Cioclii.

Imi mestec amarul si privesc creponat cinicul. Iar el, el ma priveste in scarba, cu relaxarea celui care stie ca lumea-i a lui, cu detasarea celui care stie ca a castigat deja lupta, ma “condescendeaza” cu privirea sarpelui rece care si-a inghesuit deja victima in acvariul lui de sticla…

Maestrul Gheorghe Dinica lupta pentru viata. I-ai putea, de te-ai incorda numai putin, i-ai putea rememora cel putin 10 replici, din tot atatea filme diferite. Replici care te-au facut sa razi sau sa plangi, vorbe care au ajuns sa faca parte din viata noastra. Si totusi, tocmai ce-ai terminat editarea materialului, corectura textului, sau mai stiu eu ce alta componenta a necrologului…

Da, cu tine vorbesc, omule de televiziune! Stiu ca deja ai montat materialele ce se termina intr-un fundal negru, ai terminat de pus muzica aia sumbra pe materialul documentat in prealabil de catre ceilalti din redactie, ai pus si vocea care anunta – trista, nu? – ca Maestrul s-a stins!. Ai impanat totul cu imagini din filmele Maestrului, ai pus text, ai reusit cateva treceri intre replici, ai facut legatura intre film si viata reala, ai trecut mare parte din CV… Apoi ai dat “save-project” si ai plescait multumit ca ti-ai terminat treaba. Inca n-ai “varsat” materialul pe banda sau in server, caci inca nu stii sigur ce data va trebui sa treci pe fundalul ala negru, cu care ti-ai incheiat “capodopera”.

Gheorghe Dinica – Actor – 01.01.1934 / ??.10.2009. Asta mai ai de pus, este?

Da, si cu tine vorbesc ziaristule… ti-ai strans documentarea, ai toate pozele, le-ai luat pe alea din filmele Maestrului, caci stii ca vor fi recunoscute usor, ai adaugat cateva informatii explicative despre ce se intampla in poze, ai strans textele indurerate de la editori, ai rezervat o pagina intreaga numai pentru lista interminabila cu roluri – dar ai taiat din ea, caci e prea lunga, este? – si ai dat materialul la DTP.

Ba, daca se duce azi schimbam imediat pagina 1, 2, 3, si 4. La pagina 4 mai avem doar de luat repede declaratii de la familie si colegi, si suntem gata!

Da, ziaristule, stiu ca ai lista aia cu cei de la care vrei declaratii la tine pe birou, caci vei avea nevoie de numerele alea de telefon, nu?

Tu esti pregatit, ai pregatit o poza mare cu Maestrul pentru prima pagina, inconjurata de un chenar negru, si un titlu de-o schioapa in care anunti, indurerat, ca s-a lasat cortina. Cred ca ti-am ghicit si titlul, este?

Da, vorbesc cu tine, bloggerule… caci stiu ca sunt cativa dintre voi care deja si-au pregatit posturile in care anuntati, indurerati, plecarea Maestrului. Ai salvat postul acolo, sta cuminte in “pending review”, sau in “drafts”, trebuie sa-i dai doar “publish“. Sunt curios ce poza ai ales, tind sa cred ca una din Filantropica. Am nimerit-o?

Da, vorbesc cu toti cei care s-au pregatit. Stiti imaginea aia din filmele western? Aia cu omul care se taraie, cu buzele crapate si cu ochii impaienjeniti si uscati, iar deasupra se rotesc ulii? Da, sunteti ulii…

Si nu va condamn. Inteleg, daca nu esti pregatit ti-o ia altul inainte. E mai bine pregatit, se misca mai repede, viteza e totul… trebuie sa fii pregatit. Si esti, nu?

Sunt ipocrit? Doar lucrez in televiziune, nu? Doar scriu pe un blog, nu?

Stiu ca-ti faci doar meseria. Si mai stiu si ca toata treaba asta ti-a lasat un gust amar in gura.

