Sari la conținut

ospatar– Nu va suparati, ciorba mea e rece.

– Imi cer scuze. zice ospatarul luand castronul de ciorba si plecand cu el spre bucatarie.

Trec 7 minute, bolul este asezat din nou pe masa, ospatarul pleaca. Al meu invarte incet lingura prin ciorba si-mi spune, juma’ in gluma –  juma’ in serios…

– Mi-o fi trantit si vreo flegma?

I-am zis ca nu cred. Nu cred ca ospatarii n-au nimic altceva de facut decat sa scuipe in mancarea clientilor.

Nu cred ca o ciorba reincalzita, un fel de mancare refuzat, mai multe drumuri sau faptul ca nu i-ai dat ospatarului destula spaga ultima data cand ai fost acolo… nu cred ca astea sunt gesturi care sa-l faca pe omul care te serveste sa-ti scuipe in mancare.

Asta era convingerea mea. [sursa foto – omul din imagine n-are nicio legatura cu povestea de mai jos]

Acum cateva zile ma duc la un eveniment. La un moment dat ma retrag pe un hol intr-un colt, asteptam un telefon. Langa mine vine un baiat pe la vreo 30 de ani, isi aprinde o tigara. Ma vede ca stau degeaba si vine sa vorbim. Omul volubil, vorbaret, cu replici rapide. Imi spune ca la evenimentul respectiv e barman, dar ca de obicei e ospatar. Nu mi-a zis unde, n-am intrebat (acum imi pare rau).

Din vorba in vorba incepem sa vorbim despre cum se poarta oamenii intre ei, apoi aluneca tema spre domeniul lui de activitate…

– Cabrale, tu esti simpatic. Da’ daca omul e nasol la masa ii transform orice haleala in mancare cu sos!

Nu inteleg ce zice, ii zic asta.

– Adica daca omul nu e salon cu mine ii bag o flegma sub friptura de nu se vede!

Mi s-a intors stomacul pe dos.

Ii zic ca-i nesimtit si sa-si vada de viata ca nu mai avem ce vorbi. Imi raspunde ca avea impresia ca sunt mai simpatic da’ ca ma dau vedeta. Ii raspund ca sper sa-l prinda un client ca i-a flegmat in mancare si sa-l bata pana ramane fara glande salivare. Pleaca. M-am dus si-am vorbit cu cine trebuia, sa-i naruiesc universul macar la evenimentul respectiv.

Acum nu-mi dau seama daca e cum am zis eu mai sus, ca asta cu scuipatul nu e o practica uzuala… dar nu pot sa nu ma gandesc si la scarbotania asta de individ si la apucaturile lui (si mai ales la relaxarea cu care mi-a spus de lejeritatea lui de a imparti flegme in mancarurile oamenilor).

Cum o fi? :(

43 comentarii despre "Cat de des flegmeaza ospatarii in mancarea ta."
  1. Relu

    Cu siguranta e urata treaba. Eu insa am lucrat ca ospatar/picol trei luni la mare cu multi ani in urma, insa niciodata, niciunul dintre colegi nu a facut asta..

    răspunde
    • Rell

      Ai perfecta dreptate, Relu! Si eu am lucrat in domeniul asta si nu s-ar preta nimeni sa faca asa ceva! Cei mai multi ospatari sunt foarte constiinciosi si tin destul de mult la meseria si nu o vor pata in halul asta!! Asa ca stati linistiti!

  2. Giulia

    Sunt unii care iti pun mizerii in mancare , chiar rahat de caine!! Mi-a zis chiar un ospatar ca a facut asta :-s.
    Mi-a fost maxim de greata dupa cate am auzit ca se pot intampla.

    răspunde
  3. Alexandru Ion

    Şi uite aşa devine McDonald’s un loc mai sigur decât vreun alt restaurant luxos :))

    răspunde
    • John

      Colegul meu de birou a lucrat aproximativ 6 ani la un MC, ce am auzit de la el…ma face sa cred, ca pe o scara de la 1 la 10, flegma se afla pe locul 4….

  4. twist

    Eu cred ca e cum zice el – la cat de infecti sunt oamenii (romanii in special) sunt destul de convins ca n-a fabulat.

    răspunde
  5. Alex

    Este adevarat am lucrat in Fast Food-uri… sa vezi acolo.Carne de Burger scapata pe podeaua nespalata si pun inapoi pe „paine”; scuipat in suc,cafea,mcflurry, branza mucegaita in burger si lista continua

    răspunde
    • Alex

      Si asta se intampla in „tarile civilizate” si nu facute de imigranti ci de conationali de’a lor…..

