San Sebastian outdoor pictures – wide-fisheye – 2017 (9 of 35)

Agresivitatea cu care ne spunem părerea despre viețile altora

Dă-i un <play>, de ai chef și timp. E bună piesa și merge cu textul…

Pe vremuri, acum ceva ani, unii dintre ai noștri aveau o poftă nebună să se bârfească unii pe alții.

Nu știu cum, am refuzat din start demersul ăsta.

Pentru că treaba asta cu bârfitul mi s-a părut efectiv pierdere de timp. Complet ilogic. Risipă de resurse să spun ce-am auzit de X sau Y și să întoarcem balega pe toate pârțile.

Preferam să vorbesc despre altceva, de ceva constructiv. Sau să nu vorbesc deloc, să stau cu un Karl May între mâini și față.

Acum văd o altă chestie pe care n-o înțeleg: datul cu părerea despre alegerile personale ale altora.

Mai ales pe Fb văd asta… postează X că-i e poftă de-o șaormă? Pe lângă alți oameni care se declară fani for life, apar câțiva care înfierează aspru ideea de a mânca așa ceva.

Și după ce că nu i-a întrebat nimeni ce părere au ei, mai sunt și agresivi în demersul lor de a înfiera malefica șaormă.

Și exemplul ăsta poate fi extrapolat la orice alegere personală pe care cineva și-o manifestă.

Te duci la munte la Predeal? Cum să te duci la Predeal, ești nebun? Doar un nebun sau, să mă scuzi, un prost s-ar duce la Predeal!

Te duci la mare la Mamaia? Pfoaaai, mizerabil! La Mamaia merg doar cocalarii și maneliștii! Ești manelist!

Îți place ceafa de porc?! Huuoo, tu știi ce face porcul ăla în trupul tău?!

Ai ales să-ți iei un an sabatic și ai plecat cu bicla și placa de surf în lume? Luzăre, sacăre, te ratezi! Ești un aurolac și o să ajungi un cerșetor!

Nu contează subiectul, văd cum se înmulțesc cei care cred că au dreptul să aibă o părere – de cele mai multe ori agresiv manifestată – despre alegerile personale ale altuia.

Măi. Măi! Dacă-mi ești prieten și-mi spui că probabil ceafa de porc îmi este mai puțin recomandabilă decât o sălățică… e OK. Îți mulțumesc.

Dar dacă te apucă părerile aspre și categorice legat de ce aleg eu să-mi îndes pe gâtlej zâmbind… îți doresc o constipație cruntă și-ți altoiesc un block peste ochi.

Pentru că ești abuziv. Pentru că așa cum eu n-am dreptul să te cert / agresez cu părerile mele, nimeni și nimic nu-ți acordă nici ție acest drept.

Hai să ne respectăm unii pe ceilalți. Să ne vedem propriile limite. Să ne mai ștergem de praf bunul simț.

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • andreeaw
  • 19.03.2019

  Să știi că la noi ca la noi. Am avut o experiență ffff agresivă vis-a-vis de o postare pe facebook a unei foste colege de serviciu (româncă și ea, noi trăim în UK) referitor la consumul de carne. S-au pus englezoaicele pe noi că din cauza noastră, a celor care mâncăm carne de 3 ori pe zi, că nu ne mai săturăm de carne, bietele animale sunt crescute în condiții execrabile. Și ne-au bălăcărit ca la ușa cortului, noi proaste, tot încercam să le explicăm că nu e vina consumatorilor de carne, ci a celor care vor să facă profit rapid. O știi pe aia cu mare ți-e grădina Doamne și unii au sărit gardul.

  răspunde-i
 • Cristian
  • 16.03.2019

  Este greu pentru uni sa respecte ce ai spus

  răspunde-i
 • Cristian
  • 16.03.2019

  …e greu cu ăștia care trebui musai sa îsi dea domne ei cu parerea despre ce mănânci unde te duci cu ce te duci si cum mergi ori cum ajungi….dar asta-i lumea nu o putem schimba….sunt perfect de acord cu tine..va fiecare sa îsi vada de praful lui…

  răspunde-i
 • Cred că “boala” asta este în fiecare dintre noi.. Primul instinct este să faci un reproș răutăcios, chiar dacă apoi realizezi că a fost o greșeală! Lucrez la mine din punctul ăsta de vedere de ceva timp și e destul de greu.

  răspunde-i
 • Florina
  • 27.02.2019

  Auzi, tu ai scris intentionat “sa întoarcem balega pe toate pârțile…” (adică ai folosit â în loc de ă la părți), nu de alta, dar sună atât de bine la subiectul pe care-l discuți și se potriveste discursului incat io zic, chiar de-ai gresit niententionat, s-o lasi asa :)))))
  Si da, ai mare dreptate, e o risipa totala de timp sa stai la barfa.

  răspunde-i
 • […] Agresivitatea cu care ne spunem părerea despre viețile altora; […]

  răspunde-i
 • Eugen
  • 23.02.2019

  “tu știi ce face porcul ăla în trupul tău?”
  Așa de inconfortabil nu m-am simțit de mult… Știu ce face porcul ăla! În fiecare zi mă cert singur că las porcul să-și bată joc de mine, de viața mea, trece tot pe lângă mine și eu sunt amorțit, fără chef, trăiesc dar nu trăiesc de fapt.
  Știu că nu de porcul ăla era vorba, dar m-am gândit că azi nu m-am certat încă.

  răspunde-i
 • Dani
  • 22.02.2019

  Aruncatul cu parerea este la indemana, nu trebuie sa depui un efort pentru asta. Parca au in buzunar toate replicile, fiecare in cutiuta ei.

  răspunde-i
 • Dima
  • 22.02.2019

  In momentul in care postezi pe fb sau pe orice retea ca mergi sa mananci shaorma si ai o lista mare de prieteni, atunci trebuie sa accepti si faptul ca unii nu vor fi de acord cu tine (din pacate si agresivi). Daca vrei sa nu fii comentat sau judecat, singura solutie este sa nu mai postezi despre alegerile personale. Judecata vine odata cu expunerea , nu poti schimba asta.

  • Cabral Ibacka
   • 26.02.2019

   Greșit. Dacă postez și am un imbecil care se crede la mă-sa pe plantație, comportându-se agresiv, el va zbura.
   N-o să mă apuc acum să mă ascund, de frica imbecilului.
   Tu-ți dai seama, oare, cât de greșită este atitudinea asta a ta?

  răspunde-i
 • Diana
  • 22.02.2019

  Pertinent și la bună dreptate,mi se pare corect.Se trezesc câte unii că așa s-au născut ei ,cu păreri să îți inducă păreri. Mor cum i-aș șterge din listă, sau de pe planetă că se dau ei deștepți.

  răspunde-i
 • Loading...