Am ceva prieteni. Dar doar câțiva sunt fericiți.

Am ceva prieteni. Nu mulți. Destui.

Unii dintre ei, dintre prietenii mei, au ajuns ei sau sunt fii ori fiice de milionari / miliardari / triliardari. Exceptând câteva exemple… sunt oameni normali, cu probleme, frământări și apăsări.

Unii dintre ei, dintre ai mei, sunt fii sau fiice de muncitori, profesori, economiști, etc. Din aceeași zonă cu mine. Exceptând câteva exemple… sunt oameni normali, cu probleme, frământări și apăsări.

Din păcate… cei fericiți sunt puțini.

Excepțiile de care spun… sunt cei fericiți.

Câțiva dintre fericiți sunt miliardari… ba chiar sunt enervant de putred de bogați, după multe standarde.

Câțiva dintre fericiți nu sunt miliardari… ba sunt chiar strâmtorați, după anumite standarde.

Care este numitorul comun?

Ce au făcut pentru a fi fericiți?

S-au oprit din a face ce se face. 

S-au oprit din a se lăsa cântăriți pe standardele societății.

S-au oprit din a se uita în gura altora. Au început a se asculta pe sine.

Adică ce au făcut?

Doi dintre ei au plecat în lume cu mașina. Colecționează amintiri, refuză până să facă și poze… spun că amintirile rămân, chiar dacă neclare, în inimă și suflet. Juri că sunt pe ceva ilegal, zâmbesc larg de fiecare dată când ne auzim…

Alți trei o cutreieră – pe lume, zic – călare pe niște motoare răpciugite vai mama lor. Aproape toate pozele pe care le primim de la ei sunt cu ei meșterind la sărăciile alea, dar de fiecare dată voioși de parcă tocmai au câștigat la loto.

Un altul e pe munte, și-a descoperit pasiunea pentru fotografie nocturnă, joacă leapșa cu urșii prin munții patriei. Când ne sună că i-a ieșit nu-știu-ce cadru avem impresia că e gata, s-a îndrăgostit de o ursoaică pe care tocmai a cerut-o de nevastă. Și ea a zis Da!

Unul dintre ei și-a vândut tot (adică un Opel Astra și calculatorul) și a plecat în Asia. Când a plecat era un geek albinos, ușor supraponderal. Acum e un badass bronzat și tatuat, slim-sexy-fit care le cântă la chitară copiilor din nu-știu-ce sat uitat de civilizație prin Cambogia. Sau acolo era ultima dată când am vorbit…

Unul e acasă. A lăsat tot și s-a apucat să învețe muzică. Dă în tobele alea cum dă surdu-n clopote, e slab ca o coadă de mop și pare ușor smintit. Nu de alta dar prea o arde relaxat, deși are în frigider doar mucegai. Și bere fără alcool.

Și mai am câteva exemple, pe care nu le înșir aici pentru că nu face sens să insist aiurea dacă nu ajung exemplele astea.

Oamenii de mai sus sunt fericiți. Sunt fericiți pentru că au rupt ațele care-i țineau legați de societatea în care trăim, de prejudecăți, de frici.

Oamenii s-au rupt și fac ce cred ei, cum cred ei, cum simt ei.

Și dacă la sfârșit vor ajunge prost… măcar drumul doar-dus a fost realmente o plăcere.

Dar mai bine așa decât să ajungi binișor după un drum plictisitor, frustrant și acru.

Pentru că nu iei miliardele cu tine, arză-i-ar terciu’ de bani!

Fericirea se măsoară în zâmbetul sufletului pe care-l iubești, într-o bere băută cu prietenii, într-un drum pe care-l faci așa cum ai visat, în niște ore în care faci ce-ți dorești.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Aleahim
  • 07.05.2018

  Se spune ca un imparat s-a imbolnavit. Au fost chemati toti medicii si vracii din imparatie, dar nimeni nu a putut sa-l vindece. Boala imparatului parea fara leac. In cele din urma un intelept, in trecere pe la curtea imparatului i-a spus acestuia ca se va vindeca daca se va imbraca cu camasa unui om fericit. Imediat au pornit emisari spre toate colturile imparatiei pentru a cauta un om fericit. Emisarii cautau mai ales pe la curtile nobililor, prin casele negustorilor bogati unde,credeau ei,sansa de a gasi un om fericit era mai mare. Misiunea care ,initial parea usoara, s-a dovedit a fi foarte grea. Nimeni nu se declara fericit. Emisarii erau deznadajduiti, cand intr-o buna zi mergand pe drum ,pe o arsita cumplita, au vazut pe un ogor un taran gol pana la brau care ara. In ciuda caldurii si a efortului depus, omul canta cat il tinea gura.Mirati, emisarii l-au intrebat cum poate sa cante in timp ce munceste pe o asemenea caldura. Spre marea lor surprindere omul a raspuns ca este fericit si din cauza asta canta. Bucurosi emisarii i-au povestit despre boala imparatului si l-au rugat sa le dea o camasa pe care sa o imbrace imparatul si sa se vindece. Raspunsul taranului a fost: Nu am camasa!Vedeti voi,fericirea nu este intotdeauna in casele bogatilor. dimpotriva, o gasim mai degraba in casele celor umili.