  6. Gina Duminica
    Gina Duminica

    Asta ca tot e ora mesei si da lumea navala la restaurante/cantine, etc, un fel de „pofta buna” :))

    răspunde
  7. Marius

    Nu m-ar mira absolut nimic, toti suntem oameni – si nu in sensul bun. Sigur ca nu e bine sa pleci de la premisa asta…dar poti sa stii?! Nici nu ma gandesc ce i-as face unuia ca asta, de care povestesti tu.

    răspunde
  8. Dana

    Pe la 16 ani am lucrat si eu ca ospatar (la negru, bineinteles) pentru ca am vrut independenta financiara. Daca venea Garda Financiara trebuia sa le spun ca sunt in practica… Am lucrat 2 ani, timp in care am servit toate tipurile de oameni: amabili, scarbe, mitocani, etc. Oricat de scarba ar fi fost clientul, NICIODATA nu am facut asa ceva! Este un gest pe care l-ar face o scarba de fiinta care face degeaba umbra PAMANTULUI!

    răspunde
    • Nautilus

      Ăsta nu e un argument. În fiecare zi întâlnesc pe stradă scârboşi care fac degeaba umbră Pământului. Ce îi împiedică să se angajeze chelneri?..

  9. Alexandra

    După ce am citit și comentariile, cred că voi mânca doar acasă :(

    răspunde
  10. Ionut

    si sa vezi acum, dupa acest articol, cum toti ospatarii din lume o sa te ia la ochi, sfatul meu este sa ai grija pe unde mananci sa nu-ti faca vreunul figura

    răspunde
  11. Alina

    Sunt ospatarita de ceva vreme,dar asa ceva nu am facut niciodata.In schimb atunci cand servirea a fost ireprosabila si clientul lasa 50 de bani sau deloc peste nota nu-i vorbesc urat ,doar il intreb frumos daca nu i-a placut servirea sau a fost nemultumit de ceva .

    răspunde
    • Georgi

      Nu cred ca trebuie sa o iei in nume de rau. Am fost in localuri cu servire ireprosabila, dar cateodata nu-mi permit sa las bacsis. In general las, dar putin, gen 50 de bani-2 lei. Ideea e ca multe localuri sunt putin mai scumpe (nu pot intotdeauna sa le vanez pe cele mai ieftine) si se simte la buzunar.

    • Alexandru

      nu cred ca servirea facuta de tine se poate „nota” prin spaga, eu am lucrat ca ospatar si am primit 50 lei spaga pt ca am servit o cafea unei doamne dar si 50 de bani dupa ce am servit la mese de valori mari, cred ca faza cu tips-ul tine de educatie si puterea financiara a clientului

    • cameliad

      iarta-ma in intervin, spaga tine exclusiv de educatia clientului, nu are nimic de a face cu puterea financiara. pur si simplu nu pot sa cred ca iti faci gaura in buget daca ii lasi unui om care te-a servit frumos un 3-4 lei. ori daca esti atat de sarac ca nu iti permiti sa ii lasi aluia care te serveste nimic, fii si destept, nu mai manca la restaurant, mananca acasa. dar prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. ce fel de om esti tu daca iti permiti sa mananci la restaurant dar nu iti permiti sa il rasplatesti pe ala care iti prepara mancarea?

    • Alin

      Vorbesti ca si cum spaga ar fi ceva obligatoriu. Asta ma deranjeaza, daca ma simt obligat/simt presiune, nu fac. Spaga trebuie lasata din generozitate, nu pentru ca te simti presat.

  12. daniel

    Sunt oameni si oameni. De obicei astia de cea mai joasa speta fac astfel de magarii. Sunt oameni atat de slabi mental, incat nu poti sa legi o vorba cu ei. Sunt fix tipul cocalarului obisnuit. Se viseaza sef cu bani gramada stand degeaba, si crede ca totul i se cuvine.

    Roata se intoarce pana la urma.

    răspunde
  13. Vlad

    Mda.. nu mai poti sa ai o zi prosta, o zi in care nu te simti in apele tale pentru ca iti scuipa unii in farfurie..

    răspunde
  14. calu lu fat-frumos
    calu lu fat-frumos

    Sunt destui…Si asta si pentru ca exigenta ta ca si client li se pare jignire sau fitza. Ti-a adus cartofii prajiti negri si vrei sa-i schimbi: ce ba nu sunt buni? Sau vine dupa 2 ore c-o ciorba si-i zici daca a pierdut trenu ceva, la fel. Stiu si povesti de la ei. Bleah. De aia caut sa mananc unde sunt chelnerite :D

    răspunde
  15. Manuella

    Am trimis de doua ori inapoi bolul de supa. Era rece.
    Dupa un timp, am renuntat sa mai fac asta. Tocmai ca nu doream spuma drept garnitura.

    Inca vreau sa cred ca e mit.Doar e mancarea facuta de unul dintre colegii lor.

    răspunde
  16. diana

    Bre! Nu ma stiam asa sensibiloasa da’ai reusit cu postarea asta sa ma ingre…z. Noroc ca am ceva cu lamaie langa mine :-)

    răspunde
  17. Claudiu

    Si eu am lucrat 3 luni ca ospatar intr-un local la 18 ani. Aveam colegi de genul asta, dar marea problema era compusa din bucatar si ajutorul de bucatar.
    In viata mea nu am vazut oameni mai nebuni ca ei (si crede-ma ca am vazut destui). Injurau non-stop pe toata lumea, stateam cate 15 minute dupa ei (mancarea era gata, dar uitau sa anunte), iar cand ma intorceam cu ea la cererea clientului (era rece, nici eu n-as fi acceptat-o), la final dupa ce o incalzeau ii dadeau si sosul de rigoare (in fata mea, fara jena).
    Numai eu stiu de cate ori ma duceam in fata clientului cu ele si ma uitam la el mai ciudat (in speranta ca-si va da seama ca ceva nu e ok si ca o sa refuze sa manance).
    M-am dus pana la patron cu reclamatiile despre ei, dar ii apara, pe motiv ca sunt buni si ca altii nu gaseste.

