Așa ajungem să ne înjurăm intim, în familie.

Citesc fel-de-fel de opinii. Toate tranșante, toate susținând un fel sau altul de vedere, fiecare idee cu pretenția că așa e mai bine pentru societate.

Dar refuzăm să vedem că acel bine pentru societate depinde din ce punct de vedere este privit.

Hai s-o spunem pe-a dreaptă: fiecare se gândește la el și la fundul lui.

Dacă este pensionar… vrea pensia mai mare.

Dacă este angajator vrea taxe mai mici.

Dacă este angajat vrea impozite mai mici.

Dacă nu are loc de muncă vrea asistență socială cât mai solidă.

Dacă este părinte vrea indemnizație cât mai mare.

Greșește vreunul?

Nu cred. E normal să vrei mai bine pentru tine.

Dar problema apare fix aici: ne-am divizat pe categorii sociale, ne-am organizat în tabere și, în loc să căutăm un punct de mijloc, ne aruncăm înjurături peste gard.

Angajați care nu se gândesc o secundă la angajatori, angajatori care nu dau o legumă degerată pe angajați, studenți care-i înjură pe bătrâni.

Spre asta tindem, spre o divizare din ce în ce mai adâncă.

Partea simpatică este că în timp ce unii sunt angajați… prietenii lor sunt angajatori. Și mulți dintre ei au copii mici sau care au ajuns studenți… și toți avem părinți, mulți pensionari.

Și-așa ajungem să ne înjurăm… intim, în familie.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • răspunde-i
  • romi
    • 23.01.2017

    Divide et impera…si cica am evoluat :))))

    răspunde-i
  • Alex
    • 20.01.2017

    Cabral, opinia ta ar vrea să valideze idea că orice punct de vedere este valid, ceea ce nu-i adevărat. Nu există puncte de vedere, există doar fapte demonstrabile și supoziții non-falsifiabile, adică fantezii, la fel ca Moș Crăciun și Zâna Măseluță.

    Problema este în primul rând una de educație.

    Am tot respectul pentru pensionarul care vrea pensie mai mare și votează PSD pentru asta. Își exprimă opțiunea într-un mod civilizat și cetățenesc și măcar ei au fost la vot. Dar dacă ar avea o minimă de educație, ar recunoaște că măsurile de mărire a pensiei nu sunt sustenabile, deoarece bugetul nu-i sac fără fund și sunt acolo vreo 3-4 milioane de oameni din sistemul privat ce plătesc taxe la buget pentru tot restul de 16-17 milioane. Și deși pensionarul nu mai trăiește suficient cât să vadă colapsul sistemului, îi trăiesc în continuare nepoții. Iar discrepanța între așteptări și realitate este uriașă.

    De fapt acei nepoți sunt și mai vinovați. Că sunt ori putori ce n-au ieșit din casă la vot, ori niște hipsteri imbecili și atât de profund dezamăgiți încât n-au putut recunoaște că deși nu au nici un partid cu care să se indentifice, tot e bine să mergi la vot, că sistemul ăsta democratic în care votezi răul cel mai mic tot e mai bun decât ce aveam înainte. Iarăși, e problemă de educație, mai ales că tineretul zilei de azi nu mai are războaie și lupte de libertate, noi ne luptăm cu plictiseala și deplasările noastre sunt la Mall. Nu că m-aș aștepta la prea multe de la niște generații ce au picat Bac-ul.

    Vezi tu, problema principală este de anti-intelectualism: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-intellectualism

    Îți spun sincer, eu vreau să treacă legea grațierii, o vreau cu ardoare, pentru că electoratul o merită. Și sunt un pic rău, un pic inconștient, dar eu îmi asum asta și vreau să văd electoratul asumându-și ce a făcut.

