Americanii. 2. Cat costa dansul?

Va spuneam acum ceva timp despre ce parere am vis-à-vis de politica externa a Americii.

Revin cu cateva cifre deloc incantatoare…

Inainte de razboiul asta, consilierul economic al Casei Albe la vremea aceea, Lawrence Lindsay a estimat costuri intre 100 si 200 de miliarde USD.

Casa Alba i-a dat individului un sut in spate si a re-estimat costurile ca fiind undeva intre 50 si 60 de miliarde.

Timpul a demonstrat ca da, aveau mare dreptate, manca-i-ar tata pe ei de simpatici: peste 500 de miliarde de dolari au cheltuit SUA pentru acest razboi!

Cei de la Zfacts au facut un grafic interesant… eu n-am zambit.

 

 

###
Iraq War Cost

Tu ce zici?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Ionela
  • 28.04.2009

  Cabral, razboiul asta e cat se poate de comentat si manct in fund si aici. Ca si ala din Vietman, si asta a devenit foarte “unpopular” printre amricanii de rand. Daca la inceput majoritatea a muscat momeala cu “teroristii”, “securitatea nationala” si alte povesti, acum lumea incepe sa inteleaga care sunt adevaratele motive care se ascund in spatele razboiului. Si sunt foarte multi care fac chestia asta public; vezi Bill Maher.

  In fine, ideea e ca toata lumea de aici isi da cu parere despre orice. Eu sunt de acord ca razboiul ar trebui incetat si nu doar din motive financiare. Insa m-am saturat de americanul/romanul/orice alta natie care-si da cu parerea gratuit despre orice (in special economie si miscarile strategice pe timp de criza), fara a a avea macar un bagaz minimal de cunostinte. Eu, sincer, simt ca nu vreau sa-mi dau cu parerea despre deciziile lor tocmai pentru ca nu am suficiente cunostinte de micro si macroeconomie (desi am studiat ceva, ceva acum cativa anisori).

  PS: Detest romanii care nu au avut contact in viata lor cu un american dar care zic ca americanii sunt lipsiti de cultura. Si oricum, totul depinde de cercurile in care te invarti.

  Eh, uite cum de la razboi am topait spre alte dureri.

  răspunde-i
 • Bianca
  • 22.05.2008

  Da, e foarte trist ce se intampla. Situatia economica e la pamant aici, recesiunea se simte. Luna asta au inceput sa trimita cecuri de $600 fiecarei persoane care si-a facut taxele pe anul trecut, ca sa cheltuie lumea si sa aduca situatia economica mia sus. Banii astia vin din resursele tarii de care nu ar trebui sa se atinga decat in situatii drastice, deci va puteti inchipui! Se alege praful si de America… trist…

  răspunde-i
 • chriscross
  • 21.05.2008

  “Statul nu se baga”: Gazprom e exceptia de la regula? (monopolistic, detinut de stat) si nu cred ca e singura.
  ceea ce au facut putin si medvedev nu iti sare in ochi? sau ti se pare normal ce au facut? http://www.nybooks.com/articles/21353
  “66 percent of those who voted for Medvedev expected that most of his presidential powers would shift to Putin as prime minister”
  “…ohh those russians…” ehh?

  răspunde-i
 • Lucius
  • 20.05.2008

  CHRISCROSS – Unde vezi tu “socialism” In Rusia frate? Este cel mai pur capitalism salbatic de sorginte americaneasca, de fapt liberschimbism total, adica acea economie in care Statul nu se baga, stind pe bara, in timp ce corporatiile isi fac genocidic de cap.
  Altceva – daca nu stiai cca 2/3 din statele UE au guverne socialiste. Asa ca mai vezi definitia.

