Ce-i aia casă inteligentă?

Am tot văzut că oamenii sunt interesați de treaba asta cu casa inteligentă, smart house, smart home, etc.

Dar de cele mai multe ori conceptul rămâne o poveste îndepărtată din care nimeni nu înțelege clar mare lucru.

E un fel de magie, dar care se poate cumpăra de la magazin.

Eu am început implementarea unei povești de genul ăsta la noi acasă de-acum câteva luni, o să scriu pe tema asta câteva articole în care o să încerc să fac lumină… cât mă duce bostanul.

O să vorbesc mai puțin de branduri și mai mult despre interacțiuni, modalități și funcționalitate. Nu vreau să vând nimic, doar să explic.

Așadar… ce-i aia casă inteligentă?

E casa care face multe lucruri singură, pentru confortul tău.

În esență, diferențele dintre o casă clasică și una smart sunt simple:

a) monitorizarea pe care o are o casă inteligentă

b) controlul pe care îl are o casă inteligentă

c) automatizările

Le luăm pe rând, zic. Pe scurt acum.

A. monitorizarea – la tine acasă nu prea monitorizezi lucruri.

Nu știi care e temperatura în living, cât și cum consumă frigiderul, nu știi care este nivelul CO2-ului, dacă ai prea multă apă pe jos în baie ori dacă ușa de la intrare este încuiată… decât dacă îți ridici trupul de pe canapea și verifici toate astea cu instrumente dedicate (sau ochiometric, ce merge așa).

O casă inteligentă monitorizează toate aceste date… și multe altele pe deasupra.

În esență, funcție de cât de complicat și de în adâncime implementezi sistemul, casa ta ar putea ține sub monitorizare orice.

Că e vorba de aer, apă, gaze, curent, geamuri, uși, yale, ventilație, încălzire, răcire, luminozitate, umiditate, siguranță, acces… orice se poate monitoriza.

Nu intru acum în listă mai adânc, revin la treaba asta.

B. controlul – la tine acasă aproape tot ce controlezi… este ad labam.

De la lumini și apă… până la geamuri, pentru a putea deschide sau închide ceva, trebuie să-ți ridici trupul de pe unde l-ai abandonat și să te deplasezi împreună cu el pentru a apăsa un buton sau pentru a învârti un robinet.

Când ai o casă inteligentă nu mai faci asta. Poți aprinde și stinge lumini, porni sau opri apa, deschide sau închide ferestre, poți modifica temperaturi, poți aerisi casa, poți porni diferite electrocasnice… folosind telefonul, tableta, calculatorul sau chiar doar vocea. Când ești acasă sau pe partea cealaltă a lumii…

Sigur, poate suna tentant, dar trebuie să fii foarte leneș ca să investești niște bani doar pentru a nu mai ridica fundul din canapea. Nu cred că doar pentru asta merită investiția.

Ceea ce ne duce la punctul C.

C. automatizările – o casă inteligentă face pentru tine, fără să te mai deranjeze, ce ai tu nevoie

Adică, de exemplu, când pleci de la serviciu, centrala se pune pe treabă și ridică temperatura din casă. Pentru că știe programul tău și telefonul îi transmite că ai plecat de la birou.

Când ajungi acasă îți deschide ușa, pornește luminile și dă drumul și la niște muzică.

Dacă se face prea frig, crește prin robineții pe care și-i comandă singură temperaturile în camerele în care știe că ai treabă. Baia și dormitorul, de exemplu.

Și aș putea continua cu partea asta de good living, dar nu vreau să intru acum în amănunte.

Dar la automatizări intră și partea de siguranță.

De exemplu, casa simte prin senzori că sunt scurgeri de gaze. Ce poate face? În primul rând oprește gazele. Apoi deschide niște geamuri pentru aerisire. Și mai presus de orice, taie din tablou curentul electric în toată casa, să nu te trezești propulsat peste bulevard de explozie. Face toate astea în 5 secunde, apoi te avertizează prin sirena proprie și prin telefon de pericol și-ți spune să evacuezi zona rapid. Și ar putea anunța preventiv și pompierii* și chiar vreo doi prieteni, dacă așa e setată.

Sau, după ce chiloții uitați pe marginea căzii au alunecat în baie și-au acoperit scurgerea iar apa a început s-o ia prin casă, casa ar simți prin senzorii de inundație și-ar opri imediat apa, până să transformi în Veneția toată coloana de apartamente de trei camere de sub tine. Apoi te-ar anunța să-ți iei chiloții din baie.

Ori dacă ar simți că temperaturile din casă sunt prea mari pentru a fi normale, ar opri direct gazele, ar da drumul la alarmă, ți-ar anunța prietenii și pompierii* că e belea la tine acasă. Dacă ar simți și fum, atunci ar porni ventilatorul de evacuare a fumului și ar descuia ușile pentru a putea ieși rapid din casă.

În ansamblu și pe scurt, astea sunt cele trei chestii care fac diferența dintre o casă tâmpă și una deșteaptă… monitorizarea, controlul și automatizările.

Merită investiția?

De unde să știu dacă merită pentru tine?! N-am cum.

Are rost să discutăm dacă merită investiția? Nu. Mă lasă complet rece dacă tu crezi că avem a ne târgui pe ce vrea fiecare dintre noi să facă cu banii lui. Știi? 😉

Putem vorbi pe tema caselor inteligente, însă. Cu exemple de scenarii și de interacțiuni, implementări, probleme și soluții.

