Sari la conținut

Am updatat Windows-ul cu prima ocazie, am fost mulțumit de vechiul, dar la cât l-au lăudat… am vrut să-l pun pe noul.

Așa că am instalat Windows 10 la prima ocazie apărută.

Mulțumit de el, n-am ce zice, până acum n-am avut decât vreo două freeze-uri și-atât.

windows-10

Acum vreo două săptămâni am avut primul crash. În timp ce eram cu mânecile suflecate și butonam la un Excel, acesta micu’ a zis Hâc!, a dat ochii pe spate și-a sucombat.

După restart a fost totul OK, n-am avut alte incidente.

Până azi. L-am pornit și m-am trezit că după ce mă logam în Windows… liniște și pace.

Nu voia nicio comandă. Nu puteam să deschid nici un program. Nu puteam să intru nici în setări.

Restart.

La fel.

Safe-mode… la fel.

Până la reset le-am încercat pe toate. Degeaba.

Am vrut să mă întorc la un restore point dar am o amintire dureroasă cu restore…

I-am dat un reset + keep files și până acum pare că e OK.

La scan n-a ieșit nimic.

Încep să cred că a fost din vina SSD-ului, are deja trei ani. Și din câte scrie lumea pe net… la trei ani și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul…

Întrebare: schimb SSD sau îl mai țin pe acesta?

33 comentarii despre "Azi mi-a crăpat Windows 10 pentru prima dată"
 1. Vi

  Schimba-l daca tii date pe care nu se cade sa le pierzi. Daca e doar ptr OS, lasa l sa crape de tot si de ciuda

  • Cabral Ibacka

   E mic, doar OS țin pe el…
   Așa m-am gândit și eu, să-l țin OS până crapă de tot.
   Faza nasoală este că azi am de muncă de dau în palalila, și numai chef și timp de restart-safe-restore-reset n-aveam.
   Și știi cum e Murphy…

 2. Ruxandra

  Salut, am pățit și eu ceva similar cu Windows-ul 10, în sensul că nu voia să booteze. Am reinstalat cu opțiunea de Recover și chiar cu aceea de a curăța totul, nu a vrut. Am făcut un clean install de Windows, apoi upgrade la win 10 și acum merge foarte bine. Un bug, probabil, sau un driver prost instalat.
  Poate te ajută această povestire.

  • Cabral Ibacka

   Da, faza ciudată a fost că la mine n-am mai instalat ceva de săptămâni bune.
   Pe desktop nu pun decât chestiile absolut necesare, laptopul e cobaiul.

  • Vi

   Daca ai facut update de la 8 la 10, e recomandat sa faci update drivers din device manager mai ales la ce tine de intel -chipset, video incorporat…

 3. Marius

  Al meu face 4 ani in curand… n-are nimic pana acum. Merge f ok.

 4. Ursu

  Un SSD tine mai mult de 3 ani. Fiind tehnologie noua, dar si mai scump, ar fi impotriva firii sa aiba o durata de viata mai scurta.
  Eu nu am trecut inca la Windows 10 tocmai de teama ca nu sunt facute uptdate-uri pentru toate softurile si mi-i sa nu raman cu el in mana si sa nu functioneze laptopul atunci cand trebuie. Mai astept…

  • Andres

   Mercedes modelul „Cobra” desi e tehnologie veche, merge s-acum. Daca ne uitam la noua tehnologie, dupa 3 ani, sau eventual dupa ce a iesit din garantie, pica!
   @ Cabral – Daca freez-ul se face abia dupa ce booteaza si intra in smart screen-ul din windows, nu-i de la SSD. Doar daca ajunge in win si nu se deschide nicio aplicatie atunci e bug ..

  • Cabral Ibacka

   Dap, ajungea în win și dura o veșnicie să deschidă aplicația…

  • Marian

   Din ce stiu eu, garantia pt ssd-uri este de 5 ani.

