America. Idealuri. Americanii sunt prosti si ignoranti.

N-aveam de gand sa scriu despre treaba asta, pentru ca nu pot face o caracterizare completa a americanilor… am stat pe la ei 3 saptamani. Sau… as putea, dar am bunul simt sa realizez ca nu ar fi nicicum exacta. Insa pentru ca am primit mai multe intrebari pe tema asta, o sa vorbesc putin despre americani. Dar nu despre toti ci… doar despre cei cu care am intrat in contact.

Hai incepem cu inceputul… “Americanii sunt prosti si ignoranti“. Incepem cu asta, caci atunci cand vorbim despre americani multi au tendinta sa o afirme sus si tare, continuand afirmatia cu “pentru ca nici nu stiu unde-i Romania“, sau cu “nici nu stiu sa puna pe harta Spania langa Franta“.

Da, e adevarat, americanii nu prea stiu unde-i Romania. Si nici nu pot desena harta Europei din cap. Dar daca stam sa luam treaba de la capatul celalalt, nu prea gasim niciun european care sa deseneze din cap harta USA, cu toate statele ei. Si, de cele mai multe ori, nici daca-l intrebi unde e Orlando, San Francisco sau Detroit nu-ti va putea spune.
Deci… povestea asta cade, nu ni s-au parut americanii mai prosti decat alte natii. Ba chiar din contra (oricum au un mare plus la comunicare si comportament fata de europeni).
Cat despre cum si-au organizat tara… ca european te uimeste rabdarea si atentia cu care au reglementat si organizat fiecare chestie. Totul este normal, totul e la indemana, lucrurile par logice si sunt facute in asa fel incat sa te ajute si sa-ti fie usor.
Oamenii si-au organizat tara astfel incat sa le fie usor, se vede ca se preocupa pentru a face din  bine… mai bine.
Exemplu: si-au dat seama ca autostrazile lor sunt pline de masini cu un singur ocupant, soferul. Cum sa-i convingi pe oameni sa se organizeze si sa mearga mai multi intr-o masina? Cu amenzi? Cu bonusuri? Nu poti…
Asa ca au inventat “Carpool lane”. Asta e o banda de pe autostrada pe care ai voie sa mergi doar daca in masina sunt doua sau mai multe persoane. Si cum, mai ales la rush hour, celelalte benzi sunt pline… esti incurajat sa mai iei pe cineva in masina si sa-i dai bice pe carpool lane, ca aia-i mai libera.
In plus… acolo esti incurajat sa fii constient ca civilizatia se pastreaza doar fiind… civilizat. Asa ca au amenzi si – spre deosebire de multe zone din Europa – amenzile astea se aplica la sange.
Au vazut oamenii, la un moment dat, ca se arunca prea multe mizerii pe strada. Ce-au facut? Amenda pentru littering* este in Vegas de 2.000 USD. In L.A. parca era mai mica amenda (parca am vazut semn cu 800 USD).
Si, ca amuzament, Vegasul are Venetia si Parisul… in varianta miniaturala (si da, poate si ceva prea kitsch). Dar Vegasul este farmacie pe langa Paris sau Venetia (si nu ma refer numai pe Strip – bulevardul principal, cel dupa care este recunoscut Vegasul).
De cand am inceput seria America 2012 am fost intrebat de mai multe ori daca mi-au placut americanii. Da, mi-au placut, si mai ales cei de pe Coasta de Vest. Sunt mai calzi decat europenii, mai atenti si mai curtenitori, au mai multa rabdare. Da, sigur, intalnesti si mai putin placuti, dar pana si aia… chiar de-s ciufuti, nu sunt caustici si ofensivi.
In New York nu am mai intalnit aceeasi prietenie, aceeasi caldura, oamenii sunt grabiti si nu mai sunt atat de atenti la ceilalti. De la claxonatul isteric si traversatul pe rosu si pana la absenta salutului** inafara de locurile inchise… NY este alta lume. Nu una urata, dar… altfel.
Cand oamenii vorbesc despre America pleaca de la niste premise. Foarte multe dintre ele gresite. M-am dus acolo crezand ca stiu deja, dar vreau sa vad cu ochii mei. Ajungand acolo mi-am dat seama ca nu stiu decat ce-am vazut din filme. care sunt… filme.
Cam asta e ce-am avut de zis. Si dupa cum spuneam la inceputul postului… nu am vorbit ca unul care crede ca acum cunoaste America, am vorbit despre oamenii pe care i-am intalnit si cunoscut noi.
* littering – am vazut zeci de semne si nu stiam ce inseamna, propunandu-mi sa caut pe net… si uitand de fiecare data. Pana la urma am dat un search si-am vazut ce inseamna…
** in L.A si San Francisco, cand ni se intalneau privirile cu ale altora… ei ne salutau, chiar daca nu ne cunosteau. Misto sentimentul.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Roxana
    • 30.03.2012

