BMW M235i. Mai multă imagine, mai puține vorbe.

BMW M235i (5 of 52)Așa se va desfășura review-ul ăsta… mai puține vorbe, mai multă imagine.

Am avut BMW-ul M235i în familie pentru 5 zile. Ei bine, pentru că am promis, Andreea s-a bucurat de mașină aproape în totalitate, eu m-am jucat cu ea doar pe circuit.

Am spus jucat? Da, pentru că asta faci. Te joci. Nu te deplasezi, nu conduci… te joci.

BMW M235i (28 of 52)Fac parte dintre norocoșii care au apucat să se dea cu M-uri și AMG-uri, Brabus-uri și ABT-uri înainte ca furia gâtuirii dată de clasificările EURO să lege de mâini și de picioare motorizările sport și supersport.

Ei bine, bucuria s-a reîntors. Ei au numit-o BMW M235i. E ”M”? Unii spun că este un M adevărat, alții cum că n-ar fi decât urmașul turbatului de 135i. Totuși, regăsești la mașina asta logo-ul M în 16 locuri!

Deci M235i. De fapt, eu pun ”i”-ul acolo drept tribut vechilor vremuri, ei nu au mai venit cu completarea asta. Pentru mine, old school, ”i”-ul și ”d”-ul fac parte din numele mașinii. Nu ajunge să-mi spui caroseria și cilindreea dacă nu-mi spui și ce fel de motor este.

Le iau pe rând…

BMW M235i (37 of 52)Suspensia. Rigidă, cu un răspuns foarte bun. Suspensia este în stare ca până la un anumit nivel să absoarbă denivelări așa cum trebuie. Apoi, la un nivel mai agresiv de condus, cu setări mai sportive, începe să te pedepsească dacă abuzezi de ea pe asfalt mai slab calitativ.

Adevărul este că suspensia este uimitoare mai ales prin abilitatea duală de a sta agățată de drum într-un fel în care nu chinuie oameni. Desigur, dacă vrei flu-flu de Seria 7… e altă poveste.

Ce mai trebuie notat la capitol suspensie este faptul că au reușit la mașina asta același echilibru incredibil de bun pe care îl avea și M3-ul E46… mașina stă foarte bine pe curbe, iar când ajunge la limită rupe aderența treptat și previzibil. Ceea ce e foarte bine.

Desigur, faptul că hoața e încălțată cu Michelin Pilot Supersport ajută. Mult.

BMW M235i (25 of 52)Motorul lui M235i este benzinarul ăla nebun de 326 325 323 cai putere și 450 Nm!

Știi ce este, însă, complet și total de neconceput? Că animalul are cuplul maxim încă de la 1.300 de ture! Da, un benzinar care e în cuplu maxim încă de la 1.300 de turații pe minut! Și o ține așa până la 4.500 de ture. Spectacol!BMW M235i (21 of 52)Sprinturile sunt așa cum te aștepți de la un motor atât de mare, montat pe o caroserie atât de mică: rapide, seci și viguroase.

Ce s-ar putea să nu-ți placă la M235i, vorbind despre motor, este povestea cu Active Sound. Funcția asta îți livrează în difuzoare, atunci când începi să muști din ea, sunet de motor. Deconcentrant pentru unii, de ajutor pentru alții, fun pentru restul… sistemul este implementat după ce BMW a realizat că antifonează mult prea bine mașinile pe care le face… În plus, sunetul este diferit funcție de setările pe care le impui mașinii: Comfort-Sport-Sport+.

BMW M235i (30 of 52)Cutia? Aici nu ai ce să comentezi. Trepte etajate perfect pentru fugă dar schimbate ireproșabil când se merge pentru consum.

Și că tot vorbeam mai devreme despre setările mașinii… pe COMFORT mergi relax, în oraș, în trafic normal. La un kickdown o să te trezești cu un downshift de o treaptă, rareori două. Suspensia este mai moale, treptele sunt schimbate cât mai repede în sus pentru a ține turația și consumul de benzină cât mai jos.

