Cât faci zilnic până la serviciu?

Am lucrat mulți ani la Buftea. Buftea… nord-vest București.

Stau în Berceni de la început. Berceni… sud de București.

Îți cam dai seama ce mișto e să te duci și să te întorci de la Buftea, da? Zilnic.

Distanța în sine nu e mare. Dar dacă adaugi și traficul… șoc și groază! Timp de deplasare pe sens… minim 1,5 ore. O plăcere, un deliciu!

Ei bine, după ce am făcut vreo două săptămâni la rând mai mult de două ore și jumătate până la muncă… am realizat că-mi bat joc. De mine, de mașină, de timp, de bani… și-am început să caut soluții.

Am încercat să merg pe biclă până la muncă. Desigur, era un efort mare, dar nu efortul era problema. Năcazul era că după ce pedalam o oră și ceva până la muncă aveam nevoie de un duș. Și-n plus, după o zi de muncă aveai chef de orice numai de pedalat încă o oră spre casă… nu.

Așa că am ajuns la o soluție de om nebun… dar eficient: combinam mașina cu metroul.

Adică dimineața luam metroul și mergeam până la Aurel Vlaicu, Pipera sau (mai de curând) Parcul Bazilescu, iar de-acolo luam mașina și mergeam până la muncă.

La întoarcere făceam exact invers, lăsând mașina la una dintre stațiile de metrou și-apoi luam metroul (sau mă lipeam de vreun coleg care mergea și el spre casă.

Desigur, nu mai foloseam mașina seara, că rămânea parcată la plopu’ cu crăci. Dar combinația asta mă ajuta să economisesc zilnic cel puțin o oră. Ba în zilele cu trafic imposibil economiseam chiar două ore.

Vara am inventat o chestie paralelă… nu mai lăsam mașina, lăsam bicla la metrou (la un coleg care stătea lâmgă metrou) și pedalam apoi până la Buftea.

Greu? Nu foarte, dar nici comod.

Însă cealaltă variantă era să pierd ore întregi în trafic. Zilnic.

Acum, dacă am o zi din aia cu multe drumuri și puțin timp fac o altă chestie… sui bicla în mașină, conduc până în oraș, parchez mașina pe undeva și-apoi o iau la pedale. Scutesc timp de deplasare cu mașina, așteptat degeaba în trafic, plus timpul de căutare a locului de parcare.

Variante să mai economisești timp sunt, dar doar dacă ieși din zona de confort. Cât timp mă dau prințes și nu vreau să mă deplasez altfel decât cu fundul în mașina proprie… tac și rabd, îmbătrânind în trafic.

Ideea este că a noastră Comisie Europeană a început o campanie prin care vrea să comunice faptul că cel mai bun mod de a te deplasa prin oraş este printr-un mix de mijloace de transport. Spre exemplu, la orele de vârf, maşina nu e cea mai bună alegere. Sau bicicleta, deşi este rapidă şi contribuie la sănătatea ta, când plouă sau e foarte frig nu poate fi folosită. Cel mai bine este să reuşeşti să foloseşti toate mijloacele de transport ca să ajungi la timp unde trebuie, iar Comisia Europeană oferă premii celor care îşi fac un selfie prin care să evidenţieze faptul că un mix calculat este tot ce-ţi trebuie în oraş.

Info pe pagina de Facebook dedicată, unde poți câștiga chestii mișto de la Decathlon dacă postezi un selfie cu tine folosind unele dintre mijloacele de transport indicate acolo…

Spor!

Apropo…


 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...