 5. Adrian T.

  Salutare Cabral,

  Exista cateva programele cu care poti verifica starea hdd-ului, si anume: CrystalDisk (http://crystalmark.info/download/index-e.html) download la installer w/ads sau ceva misto de la baieti (filelist) Hdd Sentinel. Primul este free. Acum vezi si tu poate te ajuta. Bafta!

 6. felix

  Cabral (Ibacka ? ce țară de proveniență are numele ?), întâi sa ma prezint:

  Sunt Fabian Felix Balcă, din Tulcea, am 38 de ani, si până sa aflu cum să pun nume sexy si pozuță la numele din comentarii, o sa apar doar ca „felix”.

  Tangențial, un comentăroi de-al meu la articolul cu împrumutul de bani refuză să intre in moderare, bănuiesc ceva tehnic.

  Acum uite, cum am fost Tehnician IT Help-Desk User-Support un an întreg la șantierul naval Tulcea (fost SNT, Aker, acum Vard, și ce-o mai fi), și împreună cu 3 colegi stând cu fundul pe 800 de calculatoare și o rețea, eu as opina așa:

  2 grupuri hard drive memory. 2, ok ? 2

  In primul; rând, dacă și pagefile este pe hard-ul cu sistemul de operare, acolo nea Windows tot scrie și șterge și suprascrie într-o veselie, iar față de scrierea magnetică pe un disk hard drive, celulele electrochimice dintr-un SSD au doar atâta substanță de consumat în ele.

  Teoretic și un disk drive se uzează, dar bafta ție în a face atâtea scrieri și suprascrieri cât să uzezi suportul magnetic. Un disk modern fuge peste miliard.

  Iar apoi, la citire filme, muzică, copiat giga-bytes de documente și poze, preluat j’de fișiere pentru jocuri, etc, etc, etc… pricep și eu că vrei viteza rânjitoare de transfer al unui SSD, dar practic, pentru Windows, ceva aplicații și 5 jocuri, în afară de cazul în care rulezi monștrii de genul AutoCad, nu te deranjează cu nimic un Disk Drive pentru partiția de sistem. E suficient un disk de foarte bună calitate, pe SATA sau mai nou, cu 10000 rpm. sau chiar 7500 rpm.

  Ca să nu zic că, fiind știute de specialiști, disk-urile nu au rămas de căruță ca au apărut SSD-urile.

  Găsești disk-uri de capacități impresionante.

  Apoi, stocare de date pentru păstrare poți face șmecher, cu un adaptor de carduri pe USB și carduri microSD de peste 64 GB, de-ți păstrezi colecția de 5000 de filme în cutia în care i-ai luat inelul de logodnă iubitei.

  Uite cum ar face un profesionist, care dispune și de un mărunt:

  Pentru windows, un Disk Drive bun tare, pe 10000 rpm, cu cooler auxiliar.
  Pentru pagefile, eventual suplimentar, un SSD de mare viteză, dar nu neapărat de mare capacitate, poate-l păcălești sa fie montat extern, când s-a dus, schimbi cu unul nou (cumpără 2 din prima, ca să nu alergi la 4 noaptea după SSD uri). Dacă nu folosești soft-uri care sa ceară viteză, nu te omoară nici un disk drive, iar dacă nu folosești decât chestii clasice, mai bine cumperi disk-ul pentru sistem de capacitate mai mare.
  Atenție, disk-urile cer defragmentare regulată, de cele mai multe ori 10% din viteză scade că n-au fost periate de 5 ani și Windows adună datele din 45000 de locuri deodată.

  Pentru stocare locala (în unitate), SSD uri mega-babaaaneee ! Multi zic : „da ce-mi trebuie mie un SSD de 5 Terra-bytes ???”. Pai, în afară de cazul în care oricum îl schimbi peste un an, și oricum ești genul de user care face back-up-uri regulate pe medii externe, cam cred că în maxim 2 ani mărețul tău SSD șmecher de 500 GigaBytes o sa fie la fel de plin ca la toți de j’de mii de poze, filme, muzică demult neascultată, documente, downloaduri, și cele obișnuite 70% trăznăi care ți-au trebuit doar atunci dar nu ai mai avut chef să te ocupi de ele, pe lângă fișierele chiar utile. Si crede-mă pe cuvânt, în 10 ani viteza de transfer hard drive nu o să fie de patru zeci de mii de ori mai mare ca să simți că ai aruncat banii când puteai să-ți iei azi ceva mai bun (ce, evident, nu te oprește nimeni să faci).