BMW M235i (18 of 52)Pe SPORT se schimbă treaba… mașina este ținută în ture, o apăsare cât de mică te duce într-un downshift rapid de două trepte, uneori chiar trei, timpul de schimbare a treptei este redus, suspensia este întărită, sistemele de asistență și aderență sunt mai puțin sensibile.

BMW M235i (36 of 52)Pe SPORT+ e ziua ta… sistemele de stabilitate și control ale tracțiunii sunt dezactivate (dar parcă nu de tot), cutia e tot turbată, motorul este ținut tot în ture multe. E bine.

Mașina mai are o setare, the BLUE one, cea care este gândită să facă economie de carburant. Nu m-a interesat, m-am dat doar pe circuit, n-am folosit-o. Și din câte mi-a spus Andreea, nici ea n-a folosit-o.

Poate că cineva care își permite un M235i se gândește să facă și economie de carburant… nu știu, nu sunt în papucii lui, dar parcă e un fel de a te muta în mansion-ul Playboy îndopat cu medicamente de neputut. Păi ori faci o treabă… ori stai cuminte acasă! 🙂

BMW M235i (22 of 52)Legat de postul de conducere... e bine făcut, cu ergonomia BMW, cu toate comenzile la îndemână și cu spațiu destul.

Totuși, când trebuie să scoți un urs cât mine din ea… nu e chiar foarte ușor. Plus că după ce bagi ursul în mașină… devine brusc 2seater cu supliment de loc. Adică are 3 locuri. Maxim.

M-aș mai întinde mult însă… nu vreau să exagerez.

Ca să concluzionez cumva… mă așteptam ca bombița să-mi placă și așa a fost.

Totuși, m-au surprins puterea și handling-ul. Dacă își merită banii nu știu, că n-am atât de mult de dat pe o mașină, dar cred că cel care și-o permite… știe cum e cu fericirea! 🙂

Pun mai jos o parte din galerie, seria următoare de imagini va fi publicată simultan aici și la Andreea, ca să nu risc un scandal conjugal pe tema drepturilor de autor. 🙂

foto: SONY SLT-A99V cu 16-35mm / 70-400mm

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Andrei
  • 06.11.2014

  Nu mai inteleg. Seria 3 nu ai dar ai postat ca ti-ai luat seria 3 cu jante de mercedes.
  http://www.cabral.ro/pentru-copii/cum-imi-iau-eu-bmw-seria-3-nou-nout-cu-4-jante-vechi-de-mercedes

  răspunde-i
 • Andrei
  • 05.11.2014

  Da. Sunt curios ce masina ai !?

  răspunde-i
 • Andrei
  • 04.11.2014

  Da!

  răspunde-i
 • Andrei
  • 04.11.2014

  Atunci ce masina ai?

  răspunde-i
 • Andrei
  • 02.11.2014

  Am vazut pe net precum ca ai BMW Seria 5

  răspunde-i
 • Andrei
  • 01.11.2014

  Dar atunci ai BMW Seria 3?

  răspunde-i
 • Andrei
  • 01.11.2014

  Salut Cabral. Tu ai cumva BMW 640d Gran Coupe? Am vazut pe cavaleria.ro un videoclip cu tine si cu Buhnici.

  • Cabral Ibacka
   • 01.11.2014

   Salut!
   Nope, nu am Grand Coupe, era o mașină de test luată de George pentru a filma materialul respectiv. 😉

  răspunde-i
 • […] fiindca sotul a publicat deja un review avizat la dansul pe blog, nu-mi propun nici sa-l contrazic – culmea – dar nici sa-i fac backing vocals cu […]

  răspunde-i
 • cata
  • 01.05.2014

  Cabral, tu ce masina mai ai?

  răspunde-i
 • alex_vl
  • 26.04.2014

  te invidiez umanule ca ai pus mana pe asa ceva:)
  sunt convins ca a fost inca o experinta misto cu ea si cred ca acesta culore o prinde cel mai bine si incatata cu jantele alea belea 🙂

  răspunde-i
 • Loading...