde aş crede ca se potriveşte) sau voi trimite un mesaj unuia dintre voi…Sunt multe de spus dar(deocamdata) nu m-aş putea tine de el ceea ce ar fi o lipsa de respect din partea mea pentru cei care ar poposi pe blogul meu.
    Tu nu ai de ce sa „te temi” de lipsa respectului pentru ca eşti un om cunoscut,ai un blog de…multa vreme şi multe persoane care ti-au vizitat blogul au preferat sa revina(acest lucru,sunt sigura ca nu datorita pozitiei tale ın societate sau mai bine sa ıi spun serviciului tau ci pentru ca şi-au dat seama cu ce tip de persoana „au de-a face”).
    Mie ımi place blogul tau enorm,zambesc,rad,ma ıntristez…comunic cu alti oameni ceea ce cred ca aştepti şi tu de la cititorii tai.
    Pe blogul tau ımi place respectul pe care ıl prezinti fata de noi,vocabularul adecvat şi subiectele propuse.
    Sunt alte bloguri care mi-au displacut ınca de la primul articol ceea ce m-a determinat sa nu revin acolo(cred ca am mai spus acest lucru).

    răspunde-i
  • alicuza
    • 18.02.2010

    Chiar ca pe site-urile de ziare este haos. Eu acolo am inceput sa scriu, si datorita troll-ilor mi-am facut blog.

    Pana la urma nu conteaza daca au sau nu blog, daca inteleg sau nu ce este acesta sau daca folosesc des internetul. Oamenii civilizati stiu sa se comporte adecvat si pe bloguri.

    Categoria care imi place cel mai mult sunt cei care sunt necivilizati pana si pe propriile lor bloguri, cum e Mircea Badea.

    răspunde-i
  • Cristian
    • 16.02.2010

    Nu văd care e problema în a spune unui blog „site personal”. E drept că e un caz particular de site personal, adică nu conține doar niște albume de fotografii, dar tot personal rămâne.

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2010

      Problema? A, nu-i nici o problema, doar ca nu-i aia.
      Asa si un magazin on-line… este al unei firme, care firma este a unui patron. Deci e firma personala, care are un site, care devine si el personal… na sofism!

    răspunde-i
  • silvia
    • 16.02.2010

    Sincer, eu la inceput citeam blogul tau, comentam, imi placea. O prietena m-a sfatuit sa-mi fac un blog (imi place foarte mult sa vorbesc si sa impartasesc ce simt cu cei din jur, sa primesc sfaturi, opinii, etc) si am fost oarecum reticenta in legatura cu ideea de a avea propriul blog. Intr-o seara, m-am gandit mai bine si mi-am zis: de ce nu? La inceput nu stiam cum sa scriu, despre ce anume; dar cu timpul am preferat sa scriu ce-mi trece prin cap, ce simt, ce vreau 🙂 Uneori, iau scrisul ca pe o terapie si imi face bine (la un moment dat, scriam foarte multe poezii,ajungand sa am vreo sapte caiete in momentul de fata; acum le-am recitit si sunt pline de energie negativa, dar care a ramas in filele respective). A ajuns sa-mi placa si scrisul pe blog; nu prea ma uit la profilul celui care scrie, decat atunci cand ma capteaza postul respectiv 🙂 Eu cred ca toata lumea are dreptul la replica, atata vreme cat respecta regulile de bun simt 🙂

    • cristina
      • 17.02.2010

      scrisul(creatia) este o terapie.. fenomenul poarta numele de catharsis, purificarea spiritului cu ajutorul artei sau efectul terapeutic rezultat prin descarcarea trairilor refulate..
      Si deviez putin de la subiect.. Am auzit un zvon, de un club in Straja. Care-i faza?

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2010

      Eh, vezi… eu nu cred in acest drept.
      E dreptul meu sa am… dreptul la replica. Sau… e dreptul meu sa-mi spun parerea… si tot asa.
      Da, asa-i, dar si celalalt are drepturi… de ex. sa nu te asculte. Este?

    răspunde-i
  • Silvia
    • 16.02.2010

    Cu blog si fara blog… Am citit si impartirea in cele 9 categorii. Sincera sa fiu, as prefera ca lumea doar sa ma citeasca si, daca spun ceva interesant, ce merita retinut, sa fie retinut. Cam ca la TV, pana la urma. Acolo nu ai feed-back, dar totusi lumea comenteaza, se uita si interactioneaza in propria casa cu protagonistii.