  răspunde-i
 • Bone
  • 01.05.2018

  Fericirea, fiecare, o percepe intr-un fel personal si numai datorita unei intamplari sau coincidente conceptul meu de Fericire poate sa semene cu conceptul tau de Fericire.Asa ca, cel mai bine, fiecare sa aibe puterea si curajul sa-si creeze acel confort in care se simte bine,
  sa se simta fericit.

  răspunde-i
 • Ana...
  • 01.05.2018

  Fericirea mea constă într-o pereche de ochi verzi care mă alintă ” Biggie” . In cafeaua băută dimineața cu mama înainte de muncă și în serile in care vizionez meciuri cu tata sforăind ca un John Deere (da, tractorul). Fericirea o găsești în lucruri mărunte dar neprețuite.

  răspunde-i
 • Ionut
  • 30.04.2018

  Salut, post-ul tau mi-a amintit de un articol destul de lung despre legatura dintre starea de fericire si rutina zilnica, recomandat de un alt blogger: https://medium.com/personal-growth/travel-is-no-cure-for-the-mind-e449d3109d71

  In esenta, potrivit articolului trebuie sa cautam fericirea in rutina zilnica: starea de nefericire va supravietui si dupa o escapada de scurta/lunga durata, fiindca (inevitabil) rutina se va intoarce.

  răspunde-i
 • Ferix
  • 30.04.2018

  Problema este cu cei care nu au nici măcar un calculator de valoare nici un Opel astra ca să vândă ca să plătească biletul pana în Asia sa rămână printre munți…

  • Cabral Ibacka
   • 30.04.2018

   De cele mai multe ori, cu putine exceptii, aceia sunt cei care n-au vrut sa miste nici macar un deget pentru ei.
   Ca nici Opelul si nici calculatorul nu cad din cer…

  răspunde-i
 • Anca
  • 30.04.2018

  Fericirea e in noi.. stiu ca suna a cliseu dar chiar asa e..ma trezesc in fiecare zi cu gandul ca azi sunt fericita… si chiar daca mai bate cate un necaz la usa il iau in râs ..sotul meu ma tot intreaba cand am sa cobor de pe norisorul meu si sa ma ancorez la realitate..eu zic si sper ca ” probabil niciodata”

  răspunde-i
 • Florin Tîrș
  • 30.04.2018

  Foarte foarte tare!!
  Cabral, imi plac fetele, insa te iubesc omule!

  răspunde-i
 • Vera
  • 30.04.2018

  Interesant conceptul asta de pierde-vara, liber ca pasarea cerului, nu cere nimic, nu asteapta nimic, doar traieste clipa.
  Nu e de mine. Eu aleg sa raman ancorata in societatea asta hulita, merg la serviciu, platesc taxe si cresc doi copii. Ultima oara am ras din tot sufletul acum cateva ore, cand am lasat copiii la gradinita. Pe ele le-a luat sughitul de la ras. Mi-au zis ca ma iubesc la despartire. Aia mi-e fericirea. Cateva momente pe zi, majoritatea legate de copiii mei. Eu zic ca-s bine. Nu ma intereseaza gradina altora. Si nu-i invidiez pe cei insirati de tine. Intelegem si traim fericirea in mod diferit fiecare. Cred ca e doar o chestiune de asumare a propriilor alegeri si a propriei vieti. I’m good. Pentru ca am fost si mai rau. Aleg sa fiu fericita cu ce am acum.

  • Vera
   • 30.04.2018

   @Mihnea well, imi expuneam o parere. Fericirea e o decizie. De a vinde bunurile materiale si-a pleca in lumea larga, daca e sa ne luam dupa exemplele date de Cabral. Eu doar ziceam ca si astia ramasi ancorati in realitatea cotidiana mai dam din coada, nu suntem toti niste tristi notorii. Imi merg rotitele suficient sa inteleg ce vrea sa zica poetu’ aici, dar cred ca e voie sa vii si cu alte abordari decat a autorului.

   @Cabral ai limita la caractere pe reply? ca esti laconic rau ^^

  • Cabral Ibacka
   • 30.04.2018

   @ Vera: 🙂
   @ Mihnea man, mai chill, sa nu inflamam spiritele. Te rog.

  • :)) n-ai inteles nimiv din ce a scris omul asta aici si doar aperi decizia ta.
   Probabil ca o aperi tot in fata ta.
   Citeste articolul din nou. Omul nu a indemnat pe nimeni sa arda casa, sa nu plateasca darile la stat sau sa fuga in lume. A zis acolo sa te asculti pe tine.

  răspunde-i
 • Amy
  • 30.04.2018

  Fericirea inseamna o cafea buna bauta intr-o companie placuta, nu conteaza ca este acasa sau la terasa pe Promenade des Anglais. 🙂

  răspunde-i
 • Loading...