    Ani mai tarziu eu mi-am terminat facultatea, lucrez in domeniul care-mi place iar ei sunt in pragul falimentului de ani buni.

    Problema adevarata apare de la „patroni”, nu de la ei. Imposibil ca cineva sa nu te vada (un coleg) cand faci magarii, dar daca te spune mai departe si nu se iau masuri…. atunci e altceva

    răspunde
    • Alexandru

      Respect din partea mea pentru tine ! ;) Multi ar fi refuzat sa vorbeasca cu patronul de frica sa nu isi piarda job-ul.

  18. vlad

    consider ca filmul Waiting descrie destul de aproape de adevar situatia …
    http://m.imdb.com/title/tt0348333/

    răspunde
  19. Bea

    Si eu am lucrat ca picol, apoi ca ospatar. Dar chiar merg pe principiul” Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Iar asta nu am facut niciodata si nici pe colegii mei nu i-am vazut( desi am unele banuieli). Din pacate, exista si oameni de genu’. Nu cred ca mi s-a intamplat vreodata, dar… ce nu stii, nu te omoara… :)

    răspunde
  20. lucian

    De asta mananc des acasa :)).

    răspunde
  21. vasilescumihaela

    Nah… intrebarea ar fi de ce ti-ar face ospatarul una ca asta tocmai tie. Ce motive ar avea? Cat despre mine… la cata apa din Jiu a trecut prin mine, mi se cam brehane de scuipatul aluia. :) Totusi, asta nu inseamna c-am sa accept sa te speli cu periuta mea pe dinti. Da? Daca n-am pretentii de la ospatar, de la altii am. :)

    răspunde
  22. iona

    Sa dam niste nume de restaurante cine cunoaste

    răspunde
  23. Ovidiu
  24. paul
  25. ochifaradioptrii
    ochifaradioptrii

    Eu zic ca a vrut doar sa iti intre in gratie crezand ca esti un om fara caracter si ai fi de acord cu ce zice. Stii tu, oameni care mint, sunt clovni, si se dau in stamba pentru spectacol!

    răspunde
  26. Grama Tica
    Grama Tica

    Te-ai scos! Circula vorba printre ospatari sa te omeneasca cu sos din belsug cand te-or prinde….

    răspunde
  27. Danyzus

    Si ai mai mancat ceva la evenimentul respectiv ? :-)

    răspunde
  28. Client

    Nu pot sa inteleg de ce este acest concept. Trebuie sa lasi ciubuc pentru ca am fost servit la masa. Mie imi da compania ciubuc pentru ca imi fac treaba la servici?

    răspunde
  29. Notimportant
    Notimportant

    Odata cu varsta de 16 ani m-am hotarat sa-mi gasesc un part-time job pe perioada vacantei de vara, profitand de faptul ca locuiesc pe litoral. Zis si facut, am ajuns picol la un hotel de 3 stele. Am vazut lucruri care m-au dezgustat total. Una dintre ospatare s-a descaltat in asa zisa pauza si a dat cu papucul pe masa, pe tacamuri, pe pahare, incercand sa faca o gluma, care n-a facut altceva decat sa accentueze proasta crestere si lipsa de respect de sine insasi in primul rand. Nu neg ca am facut si eu multe prostii la randul meu, cum ar fi sa nu inlocuiesc lingura cazuta pe jos pentru ca asta ar fi insemnat sa ma duc in oficiu, iar cand sa ma intorc sa gasesc raionul plin de turisti. Nu-mi permiteam pierderea asta de timp. Trebuia sa fiu rapida. In orice caz, sa stiti ca se intampla si asa ceva… Ce sa mai spun de faptul ca daca nu stergeam tacamurile bine, seful ne punea s-o luam de la capat, in conditiile in care dansul isi baga mainile in urechi si nas, dupa care punea mana pe vase si toate cele?!

    răspunde
  30. ilie

    Sunt foarte rari ospătarii care îți scuipa în mâncare, dar dacă omul este foarte mitocan la masa și singurul lucru pe care poți sa îl faci e sa lași capul în jos ca na doar e client, exista alte variante de al pedepsi ( dacă scuipi știi doar tu și nu are relevanta) , paftul ca te împiedici și scapi mâncare sau băutură pe el e pe primul loc, cu asta ai scăpare în fata oricui ( m-am împiedicat… Îmi cer mii de scuze…) și altele dar nu le zic ca data viitoare nu o sa le mau vedeți ca simple accidente :-P

    răspunde
  31. mara

    se scuipa in ciorba si in celelalte mancaruri la restaurantul apolo din sangeorzu de mures

    răspunde
  32. Dan Tanasescu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.