    • Cristi Moldovan
      • 22.01.2017

      “Iti asumi asta?”
      Iti asumi faptul ca majoritatea votanta de PSD va intelege macar ce s-a intamplat?
      Iti asumi indemnul la hotie, cu care se identifica gratierea asta??? Pentru ca asta se striga din toti rarunchii de la ferestrele cladirii Guvernului : “Furati tara cat de mult puteti – va scoatem noi din parnaie! Traiasca coruptia!!” Iti asumi exemplul pe care-l va primi copilul tau??
      Daca efectele s-ar rasfrange selectiv asupra celor care le merita, as vrea si eu sa fiu un pic rau si inconstient… Altfel…

    • Cabral Ibacka
      • 20.01.2017

      Alex, ce-ți dorești tu e o chestie intimă, sunt alegerile tale.
      Dar spui o chestie, ”Cabral, opinia ta ar vrea să valideze idea că orice punct de vedere este valid”.
      Man, orice punct de vedere este valid. Este. Doar că problema, privită din puncte de vedere diferite, arată altfel.
      Și eu n-am susținut că fiecare are dreptate. Am susținut că fiecare are dreptate… pentru el.
      Fiecare își vrea binele, așa cum și-l înțelege.

    răspunde-i
  • Alioja
    • 20.01.2017

    Din pacate solutia ta nu e una valabila.
    Da, avem batrani in familie, si nu e amuzant deloc sa ii vezi arondati intr-o tabara adversa tie, tipand AGRESIV impotriva ta, pentru ca asta au vazut la Antene, ca tinerii astia sunt de vina, ca se duce tara asta de rapa din cauza lor.

    Atitudinea ca atitudinea, dar din pacate ALEGEREA LOR ne cauzeaza noua o pierdere masiva, pe viitorul indepartat.

    Si atunci ce e de facut? Ii explici unui om orbit de punga cu zahar si 30 de lei la pensie ca tocmai ti-a condamnat viitorul? Am incercat, nu se poate.

    Singura solutie ramasa e sa ies sa lupt pentru viitorul meu, asa cum si batranii nostri au luptat pentru al lor candva.

    răspunde-i
  • Cristi Moldovan
    • 19.01.2017

    Bunica mea, odihneasca-se in pace, era analfabeta… Nu pesedista, nu liberala ci pensionara. De CAP. Insa, nu stiu cum dracu’, bunica mea analfabeta si pensionara de CAP, avea exact aceeasi strategie pe care o are Guvernul nostru de azi. Ne intorceam seara de la munca grea a campului, dupa cate-o zi luuunga de vara, batuti in cap de soare, plin de praf, obositi si ne era foame si sete… In ograda, toate vietatile de pe langa casa (pasari, porci, caini, pisici, etc.) isi cereau, toate odata, drepturile.
    Dupa aceeasi zi torida pe care-o traisera si ele si o incheiau acum, erau probabil, la fel de rupte de foame si de sete ca si noi.
    Ma umpleam de ciuda de fiecare data, pentru ca ele isi primeau, invariabil, PRIMELE portia si abia apoi, bunica se ocupa de noi. Imi explica mereu (dar ma suparam oricum de fiecare data) ca daca le dai ceva cat sa taca din gura, pe urma te lasa in pace si poti sa-ti faci treburile in liniste!
    Bunica mea era ardelelanca. Daca ar fi fost din Teleorman m-as fi inspaimantat… Poate eram neamuri cu… Doamne fereste!
    Eram un copil de vreo 15 ani cand se-ntamplau cele de mai sus. Acum multi ani, adica. Sa tot fi trecut vreo 26 de-atunci… dar filosofia bunicii mele analfabete si pensionare de CAP, a ajuns in zilele noastre la cel mai inalt nivel si ne guverneaza tara in timp ce eu ma aflu de partea cealalta. Cu orataniile.
    Sper doar ca pensiile pe care ni le-au aruncat astia, intai, in ochi, sa nu ne inchida gurile intr-atat incat sa-si faca ei treaba in liniste… E prea pe fatza! Si mi-e ciuda din nou…
    Nu, nu cei care au votat PSD sunt de vina! Asa cum ai spus, fiecare isi vrea doar binele propriu, din pacate… Vinovati sunt cei care n-au pensii si care n-au votat… nimic. Pentru ca pur si simplu nu s-au dus. Bunica s-ar fi dus… Saraca… N-a stiut oricum niciodata cu cine voteaza.

