[foto Ana Penariu – Mediafax]
Nu stiu cum v-a cazut chestia asta noua cu diferentierea tipului de examen in bacalaureat profesional si bacalaureat national, cred ca ascunde si bune si rele.
In primul rand, mi-aduc aminte ca le-am spus alor mei, adolescent ametit fiind, ca nu vreau sa fac facultate. Am primit un raspuns relaxat si la care nu ma asteptam: Ok, cum vrei tu, cineva trebuie sa bata si cuie.
Au trecut anii si-mi dau seama ca ai mei aveau dreptate. Daca toti sunt doctoranzi in stiintele comunicarii… cine mai repara tevile?
Aici vorbim despre alegerea personala / liberul arbitru, ca si moment decizional. Insa momentul asta este pregatit de toate momentele premergatoare, si aici hotaratoare pot fi familia, clasa in care inveti, profesorii, prietenii. Si pe unele le poti alege, pe altele… nu. Deci nu e deloc egala pornirea. Dar asa e lumea construita.
Ajungem, deci, sa fortam adolescentii sa ia o hotarare mult mai devreme decat acum: deja de la BAC copilul trebuie sa aleaga in ce directie o ia:
– se pune pe treaba si lasa facultatea pentru altii, si-atunci opteaza pentru bacalaureatul profesional;
– se tine de scoala si merge la facultate, si atunci alege bacalaureatul national.
Bine, din cate am inteles, un absolvent de bacalaureat profesional poate merge ulterior la facultate, cu conditia sa dea diferenta. Totusi, e mai greu si dureaza mai mult asa.
Ce-aveam pana acum? Copii care se transformau in adulti de 23-24-25 de ani si care inca se intrebau „Eu ce-o sa fac in viata?”, in timp ce mergeau la facultatea pe care o alesesera.
Oare cu schimbarea asta, cu doua variante de BAC, cei mici vor fi fortati sa aleaga mai devreme un drum si asta-i va ajuta sa-si structureze viata mai bine si mai eficient?
Cum ti se bare treaba asta cu bacalaureat profesional si bacalaureat national? E buna sau rea?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.