Nu te condamn, numai ca simt asupra noastra privirea aia fierbinte a CINICULUI. Ne rade in nas.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Laptop
    • 04.04.2011

    E greu la noi in ro…..

    răspunde-i
  • […] s-a anuntat ca Maestrul Gheorghe Dinica se simte rau, am ridicat doua degete timide si-am rugat cioclii s-o lase mai moale. Apoi s-a dus, odihneasca-L in pace, c-o fi mai buna lumea aia, […]

    răspunde-i
  • bhuttu
    • 04.11.2009

    Foarte bine punctat, Cabral. Ca o poveste de Kafka, fara scapare.

    răspunde-i
  • mitut claudiu
    • 03.11.2009

    Ma numesc Mitut Claudiu Adrian si vreau in primul rand sa va multumesc pentru ca va implicati in comunitate. Este benefic si important pentru fiecare institutie si persoana sa aiba astfel de actiuni.In acest sens,un aspect important il reprezinta partea de mediu,presiunea mare asupra naturii.
    Ma bucur ca a inceput si la noi “marketingul verde”,sensibil la problemele mediului.Daca as avea si eu putere financiara,as face tot atatea proiecte sau chiar mai multe(in special de impaduriri).Dar aceasta nu ma descurajeaza.Am 21 ani,sunt student,anul 3,la Geografia Mediului si am facut o obisnuinta si o pasiune din a invata oamenii,printre altele,sa respecte natura.Conteaza imens si exemplul personal.Eu am crescut la tara,unde sunt paduri cat vezi cu ochii,e aer curat;izvoare reci,poieni frumoase,fructe din belsug,zapezi adevarate,foarte putine masini(stau la munte,in jud. Valcea,depresiunea Lovistei,poalele Fagarasului).Cu timpul a inceput sa-mi placa geografia,apoi am fost receptiv la problema climatologica,ecologica si de mediu.Tot liceul am invatat foarte bine,am participat la zeci de concursuri si olimpiade.Cele mai dragi sunt cele nationale,la geografie.In 2007,in clasa a 12-a am luat mentiune pe tara la geografie.Deci vorbesc in cunostiinta de cauza,cunosc foarte bine limitele naturii,chiar daca e “aparent” un sistem autoreglabil.Dar altceva conteaza,nu trebuie sa avem doctorate in geografie,pentru a stii ca:daca plantam copaci vom imbunatati calitate aerului prin aport de O2,ca defrisarile fac ravagii pe orice component de mediu(temperaturi mai mari,alunecari de teren,inundatii),ca doar recicland putem avea o presiune mai mica asupra rezervelor si putem obtine o dezvoltare durabila.
    Noi dintotdeauna am trait in armonie cu natura,ea ne-a fost casa si masa,ea ne-a protejat.Toate asezarile sunt pe un curs de apa,si multe langa paduri.Avem nevoie de ea,dar si ea are nevoie de noi.Ne ferim sa mancam alimente alterate,dar trebuie sa ne gandim ca mai intai de toate,noi tarim cu O2(aer),care trebuie sa fie suficient si in conditii bune,adica “nealterat” de poluanti(oxizi,sulfati,azotati,metan,pulberi,funingine).Sunt multe aspecte la care sa ne gandim si poate apoi ne reconsideram felul de viata si,poate vom planta mai multi copaci,si vom incepe sa reciclam.Problemele sunt compexe,la nivel global,si va fi o provocare imensa pentru omenire sa amelioreze impactul ei fantastic asupra mediului natural.Eu sunt optimist si cred ca vom ajunge candva la un echilibru.
    Pana atunci,trebuie sa facem ce spunem si sa spunem ce facem,adica sa nu fim ipocriti,ci sa facem ceva cu adevarat.Cine nu isi doreste sa traiasca intr-o lume mai curata,mai plina de verdeata si cu un aer mai proaspat?Toti.Atunci trebuie sa trecem la treaba,in folosul nostru,al generatiilor urmatoare,si cel mai important,al raiului care se numeste Terra.De Craciun puteti cumpara brazi la ghiveci pe care sa ii plantati apoi in fata casei sau blocului.E ca si voluntariatul(am fost voluntar la Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana-CCE 2007).Te simti mai bine,castigi incredere si oferi beneficii tuturor.Eu intotdeauna voi incerca sa invat oamenii ca face parte din fiinta noastra sa avem grija de natura.Nu ne-am nascut in mall-uri si autostrazi,ci ne tragem si traim pe baza mediului inconjurator.