  Apoi, oamenii nu pricep naibii diferența dintre partiții și hard-uri. Pot sa am 4 hard-uri făcute o singură partiție, sau un hard cu 20 de partiții că am probabil nevoie de psihiatru.

  Ce face un specialist:

  3 partitii de baza:

  1 pentru sistemul de operare si aplicatii.
  2 una grasa pentru fisiere.
  3 una decentă pentru pachetele de instalare aplicații ca să nu mai re-caute căpiat pe net la o nouă reinstalare și, dacă nu e prost degeaba, și imaginea de disc sistem operare de la un program de back-up cu disk re-imaging.

  Evident că de acolo poți face și partiții suplimentare după nevoi speciale.

  De la Windows 7 încoace el face o partiție a lui fără sa te întrebe, de obicei nu e accesabilă, eu o ascund de la vedere, sa nu te pună mama cailor sa o ștergi, tehnic poți sa o elimini dar e o metodă complicată de a face asta și windows încă sa meargă vesel.

  Logic e că dacă creatorii windows-ului au zis că merge mai eficient având-o pe aia, de ce să repar ce nu e stricat ?

  Eu o ascund ca să nu-și bage cineva ghearele în ea din greșeală.

  Acum, hard. Minim 2 hard-uri. Unul disk cu windows, unul cum vrei tu. Ideal si un hard extern de capacitate mare deoarece acelea sunt făcute sa le vanturi cu sacoșa, si la un back-up urgent sunt mai prețioase ca greutatea lor în aur.

  Nu uita de metoda adaptor + carduri externe gen MicroSD, etc.

  Sa-ți vând un pont. Cea mai bună folie o au DVD-urile si BlueRay-urile REINSCRIPTIBILE.
  Acolo un laseraș dă Găuri Fizice în material.
  Tehnic, doar durata de oxidare a plasticului le limitează.

  Așadar, orice fișier pus pe un DVD și așezat cu grijă în casetă și lăsat în raft fără sa fie zgâriat, îl ai intact peste 50 de ani, ok ?

  Stick-uri. Măi, ele sunt ok, dar 70% din oameni uită că dacă le smulgi din USB le tai brusc curentul și celulele electro-chimice pot să o ia razna, corupând fișierele de pe el.

  Ele sunt făcute pentru transport, nu ca să-ți ții amintirile de o viata pe ele. Vezi BlueRay re-writable. Ieftin ca braga, dacă ai bani găsești pe net și monștri de 250, 500 Giga-bytes.

  No, sa trecem la alea șmechere acum. RAID.

  RAID e o matrice de date, dar nu te arunc în informatica Einsteiniană, că nici eu nu o știu.

  Pe scurt, ca să ai grija de date, se folosesc 2 discuri separate pentru oglindire (mirroring), când ce pui tu pe hard se copie de fapt în 2 exemplare, unul pe fiecare hard.

  Tot asa e și splicing-ul, când același fișier e tăiat feliuțe și o jumătate ajung pe un hard, jumătate pe celalalt. In acest caz un program de recuperare poate recompune datele doar din jumătate de feliuțe.

  Matricile raid se numerotează de la 0 la 5, cu combinații intre ele.

  In afară de aplicații profesionale speciale, cea mai bună matrice e 1-0, când pe 4 hard-uri se face și mirroring și splicing în același timp.

  Dacă ți-ai pierdut datele aici și nu mai pot fi recuperate cu un soft profesional, ori le-ai șters tu cu algoritm KGB de ștergere discuri, ori e clar un puls electromagnetic suficient de puternic, probabil cât erai la munte a suferit Bucureștiul un atac nuclear. Sau ai ofticat un hacker care a intrat in apartament cu niște electromagneți speciali pentru așa ceva. Să nu uităm ca discurile optice nu prea mai ai cu ce mama ideilor să le ștergi…

  Si acum, necesarele.