    Ti-ai facut blog pentru dialog? Vrei sa iti comenteze numai avizatii intr-ale blog-urilor? Sau vrei sa comenteze oricine are chef si nu incalca regulile bunului simt?

    Preferi 200 mesaje pe aceeasi tema, dezbatuta si razbatuta, sau preferi ca lumea sa citeasca si sa faca?

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2010

      Pai, vezi-tu, asta e diferenta.
      Eu privesc problema asta mult mai util. Imi spun parerea asteptand sa dezbatem pe ideea asta, sperand astfel sa mai invat si eu ceva, sa rafinez sau sa-mi schimb parerea…
      Suna altfel privita asa, nu?

    răspunde-i
  • light play
    • 16.02.2010

    utilizatori, comentatori… wow! da’ OAMENI nu se plimba pe blogurile astea?

    ce conteaza cat de priceput e sau nu la bloguri si/sau la plimbat pe Internet?

    conteaza ideile pe care ti le comunica in casuta aia de comentarii, conteaza felul civilizat (sau ne~) in care ti se adreseaza cand iti calca pragul.

    ps. cat despre cele doua categorii propuse de tine, sunt un pic cam simple. vrei sa spui ca daca cineva e obisnuit sa comenteze pe bloguri si stie regulile jocului asta inseamna ca discuta civilizat si constructiv? iar utilizatorul ocazional e neaparat din topor doar pntru ca nu intelege moderarea sau alte piedici in calea comentariului lui, cum ar fi cerinta de a te inregistra pe anumite bloguri? (si de fapt de multe ori nu vede avertismentul de comment pending din cauza ca templateurile sunt prost designed he he).

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2010

      N-ai prins ideea… conteaza cat stii, pentru ca acel grad de civilizatie da discutiei un anumt ton. Si-atunci devine important…

    răspunde-i
  • Cei din categoria b) nu au opinii. Opiniile se transmit.
    Asta este opinia mea.

    • claudiub
      • 16.02.2010

      oricine are dreptul la o opinie chiar daca are sau nu un blog, asta nu e o opinie ci un drept constitutional.
      P.S. opiniile se pot transmite si pe alte canale

    răspunde-i
  • Marius
    • 16.02.2010

    Eu vad blogul ca pe o interfata intre un individ si mai multi indivizi, nu ca pe o interfata intre un blogger si alti bloggeri.Nu cred ca e relevant faptul ca cel care citeste/comenteaza, are sau nu blog, sau ca se panicheaza sau nu cand comment ul e pending for approval.In alta ordine de idei, mi se pare normal sa te semnezi, ca doar d’aia ai in buletin rubrica „Nume Prenume”, sa stie draq lumea cine esti, daca tu nu stii, sa comentezi on topic, si sa arati putin respect pentru fiecare parere si idee discutata si comentata pe blog.Iar autorul post-urilor sa ne incante in continuare cu toate cele scrise!

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2010

      Da, dar eu dezbateam subiectul comentatori, nu despre filosofia blogging-ului… caci luata asa, ai dreptate.

    răspunde-i
  • animaloo
    • 16.02.2010

    @digital elf: de care?

    răspunde-i
  • ipo
    • 16.02.2010

    Eu cred ca generalizarea pentru utilizatorii de internet care ajung ocazional pe bloguri e gresita. Pe de o parte dau exemplul meu, care am cateva posturi care au atras multi cititori din Google, dintre care multi nu prea erau familizarizati cu ideea de blog. Am purtat un dialog decent si m-a bucurat faptul ca, desi ajunsi prin intermediul unui moptor de cautare pe blog, oamenii aia au gasit cateva randuri relevante pentru ce ii interesa pe ei (un review de telefon, niste chestii despre scoala de soferi…).

    Pe de alta parte, am avut surpriza ca cei mai multi dintre prietenii mei sa nu-mi citesca blogul! Da, le-am dat eu adresa cand eram la inceput, au citit de 2-3 ori ce scriam eu p-acolo si au lasat-o balta. Cei mai multi mi-au zis ca nu-i pasioneaza sa citesca chestii mai mult sau mai putin personale pe net, fara relevanta neaparat pentru ei. Si daca vor sa le povestesc ce cred despre o chestie sau ce am facut alaltaieri la munte, sa iesim la o bere si sa discutam.

    Concluzia e ca nu neaparat ultilizatorul de net nefamiliarizat cu blogurile e un marlan, nu stie sa comunice sau asa ceva. E si normal, altfel bloggerii ar ajunge sa se citeasca si sa se comenteze doar intre ei.

    răspunde-i
  • Loading...