    Am scris la companii mari,pe care le-am rugat sa roage angajatii sa planteze copaci,sa recicleze,etc.Am cerut informatii de la Ministerul Agriculturii.Ministerul Mediului despre proiecte si programe(impaduriri,irigatii,desertificare,seceta,campanii de reciclat,etc);le-am dat idei,sfaturi,mi-am exprimat ingrijorarea.Am strans personal in jur de 1000 kg de hartie,pe care am donat-o Copacului de hartie-35 de copaci.Am plantat la tara cu tatal meu sute de copaci.Vreau sa adun toata hartia si plasticul din caminul meu si sa o duc la reciclare(ma voi ocupa personal in timpul liber).Castigand un concurs despre U.E. am fost la Bruxelles,in ianuarie 2008,la Comisie si Parlament,unde am pus problema mediului-am aflat cate ceva despre intentiile U.E. si ale Comisiei.Am plantat cu organizatii de mediu.Am fost la Mihaela Radulescu in emisiune unde am vorbit si de mediu.Am fost felicitat si invitat la Casa Regala a Romaniei.Am fost felicitat de ProTV.Am publicat o serie de articole in ziare din Transilvania si nu numai.Am avut articole de-ale mele citite si la radioul public.Pot sa spun ca am influentat companii,autoritati si persoane publice sa dea mai multa atentie mediului.Ma voi stradui sa bat la cap primarii sa contracteze firme de salubrizare serioase care sa colecteze selectiv si sa recicleze deseurile.Desigur ca nu e usor ,dar trebuie facut.Daca iti intra in obisnuinta ti se pare un lucru firesc.Sunt la curent cu tot ce tine de mediu,orice proiect de oriunde si sunt convins ca voi reusi sa fac cat mai multe.Deja,oamenii cand ma vad,zic:”baiatul cu reciclarea” si ma admira.
    Daca ar fi nevoie as bate din poarta in poarta si as invata pe toti cum putem trai mai bine.As cumpara milioane de pomi si i-as planta,as convinge oamenii ca e usor,bine si frumos sa reciclezi.Am constatat o lipsa mare de educatie ecologica,care are multe cauze.Dar,cu timpul,daca oamenii au exemple pozitive si proiecte concrete implinite,lucrurile vor progresa inspre bine.Nu avem dreptul in primul rand sa ne batem joc de natura.E inuman cand merg acasa si vad Oltul,la hidrocentrale plin de peturi;cand vezi o padure doborata la pamant,un lac secat,un rau poluat,poluare peste poluare!La mine acasa a nins in fiecare an,zapezi mari si vreau ca si peste 50 de ani sa vad si sa ma bucur de aceleasi zapezi.Noi nu avem voie sa intervenim asupra naturii,nu ne putem juca de-a Dumnezeu,suntem mici si doar o farama in trecerea timpului si imensitatea Universului.Nu suferim doar noi din cauza poluarii si a nesimtirii multora dintre oameni,ci sufera si animalele,pasarile,apele,padurile,pestii,aerul,si in ultima instanta tot Globul.Bucurestiul,de exemplu e un oras foarte murdar si poluat;iar acest lucru afecteaza pana si turismul.Sa nu mai spunem ca toate apele menajere si unele industriale se varsa direct in Dambovita si in Dunare,periclitand masiv conditiile de viata.Nu trebuie sa acceptam asa ceva.Sunt multe,multe probleme;orice activitate umana polueaza,creeaza impact antropic.Si ceea ce e numit de media ecologic,nu inseamna ca este natural si nedaunator mediului 100%,de aceea trebuie sa ridicam standardele continuu si sa evoluam in continuare.Este o nebunie curata sa stam cu mainile in san.Impactul omului asupra mediului e indiscutabil si evident pentru oricine.Cineva imi spunea:”viitorul e reflexia prezentului,asa ca succesul e inevitabil pentru mine”.Sunt convins ca acest succes se va repurta si asupra mediului.Reciclarea e cuvantul cheie.Veti reduce si costurile.Uitati-va in jur;trebuie verdeata-mai multe paduri,mai putina energie consumata,mai putina poluare,iar natura nu are nevoie de gunoaie.Si toti vom avea de castigat.Deja veti fi facut un lucru bun daca veti da si colegilor dvs. sa citeasca mesajul meu.Noi,locuitorii Romaniei avem si darul de a construi lucruri frumoase.Fiti convinsi!
    Va rog sa faceti tot ce tine de mediu(sa plantati copaci mai ales in zonele urbane,care sa absoarba noxele si sa curete aerul);va urez mult succes si spor la treaba pe viitor pentru alte programe concrete!Astept raspuns.
    Cu admiratie,
    Mitut Claudiu
    Adrian