  răspunde-i
 • chriscross
  • 20.05.2008

  “SUA vor continua invazia “democratizatoare” a Asiei, the final goal fiind prinderea ca intr-un cleste a Rusiei si Chinei.” – de aici eu deduc ca esti umpic socialist.
  ideea e urmatoarea: daca miliarde de oameni (china+rusia) nu au vointa de a scapa de acest virus numit socialism (a se citi comunism) at da trebuie ajutati umpic (asa cum noi nu am vrut sa scapam de acest lucru decat impinsi de la spate)
  “radioactivitatii si poluarii chimice” – cred ca numai teorisiti ai conspiratiei in ultima faza a bolii lor pot debita asa ceva. sry pentru jigniri dar nu cred asa ceva fara dovezi.

  răspunde-i
 • cabral
  • 19.05.2008

  @ Lucius – da, ma stiu cu el, suntem amandoi motociclisti. Acum ca ai zis tu… da, a slabit mult dar nu e scofalcit. Adica, mie mi se pare ca doar a slabit, nu ca ar avea si probleme de sanatate. Sper sa nu fie ce zici tu.

  Nu stiam faza cu “ambasada”. Ca va costa 1 miliard… avem sus graficul, chiar nu mai inseamna nimic. Dar 150ha si 7k de angajati… au!

  răspunde-i
 • Lucius
  • 19.05.2008

  Ref. la “Retragerea brusca din Irak ar provoca mult mai multe probleme pentru Irakieni decat au avut ei pana acum.”.
  Nu.
  In loc de trei forte principale care omoara bezmetic civili (siitii, sunitii si americanii) vor ramine doar doua.
  Normal ca nu se retrage SUA. Mai ales ca America cladeste o “ambasada” in Bagdad, de fapt o fortareata de 1 miliard USD, 7000 angajati si 150 ha.
  Pt. supravegherea viitorului poporului prieten irakian. innit?

  PS – Cabral, offtopic, tu te cunosti cu Adelin Petrisor? Omul asta de 5 ani e tot timpul in Afg si Irak si arata ffff. rau in ultimu timp: cenusiu, scofilcit. Eu zic ca din cauza radioactivitatii si poluarii chimice cumplite de acolo. Nu ai remarcat?

  răspunde-i
 • TLP
  • 19.05.2008

  Retragerea brusca din Irak ar provoca mult mai multe probleme pentru Irakieni decat au avut ei pana acum.

  Ca si cum Aliatii ar fi lasat Europa URSS-ului dupa WW2.

  http://fora.tv/2007/08/23/Christopher_Hitchens_on_Withdrawal_from_Iraq

  răspunde-i
 • Lucius
  • 19.05.2008

  EXTRAS
  “Ipocrizia politicienilor americani este inegalabila. McCain spune ca daca ar fi presedinte nu ar participa la ceremonia de deschidere a JO de la Beijing pentru ca guvernul Chinei a ucis si ranit 100 de tibetani care protestau contra ocuparii Tibetului de catre China. In acelasi timp rezultatul ocupatiei americane a Irakului este la ora actuala de circa 1 milion de irakieni ucisi si 4 milioane care si-au abandonat caminul. Adica circa 20% din populatia Irakului. Deci: in ce moment rezultatul ocupatiei americane a Irakului va promova de la categoria “crima de razboi” la categoria “genocid”?”

  vezi
  http://www.antiwar.com/roberts/?articleid=12688

  răspunde-i
 • Lucius
  • 19.05.2008

  Cine il percepe pe Obama ca pacifist nu greseste, e normal sa ia plasa, isi joaca perfect rolul. Problema este ca poate sa vina si Jerry Seinfeld presedinte – SUA vor continua invazia “democratizatoare” a Asiei, the final goal fiind prinderea ca intr un cleste a Rusiei si Chinei. Si devalizarea resuselor tarilor ocupate. Ca asta ar putea duce la un razboi mondial nu interseaza pe elitele de psihopati ce conduc bezmetic complexul militaro-industrial.

  PS – Ca Bush este un idiot util al altora nu e este o scuza pt. el.

  răspunde-i
 • Loading...