  Numai naivii nu folosesc măcar un antivirus cât de prost, dar ajută, numai naivii cred ca în lumea internetului super-complex o sa le mai meargă bine calculatorul după un an dacă nu au un program de optimizare și întreținere gen Sistem Mechanic și altele care fac aceleași lucruri, că nu bagi bloatware ca vidanja la fiecare click grăbit, că nu e necesara defragmentarea la cel putin 3 luni, și asta DA, se referă și la registry, și ca windows generează sute de fișiere pe care uita să le mai curețe chiar și la un Disk Cleanup și ca dacă tot ai calculator cu internet poți folosi Google ca să afli cum să menții un calculator odată la 6 luni.

  Cabral, pe tema folosirii unui calculator as putea să te țin de vorbă 30 de zile non-stop, dar având defect profesional de solution-finder, am o super-idee pentru tine.

  Exista un soft numit Spiceworks. El e de administrare, cere instalat pe calculator. Dar până să te sperii ca vreau să te fac IT-ist, ascultă puțin. Am aflat recent cu mare drag că, mai nou fața de vechiul sistem, și userii de acasă pot face un cont pe Spiceworks. Pur și simplu bagi ceva plauzibil la secțiunea „company” unde te întreabă cărei firme aparții, dar asta e tehnic, nimeni nu se supără că ești home-user, mai ales dacă ești onest și recunoști asta în profilul creeat.

  Sa-ți vând un secret. IT-iștii sunt super-ok cu nepriceperea, și ei se lovesc zilnic de ea, ei la ignoranță au alergie terminală. Dacă te văd ca-ți dai nițeluș interesul (nimeni nu vrea sa te facă geniu), sunt cei mai buni prieteni.

  Ei, de ce sa-ți pui Spiceworks ? Pentru că accesezi COMUNITATEA Spiceworks.

  Din cine e făcută ? Eh, doar din peste o sută de mii de administratori de sistem, manageri IT, programatori, reprezentanți de firme de hardware și software, entuziaști în informatica, cu alte cuvinte, cei mai… „””””nepricepuți””””” în materie de calculatoristică.

  Adică, Cabral, dacă ai profil acolo și nu ți-au putut spune acei oameni cum să-ți rezolvi problema de informatică, înseamnă ca va trebui inventată rezolvarea deoarece ea nu există încă.

  Adică într-un an de administrare rețea, mai mult de 15 minute să primesc răspunsul cu care am ucis o problema fără drept de apel nu a existat.

  Singura chestie : e o comunitate profesională, nu o rețea de socializare. Au și topic-uri de divertisment pe forum, dar dacă ai încălcat regulile acolo exista Banhammer. Adică pupi pa-pa contul, și e fără scuze.

  Poți întreba ORICE de calculatoare, și ORICE din topic-urile de divertisment, unde le e locul. Dacă iei în râs sau te apuci de trolling primul avertisment e foarte prietenos, al doilea e constituit de un cont blocat deja.

  Eu zic sa încerci, s-ar putea sa ai consultație IT gratis o viață dacă ești ok cu ei.

  Iar geek-humor-ul de acolo… sper să ai toaleta aproape că se poate realist sa faci pe tine de râs.

  Si da, pe forum e discuție liberă, nu e gen „ai întrebat, ai primit răspuns, pa și la gară”. Oamenii vorbesc ca intre prieteni acolo.

  Uite link:
  [ http://www.spiceworks.com/ ]

  No, amu, toate cele bune, cât de curând o să-ți cer și eu un sfat că te văd om tare cu capul pe umeri.

  Be well !

  • felix

   Am uitat să specific că, printr-o procedură specială, permisă de windows, celebrele foldere din Library, adică My Documents, My Pictures, Downloads, etc, pot fi mutate pe altă partiție, astfel descărcând și stocând direct pe partiția mare, ne-mai-încărcând „C:”-ul unde e Windows-ul și aplicațiile.