    Mă roade o-ntrebare de ceva vreme 😀
    De ce scrii „înafara”, ci nu „în afara” ?

    răspunde-i
  • gabi
    • 16.02.2012

    Interesanta calatorie Cabral. Cat despre senzatia si “gustul” pe care ti-l lasa o astfel de aventura este mai mult decat personala.
    Am avut ocazia sa ajung prin 2008 pe coasta de Vest, mai exact in California, SFO. Nu pot sa spun ca am ramas extaziata, ca mi s-a parut raiul pe pamant insa au si bune si rele. Au si ei o multime de oameni ai strazii insa nu se lauda cu ei pe toate posturile TV, au drumuri si poduri in lucru insa culmea, pantofii mei erau mai putin prafuiti decat in Bucuresti (mergeam zilnic pe jos cel putin 1 ora dus/intors catre si dinspre birou), o multime de supraponderali care au in fata lor atata mancare incat s-ar putea hrani o armata de oameni (mancarea fara gust te impinge sa faci excese)…
    Fiind singura acolo (business trip de ~1luna) si colegii de birou fiind marea majoritate familisti convinsi a trebuit sa imi gasesc singura drumul prin oras. Fara navigatie si fara harti am reusit sa imi gasesc intotdeauna drumul – am mentionat mai devreme ca pe vremea aceea eram blonda? nu ca ar avea de-a face, si nu ca m-as fi vindecat intre timp, insa mi-am vopsit parul de atunci 😀
    Am citit toate posturile tale si ale Andreei referitoare la vacanta voastra americana si:
    -MANCAREA: in ratacirile mele solitare nu am reusit sa gasec un restaurant de Doamne ajuta in care sa dau peste ceva care sa aiba gust. Norocul meu a fost ca in timpul saptamanii mergeam cu ai mei colegi in diverse restaurante si asa am descoperit un idian grozav (insa destul de picant pentru gustul meu), un italienesc de nu ramane nimic in farfurie, un frantuzesc exceptional si un mexican in care nu stiu ce mi-a placut mai mult- atmosfera sau mancarea. Trebuie sa mentionez ca acei colegi care stiau de restaurantele mentionate mai sus erau indieni, sau italieni, sau francezi, sau mexicani…:D Si cel mai scump a fost mexicanul($30/meniu).
    In rest mancarea mea era inghetata cu chips-uri 🙂 Am venit cu cateva kg bune pe minus(asta nu m-a deranjat deloc 😀 )
    -DRUMURILE: am avut placerea de a ma lasa purtata pe celebra highway 1si de a ajunge din SFO in Las Vegas via LA cu masina…nu am de ce sa ma plang decat de masina care era un pic cam inalta si pe care o lua vantul din Nevada si de faptul ca avea un consum de ziceai ca n-a vazut in viata e benzina 😀
    -HOTELURI- am stat in hotel doar in Las Vegas, 3*. Rezonabil, desi un picut cam scump si fara mic dejun inclus. Hotelul a fost curat si fara probleme.
    In celelalte locuri am poposit in apartamente, prieteni… asa ca nu am aventuri de povestit 😀
    -SHOPPING: am ajuns in fata la Macey’s sambata dimineata pe la ora 10, am intrat in el, si am iesit de acolo dupa ce am fost rugata politicos sa imi termin cumparaturile pentru ca se inchide magazinul. Nici in ziua de azi nu stiu ce Dumnezeu am facut o zi intreaga intr-un singur magazin 😀
    -OAMENII: draguti, politicosi, nu cele mai inteligente sau citite persoane pe care le-am intalnit in viata mea insa nici cei mai ignoranti. Ce-i drept am fost in contact mai mult cu cei din birou si americani get beget erau max 20%…