    răspunde-i
  • Maria
    • 19.01.2017

    Roata se invarte,precum si medalia are doua fete.
    Dupa 90 nu mai suntem uniti, o putere, fiecare este pentru el, cat mai egoisti, cat mai oportunisti, indiferent de patura sociala. Nu ,mai exista acea chemare catre munca, se prefera sa stea cu mana intinsa la mila statului, pensionarul dupa o viata de munca sicu un punct de pensie taiat, ca asa au vrut, sta si se zbate intre viata si moarte. Tanarul inginer, ansolvent de facultate, indiferent de care ( de la medicina pana la fizica nucleara) este normal sa isi caute un loc de munca mai bine platit peste mari si tari, mai ales daca a terminat printre primele locuri.
    Industie nu mai exista, aveam si eram renumiti in industria lanii, americanii si englezii stateau la coada pentru contracte, eram cei mai buni, de fapt, eram cei mai buni si in otel, si in mobila, in toate. Acum?? Dezbinare, cuvantul cheie, mitinguri cu plata, om vedea ce o sa mai fie, dar bine nu cred. NU mai exista al nostru, exista AL MEU. Daca pana in 90 se mai citea o carte, se mai vedea un spectacol bun, acum cati mai fac acest lucru? Parerea mea ca in loc sa avansam , mai rau ne degradam si pentru o societate este nepermis acest lucru. Urmarea?? Vom vedea…….

    răspunde-i
  • Ionnis
    • 19.01.2017

    Cabral, angajatul nu vrea impozite mai mici, vrea salariul mai mare :))

    • aliosa23
      • 20.01.2017

      Man, salariu mai mare ti-l da angajatorul, in schimbul unui impozit mai mic. Un impozit mai mic se traduce prin taxe la stat mai mici, deci mai putini bani la buget. In general trebuie sa existe un echilibru intre ele, saracul e destul de fragil. Un salariu mare il primesti daca esti apreciat, daca evoluezi, daca esti stabil la locul de munca etc.
      Problema tarii noastre este ca nu absoarbe corect si total fondurile nerambursabile, ca nu avem infrastructura, ca avem sistem social de fecale etc.
      Problema este de mentalitate, de educatie civica, cu ele se construieste o societate. Cu amaratul de gest de anu arunca chistocul pe geam, de a intreba un om cazut daca are nevoie de ajutor, nu de a-l cataloga drept homeless (clochard).
      Noi, ne-am scufundat 25 de ani in comunism, acum vin altii sa mai ciupeasca resturi si ne suparam. Nu ne-am suparat pe metodele MEBO, pe fondurile SAFI, pe cupoanele agricole s.a, ca ne-a dat statul cativa maruntei pe tava.
      Scuzati retorica si cacofonia, e feteasca de vina, vin de la donare de sange, un gest facut din altruism si egoism, nu?

    • Cabral Ibacka
      • 19.01.2017

      Omule, dacă te-ai uita la impozitele plătite pentru salariul tău… le-ai vrea mai mici.
      Dar angajatul care nu se uită la asta are impresia că nu despre impozite e vorba, ci doar de salariu. Nu de alta, dar situația este de așa natură încât, dacă nu te interesezi, nu știi, de fapt, cât plătește angajatorul pentru tine.

    răspunde-i
  • Monica
    • 19.01.2017

    Dezbină și vei stăpânii! Asta au făcut și cu asta au reușit. Dacă nu se întâmplă ceva bun, o să ajungă să își scoată ochii între ei. Unirea face puterea. Deci…..

    răspunde-i
  • Haivas
    • 19.01.2017

    Cuuum?! Eu dacă aș fi șomer n-aș vrea un șomaj mai mare, aș vrea un loc de muncă. Ca angajat, nu vreau impozite mai mici, eventual un loc de muncă mai bine plătit sau orele suplimentare plătite conform legii. Și așa mai departe. Eu cred că greșești în frazele astea. Da, fiecare își vrea binele propriu, dar nu e ok sa vrei asta oricum, cu orice preț. Pe logica asta și Dragnea&co au dreptate, vor să scape de pârnaie, vor mai mulți bani furați etc.
    Pensionarii vor o pensie mai mare? Cu ce cost? cu sacrificarea viitorului nepoților? Hai mă, ce naiba! Mi se pare “periculos” discursul ăsta!
    Înțeleg că tu vrei să fie pace, dar pacea costă, se construiește greu în timp, cu educație. Trebuie să ajungi la un anumit nivel de înțelegere a lumii ca să ai pace. Noi nu suntem acolo încă. Nu toți!

