Antidrog: depistate la noi peste 700 de cazuri noi de bolnavi de HIV

Mi-aduc aminte de perioada în care Sida era prezentă în Media mai pregnant decât orice.

În perioada respectivă era la modă să fii informat, să știi care sunt mecanismele, să știi cum să te protejezi.

În perioada respectivă, tocmai pentru că era la modă în presă, autoritățile își dădeau silința (mimând mai puțin sau mai mult) de a face lucruri în vederea conștientizării și limitării răspândirii acestei nenorociri.

Apoi moda s-a schimbat, ne-a plăcut să ne panicăm pe alte teme, HIV și Sida au ieșit din peisaj…

Unde suntem acum? Sunt informații cum că ar fi fost depistați peste 700 de bolnavi de HIV la consumatorii de droguri injectabile. Vorbim acum doar de cazurile depistate și asta doar în ultimii patru ani.

Apoi, un alt studiu, din 2012, indica posibilitatea ca în București să fi avut la momentul respectiv în jur de 10.000 de consumatori de droguri injectabile bolnavi de HIV!

Ce se face? Păi nu mare lucru. Resorturile de stat au ruginit în poziția ”Nu sunt bani!”, singurele acțiuni existente sunt cele ale unor ONG-uri care se zbat cu resursele proprii să mai salveze câte ceva.

Ce e de făcut? În primul rând educație. Structurată, susținută, agresivă… și în rândul consumatorilor dar și în rândul celorlalți, cei ce pot ajunge consumatori.

Apoi trebuie să existe seringi sterile la dispoziție. Pentru că altfel se ajunge la refolosire și la folosire în comun și așa se răspândește și boala.

HIV SIDA AntifrogÎn plus, seringile pe care le folosesc dependenții – inclusiv cei bolnavi de HIV sau Sida – sunt de cele mai multe ori ascunse (prin parcuri, ghene de bloc, etc.) când ei le refolosesc. Asta înseamnă că se află în pericol de infectare nevinovați, mai ales copii.

Și chiar dacă sunt și cei care spun ”Trebuie lăsați să moară, sunt niște drogați și a fost alegerea lor!” eu cred că treaba nu e niciodată așa. Și mai cred că oamenii aceia, bolnavii, au nevoie de ajutor cât mai repede.

Ce părere ai despre povestea asta?

P.S. Pentru că îmi place să fiu optimist, îți dau și exemplul unor oameni care încearcă să facă ceva… un proiect de apreciat aici.

Apropo:

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • mihai
    • 02.10.2014

    Am avut un proiect in Oslo acum un an si a trebuit sa locuiesc acolo vreo 3 luni. In timpul asta im cunoscut mai mult norvegienii si am invatat una alta despre mersul pe la ei printre care si cum trateaza ei situatia consumatorilor de droguri. In primul rand nu sunt vazut ca niste persoane dependete de droguri ci ca orice alt bolnav care sufera de o boala si trebuie tratat asta pentru a-i nu marginaliza si am inteles ca priamaria ii incurajeaza la munca pe care nu vrea sa o faca nimeni, curatenie pe strazi etc, in schimbul dozei zilnice in felul asta incearca sa ii integreze in societate plus de asta dozele le sunt administrate in locuri special amenjate ustensilele aferente sterile. Trebuie sa invatam de la altii cum se fac lucrurile

    răspunde-i
  • Ionut
    • 02.10.2014

    SI ARAS-ul a incercat sa faca ceva,si intr-o oarecare masura mai face,insa le-au tot fost puse bete in roate…taiate finantarile…stiti..clasicul..”nu sunt bani” si tot asa.E mai complexa problema decat pare,nu cred ca se urmareste reducerea consumatorilor de droguri..sau macar crearea conditiilor ca acestia sa o faca intr-un mod sigur si igienic…si sa nu ii afecteze(contamineze) pe ceilalti,voluntar sau accidental.

    răspunde-i
  • Loading...