    Anul asta sper sa nu se termine brusc si nu inainte de revelion caci ma gandesc sa ma prinda 2013 in Manhattan 🙂 O sa iti cer recomandari dc reusesc sa ma mobilizez sa imi cumpar biletul 😀

    răspunde-i
  • Roxana
    • 14.02.2012

    Cred ca trebuie sa se tina cont si de orasele pe care le vizitezi, nu toti americanii sunt prosti si ignoranti, cred ca sunt superficiali mai degraba. Pot spune din proprie experienta ca 80% dintre americanii pe care i-am cunoscut au avuzit de Romania, stiau de Nadia, Ceausescu, Enescu, Zamfir si exemplele sunt numeroase. Bineinteles ca depinde foarte mult si de locurile pe care le vizitezi. New York-ul este unul dintre orasele pe care eu le consider greu de digerat. Cum spuneai si tu in articol, nu ai vazut prea multa caldura in acei oameni, normal caci ei sunt acolo doar sa munceasca pentru a supravietui, nu sa traiasca cu adevarat. Iti recomand cu cea mai mare caldura sa vizitezi Bostonul, o sa fii impresionat. Sunt oameni care nu numai iti raspund la salut pe strada sau in metrou, dar care iti zambesc si te intreaba ce mai faci, fara a te cunaoste. Mie mi s-a parut cel mai frumos oras din America, desi divers ca si NYC, este o diferenta uriasa intre educatia oamenilor care locuiesc acolo. Ar fi mai multe de spus, dar ma voi opri.
    Toate bune.

    răspunde-i
  • vaca
    • 03.02.2012

    in America mancarea e super ok. partea proasta e ca e multa, exagerat de multa. adica..KFC cu 5 dolari intrarea si poti manca cat vrei? come’on!

    acolo am vazut si cei mai multi copii obezi ever…dar tot acolo am vazut si cei mai calzi oameni. no joke.

    • Cabral Ibacka
      • 03.02.2012

      KFC e cel mai murdar lant de restaurante de la ei. Deci… nu.

    răspunde-i
  • Claudia W.
    • 03.02.2012

    Cabral, cu mancarea nu ati nimerit-o. In SUA se mananca foarte bine, iar daca vorbim de NY cu atat mai mult. Desigur, trebuie sa stii unde sa mergi. Daca nu stii, nimeresti niste tampenii si banalitati scumpe si bleacs.
    N-ati fost si voi la un Deli? Nu deli thai, Deli ala new-york-ez cu supa de pui de origine est europeana de te lingi pe degete. 🙂 Ala cu sandwishurile pastrami…
    Sa nu imi spui ca nici la Vegas nu ati mancat bine. Mic dejun ca acolo nu am vazut nicaieri altundeva.

    • Cabral Ibacka
      • 03.02.2012

      🙂 Cred ca ati plecat de prea mult timp, si nu mai stiti ce inseamna mancarea buna…

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 02.02.2012

    Cu ultima fraza m-ai dat gata si intr-adevar “misto” tot articolul tau.
    Eu ce nu suport la americani, am vazut asta in diverse competiti, filme, bal bla. Au in sange si in spirit mult mult si iar mult prea mult, spiritul asta de invingator. Ei dau 120% sau 150% din effort is pregatiti.. (nu spun ca nu-i o caracterisitca buna, ei au spiritul ala de invingator inca de mici… insa e mult prea exagerat intiparita incat uneori nu isi respecta adversarii si se cred superiori )
    Cat legat despre America si de modul cum au ajuns sa fie asa de sus:
    1 Simplu nu au suferit decat un singur razboi major, razboiul de recesiune (s vs n)
    2 Migratia masiva de minti geniale din mai toata lumea (europa, asia, africa…)
    3 Au o Geografie perfecta… Munti, Campi, Desert, Oceane, Canioane, tot ce vrei 🙂 … nu le trebuie Coasta de Azur 😀
    Asa ca nu ma mir de ce sunt acolo unde sunt !!
    Ma inclin cu respect inca odata.. m-ai dat gata sincer cu ultima fraza !!

    răspunde-i
  • Daniela
    • 02.02.2012

    Ce multe informatii “am bagat si eu la cap” ! 🙂
    Mi-ar placea sa vad si poze, Cabral! Merci!:)

    răspunde-i
  • Cosmin
    • 02.02.2012

    Despre subiectul asta vreau sa mai aud doar daca cineva vorbeste/scrie din experienta traita, nu din auzite. E foarte bine ce faci, prea multa lume isi da cu parerea doar ca sa se bage in seama. E evident ca e vorba de perceptia personala (implicit subiectivism), dar la asta ma si asteptam.

    răspunde-i
  • iperu
    • 02.02.2012

    bun post negrule, fa o lista cu toate subiectele despre care “N-aveam de gand sa scriu” si ia-le la trinta cand ai cel mai putin chef, rezultatul s-ar putea sa te surprinda…

    • Cabral Ibacka
      • 02.02.2012

      :)) Bine, am bagat la cap.
      (inca ma gandesc la treaba aia cu numele)

    răspunde-i
  • alta marie
    • 02.02.2012

    faina asta cu salutul. se intampla si in irlanda in spatii mici, inguste, dar nu numai. si intr-adevar sentimentul e f fain.

    răspunde-i
  • Loading...