Revin cu următorul articol pe tema asta, vorbim de confortul termic, temperaturi, calorifere evoluate și altele din zona asta.

Dacă ai întrebări, sunt aici.

Baftă!

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Soulseeker
  • 15.01.2019

  O cabanuta frumoasa langa un lac la munte, departe de electricitate..doar asta as vrea 🙂

  răspunde-i
 • Isa
  • 14.01.2019

  Fibaro. Scenarii de lumini, muzica, parte de securitate, oprire / pornire apa, gaz. Integrare centrala de ventilatie cu recuperare de caldura cu diferite programe de functionare. La o casa de 300+ mp utili, fara aceste automatizari (in special pe partea de lumini, sunt multe, diverse, inteligente o parte, avem mici piane pe pereti cu intrerupatoare), treaba ar fi mult prea complicata. Ironia e ca cei necunoscatori spun ca e complicat sa ai aceste automatizari :). Nu stiu sa intru in detalii, e ceva programare in spate, eu ma bucur ca sunt doar la un click distanta (pe telefon) sa imi fac viata usoara.

  răspunde-i
 • […] primul post am vorbit câteva generalități legate de ce este o casă inteligentă și ce poate face […]

  răspunde-i
 • Alex Mirea
  • 08.01.2019

  Daca nu vrei sa te complici foarte tare cu cablaraie & stuff (evident exista si dezavantaje) ia in calcul si sonoff-uri sau module ESP8266. Mi-am automatizat cateva chestii si le am pe toate sub control in aplicatia blynk. Da un search sa vezi ce poate 🙂

  Daca e nevoie de support (cat ma pricep) count on me 🙂

  • Cabral Ibacka
   • 11.01.2019

   Man, chiar aș vrea să vorbim, că m-am uitat și pe modulele alea de zici tu, dar mi s-a părut aiurea să mă apuc să învăț chestii noi.
   Totuși, la cei 33 de ani ai mei parcă nu mai am chef să stau să învăț… am preferat altă variantă. Poate ți-o arăt cândva…

  răspunde-i
 • Ralucahippie
  • 07.01.2019

  Am început încet încet. Momentan am trei device-uri Google Home (alintat “Goguță”) de pus prin toată casa, și trei becuri smart, Philips Hue.

  răspunde-i
 • Alex
  • 07.01.2019

  Mno, ce să zic, sună foarte bine toate astea însă ar mai fi multe de zis. În primul rând cred eu că fiecare humanoid care se apucă de așa ceva trebuie să citească (preferabil înainte) câte ceva despre securizarea rețelelor. Nu de alta, dar nu cred că e o mare fericire să te trezești cu apă-n casă sau cu videoclipurile vecinilor (sau ale unora puși pe șotii – vezi știrile sfârșitului de an 2018) pe tembelizorul personal.
  Apoi mai trebuie să ții cont de specificul locului și să păstrezi un back-up “tradițional” pentru cazurile în care băieții de la electrica uită pentru ce-s plătiți sau ăia de la ierdeieș pleacă în weekend la ski.
  Apoi când începi să te joci din afara casei cu sistemul e bine să citești mai mult despre cele menționate la început. Cât despre conceptul de automatizare (am avut ghinionul sau norocul să fac liceu cu specializarea asta pe când automatizarea însemna înșiruirea releelor și contactoarelor) -, profa noastră de automatizări spunea că dacă ai nevoie să dai tu un singur input în proces după punerea în funcțiune trebuie să faci un pas în spate și să te uiți atent, pentru că ai greșit ceva.

  • Cabral Ibacka
   • 11.01.2019

   Alexule, profa ta se pricepea, probabil. Dar nu la ce vorbim noi aici. 🙂

   Un sistem de genul ăsta e bine să aibă nevoie de inputul tău. Ba e chiar de preferat să fie așa…

  răspunde-i
 • Interesat de subiect.

  răspunde-i
 • Stefan
  • 07.01.2019

  Momentan detin doar un aspirator si cateva becuri smart.
  Usurel urmeaza si restul.

  răspunde-i
 • The Gadgetist
  • 07.01.2019

  Eu tocmai mi-am facut sistemul asta automatizat de udat florile in apartament…https://thegadgetist.ro/cum-sa-uzi-automat-florile-de-apartament/

  Cred ca o sa se dezvolte frumos aria asta in viitorul apropiat pentru ca preturile au devenit mai accesibile.

  răspunde-i
 • Andreas
  • 06.01.2019

  Salut Cabral!

  Asta mi-am făcut eu în Stockholm, tot apartamentul e cablat și funcționează cu echipamente KNX: https://projects.knx.org/detail?identifier=PRJ000837. În total, în 67m2 am folosit aproximativ 1.2km de cabluri de toate tipurile.

  Pentru mine e un playground și o investiție pentru îmbunătățirea stării de comfort. Putem vorbi pe e-mail dacă ai nevoie de un sfat legat de ceva similar cu proiectul meu.

  • Cabral Ibacka
   • 11.01.2019

   Frățiuc, foarte tare ce-ai făcut acolo!
   Pare un sistem profi, ți-ai cam spart capul să-l instalezi…

  răspunde-i
 • Loading...