    răspunde-i
  • răspunde-i
  • GRAMA
    • 02.11.2009

    Pentru domnul Gheorghe Dinica o sa postez o rugaciune

    RUGĂCIUNE PENTRU GHEORGHE DINICĂ

    O, milostive sfinte Antoane, care fiind plin de dragoste şi de putere dumnezeiască ai ajutat pururea şi pretutindeni pe aproapele tău, şi cu rugăciunea ta ai vindecat chiar şi pe acela pentru care nu mai era nici o nădejde, încât lumea toată te numeşte “Sfântul minunilor”, te rugăm să-ţi arăţi puterea şi iubirea ta faţă de sărmanul bolnav GHEORGHE DINICĂ, pentru că în tine ne-am pus toată încrederea.

    Dumnezeu, o slăvite Antoane, ţi-a dat în cer puterea de a face minuni spre vindecarea bolnavilor de orice fel. De aceea, vino din cer ca un înger de mângâiere la patul acestui bolnav; alină-i durerea si redă-i sănătatea deplină, dacă aceasta va fi spre mântuirea sufletului său.

    Dacă însă Dumnezeu în voinţa sa de nepătruns, a hotărât ca el să sufere mai departe sau chiar să părăsească această vale de lacrimi, atunci fii de faţă în cel din urmă moment al vieţii lui. Trezeşte în sufletul lui o căinţă sinceră de păcate, ca să primească cu folos ultimele Sacramente; întăreşte-l ca să întâmpine moartea cu supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu şi astfel să treacă din această viaţă la fericirea raiului, unde să laude pentru toată veşnicia milostivirile lui Dumnezeu şi bunătatea ta. Amin.

    Sfinte Antoane, am încredere în tine!

    Din suflet îi doresc însănătoşire grabnică!

    răspunde-i
  • cipslim
    • 02.11.2009

    Unul dintre cele mai bune posturi ale tale.
    Toata lumea stie da nimeni nu recunoaste.
    Totusi, avalansa de stiri care se pregateste… imposibil sa te mai vezi in atatea stiri.
    Eu am pregatit un material rasist si astept urmatorul derapaj al vreunui membru al etniei rome sa ma hevidentiez si eu hau.

    răspunde-i
  • răspunde-i
  • somerio
    • 02.11.2009

    Da, sunt un blogger dar niciun moment nu m-am gandit sa postez despre asta cand maestrul va pleca dintre noi. Mai degraba imi doresc sa nu postez niciodata “Maestrul Dinica nu mai este printre noi”. Din contra, mi-ar placea sa postez despre ce filme noi am mai vazut, filme in care maestrul ne va da din nou lectii de interpretare.

    Mare actor… printre cei mai mari. Din aceeasi categorie cu Amza Pelea, Dem Radulescu, Marcel Iures, Puiu Calinescu, Florin Piersic si multi, multi altii. I-am luat aleator… cum mi-au venit in minte…

    Din pacate, nici ei nu sunt vesnici pe acest pamant, sunt si ei oameni si inevitabil, la un moment dar vom ramane fara ei…

    Totusi, in filme si in inimile privitorului vor ramane mereu…

    Sanatate, Maestre !

    răspunde-i
  • valeamea
    • 01.11.2009

    Un licăr: e deja noiembrie…

    răspunde-i
  • Loading...