   Afli ușor pe Google cautând : „how to move My Documeents to another partition”

   [ Cheshire Cat Grin ]

  • felix

   Trimis mesajul mare ce refuza sa apară aici prin metoda „contact” oferita de site.

  • felix

   Mda, site-ul e tzacanit, acum apare. Merg la somn ca mi-o shforait neuronul blond.

 7. Octav

  Și eu am pățit-o de cateva ori cu diferența ca se bloca până să mă loghez și nu mai raspundea deloc. Câteodată nici la restart nu își revenea.
  Obs. : nu am ssd

 8. Orlando

  Eu mă împac extraordinar de bine cu Windows 10. Îl am fix din prima zi când i-au dat drumul prin update-uri și l-am instalat prin opțiunea upgrade. Mi-a păstrat absolut totul intact, până și poziția iconițelor de pe desktop a rămas neschimbată.
  Doar un BOSD acu’ vreo lună și ceva, dar a fost vina mea. În rest, pot spune că Windows 10, e de nota 10.

 9. Victor

  Cel mai sincer, interesant, complex si la locul lui comentariu citit pe un bloc, bravo Felix.
  Cabral, condoleante pentru win10, eu inca nu am curajul sa fac update

 10. andrei

  W7…. inca nu vreau sa migrez pe ceva nou.

 11. Farcas Gelu Danut

  Eu am trecut de la Ubuntu la Linux Mint (foarte asemanator cu un Windows), dar as vrea si un calculator cu Windows 10.
  Sa vad, poate face Cabral un concurs si-l castig. :)

 12. Andreea

  @felix, comentariu de meserias. Avem ce invata de la tine.

 13. Dragavei Laurentiu
  Dragavei Laurentiu

  Eu sunt de parere ca win7 este cel mai stabil la ora actuala

 14. Mihai

  Intreb si eu asa ca sa ma bag in seama, a avut cineva rabdare sa citeasca tot comentariul pus de Felix?
  Cabral frate tine SSD-ul pana crapa, daca ai doar OS-ul pe el dar in paralel i-a si unul de rezerva si tine-l aproape.

 15. Mihai

  @ Mihai
  Da, eu l-am citit pana la capat, de 2 ori. Si unele parti chiar de mai multe ori ca sa inteleg mai bine ce a vrut sa spuna :)

 16. anonim

  Eu tind sa cred ca windows-ul este devina. Zilele astea a crapat si la mine hdd. A inceput sa faca figuri imediat dupa instalarea windows-ului 10.

 17. ioan

  Salutare .incearca sa instalezi Windows 10 original de pe DVD nu de la Update !!!!

 18. ROBERT

  EU AM PATIT UNA DE MI-A CRAPAT CAPU, NU MAI IESEA DIN STAND -BY DELOC – IMI FACEA EFECTE STROBOSCOPICE SI-MI DADEA UN ECRAN ALB.

  TOTUL DE LA MIZERIA DE DRIVER AL INTEL HD 530 — AM DAT ROLL BACK LA DRIVER SI S-A REZOLVAT

  WIN 7 ESTE 560 DE ORI PESTE PORCARIA ASTA – DOAR CA PE PREDATOR NU-L POT PUNE, SI PENTRU ASTA II BAG CU DRAG IN MA-SA PE AIA DE LA ACER …!

 19. KOVER PAUL
  KOVER PAUL

  Lasa pc-ul in pace, descarcă ultimul build de windows 10 de la ei, instaleaza pe curat.Opreste gamebar si xbox dvr respectiv la sata (ahci sau raid) instaleaza driverul producatorului manual (in special la amd unde daca doar instalezi driverele pt. chipset placa de baza ramane driverul sata de la microsoft). Evita sa sincronizezi profilul utilizatorului tau din windows daca ai avut windows 8 (onedrive…).Si opreste fast startup, creeaza numai belele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.