    • George
      • 21.01.2017

      Din pacate e ditamai “baiul”. Hai sa iti explic si eu Haivas, poate asa ne intelegem om cu persoana.

      Nu poti duce discutia in directia care ti s-a sadit tie in minte pentru ca in general informatia nu poate fi abstractizata la nesfarsit iar autorul se bazeaza pe incredibila capacitate umana de a contextualiza informatia pe baza unui set restrans de variabile, fara ca autorul informatiei sa fie nevoit sa livreze intregul set de variabile pentru ca interlocutorul sa inteleaga, decodeze informatia. In cazul de fata informatia encodata in text sepoade reduce asa: “avem o haita de lupi supusi legilor impuse de haita care nu se mai inteleg pe vanat” Ce facem, continuam sa functionam ca o haita de lupi sau ca una de hiene. Omul vrea sa fim lupi in continuare, si eu vreau. Tu ce vrei ?

      Daca vrei sa recontextualizezi informatia si sa o folosesti ca argument intr-un conflict de idei, fa-o, dar nu-i abstractiza omului informatia pentru ca o idee poate fi abstractizata la infinit, caz in care nu rezolva absolut nimic. Sper ca intelegi ca singurul conflict ce se poate naste din informatia transmisa de uman este: pace vs razboi. N-ai cum sa aduci argumente contra fara a te pozitiona in tabara celor care isi doresc razboi. In cazul asta argumenteza cu un nivel de abstractizare redus beneficiile unui razboi.

      Conflictele de idei conduc la violenta atunci cand noile argumentele sunt epuizate. Cel mai uman si maret lucru in astfel de momente il reprezinta linistea si capacitatea de a-ti negocia echilibrul in fara nici un cuvant. Asta e pura utopie, putem sa ne transformam in hiene intr-un mod foarte abrupt si o vom face. Abia atunci draga Haivas vei realiza ce inseamna cu adevart “periculos”, cand vei avea mainile pline de sangele celor pe care ii iubesti.

    • Cabral Ibacka
      • 19.01.2017

      Cred că n-ai înțeles ce-am scris. Și nici nu vrei să vezi ce e pe stradă. Nu-i bai.

    răspunde-i
  • Vladimir
    • 19.01.2017

    Vina o poarta pensionarii de acum care dupa revolutie au muscat momeli si au primit pomeni de la politicieni si i-au votat, in loc sa se mobilizeze cand leul s-a devalorizat foarte repede, fapt ce a dus la salariile mizere de acum. Preturile sunt mari, pentru ca importam (alta problema) din UE, pe cand salariile si pensiile, “ca in Zimbabwe”. Patronatele vand produse si servicii la preturi de UE, ca asa e piata, dar platesc angajatii prost. Fiecare isi cere dreptul, meritat sau nemeritat, problema este cine il merita mai mult. Pensionarii (car au avut sansa lor sa reformeze tara si au ratat-o lamentabil), angajatii, angajatorii, asistatii sociali (care sunt plebele societatii, primesc bani si nu fac nimic), studentii.

    • Pensionar
      • 19.01.2017

      Ia mobilizeaza-te tu tinere si arata-le tu pensionarilor, atit de vinovati de toate relele ,cum se face!!!!!
      Atit au inteles, atit au stiut, atit au putut sa faca pensionarii…
      Asa ca noi, pensionarii care am ratat lamentabil ( ca sa te citez) stam in casa ca suntem batrani, bolnavi si cam prosti dupa cum spui, si asteptam sa repare tinerii sanatosi si destepti ceea ce am “stricat” noi!

    răspunde-i
  • Loading...