Maki Ibacka – TOW – big res (6 of 11)

5 sfaturi de bază pentru alimentația câinilor de talie mare

Am avut mai mulți câini. Și tomberonezi imperiali… dar și modele cu pedigree. Pe lângă cei de buzunar și cei de gentuță, majoritatea au fost și sunt de talie mare.

Cam 60 de kile bucata, în viu. Un fel de căluți mai micuți, da’ cu canini mai bine profilați.

Cel mai des ne întreabă oamenii ce mănâncă și… cu ce-i ungem de au blana așa de strălucitoare. Da, cu ce-i ungem, asta întreabă.

Am vorbit cu mama dragonilor și am făcut o listă cât mai scurtă despre alimentația câinilor de talie mare. Care s-ar putea aplica și câinilor de talie medie. Plus celor mici, dar cu primul punct mai scurt.

Nu sunt legi absolute (încă nu-s Maiestatea Sa, primul pe numele său, Deținătorul Adevărului Absolut), dacă vreți să adăugați ceva, chiar vă rog s-o faceți.

Fac mai jos și o recomandare de mâncare. O fac pentru că am studiat povestea, plus că avem experiența cu cei patru ai noștri, plus alți câțiva din familia extinsă.

Așadar:

1. Repaosul de 30 de minute înainte și 1 oră după fiecare masă.
Asta pentru a evita riscul de torsiune gastrică, urgență medicală de grad 0, operabilă doar în maxim 30 de minute de la producerea torsiunii).
Doamne ferește să ai vreodată nevoie, însă află că de cele mai multe ori simptomele sunt abdomenul umflat (mai ales în partea stângă) și foarte tare, dar și reflexul de vomă nereușit.
Pentru unii pare o glumă, însă prea mulți câini de talie mare mor din cauza asta.

2. Schimbarea treptată a sortimentului de boabe, amestecând boabele vechi cu cele noi timp de câteva zile.
Sunt patrupezi pe care dacă nu-i obișnuiești treptat cu hrana nouă îi expui la fel-de-fel de iritații de piele, căderea blănii și – cea mai comună – cufureala.

3. Alegerea unui sortiment de hrană procesată fără cereale (bobițe No Grain).
Umblă vorba că nivelul ridicat de carbohidrați din cereale poate duce la obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

4. Alegerea unei hrane cu cât mai puțină cenușă.
Am văzut unii care susțin că cenușa e bună la câini… noi preferăm să alegem sortimente de hrană cu cât mai puțină cenușă.

5. Introducerea uleiului de somon în alimentație, bogat în Omega 3, recunoscut pentru beneficiile grozave asupra blănii, dar și asupra inimii, sistemului imunitar… plus că reduce eventualele probleme articulare.
Sigur, nu e ieftin, dar merită ca uneori să treacă printr-o cură de așa ceva.

Ar mai fi câteva, dar probabil mai puțin importante. O să revin cu o listă de alimente Nonono! care nu au ce căuta în alimentația câinilor.

Ce mănâncă ai noștri?

a) Taste of the Wild Pacific Stream Canine (fără cereale, monoproteică, ceea ce se traduce prin digerabilitate ridicată, având peștele ca singura sursă de proteine animale inclusă)

b) Taste of the Wild Sierra Mountain (fără cereale, monoproteică, conținând miel ca unică sursă de proteine animale).

Maki, el haplea mondial (dar primul animal care… face un spital 😀 ):

Dacă sunt întrebări… sunt prin zonă.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Dana
    • 01.03.2019

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi.

    răspunde-i
  • arin christu
    • 19.02.2019

    Salut ! Merci frumos si acum pentru autograf, era o dedicatie pt Yannis acum 1 an la cacib Tg Mures pe un flyer, fi`miu fiind vrajit de emisiunea ta. In clipa cand apari la tv…s-a terminat, este numai ochi si urechi 🙂

    In alta ordine de idei, un articol excelent si sa elucidam putin ideea de cura …confuzia administrarii la suplimente:

    Omega 3 nu se administreaza cu pauze .

    Omega 3 este un acid gras, iar lipidele isi fac efectul prin depunere, in timp.
    Daca nu administram zilnic, nu avem efectele dorite. De ce fara pauza? Pentru ca ficatul nu poate sa produca cativa acizi grasi tip Omega 3, o face in schimb pt vreo 700. Si fiind parte structurala din membrana (Omega 3 tip EPA), iar Omega 3 tip DHA contribuie la mentinerea structurii neuronale, inclusiv a creierului si a retinei si imbunatateste plasticitatea sinaptica. Impreuna, ele au efect anti-inflamator, contribuind la functionarea sanatoasa a intregului organism, ca si la mentinerea unei membrane celulare fluide si permeabile.De undeva trebuie sa isi procure organismul, Omega 3: prin dieta si/sau prin suplimente.

    Administrarea la vitamine: Administrarea vitaminelor se face in cure, intermitent, cu interval de pauza
    De ce ? Supra aglomerare de vitamine poate produce hipervitaminoza, producand consecinte nefaste asupra ficatului.
    Administrarea la minerale: tot ca la vitamine. De ce ? Pt ca un supra dozaj in timp face ca mineralele sa se depuna pe partile moi osoase (cartilagii) si rezultatul este mineralizarea puternica a acestora. Pe scurt, le osifica. Ceea ce nu este de dorit.

    Omega 3 nu are efecte adverse, nici secundare, doar beneficii. Lipidele isi fac efectul prin depunere, in timp. Atata timp, cat administram.
    Instalarea Omega 3 la carnivore se realizeaza dupa o administrare zilnica de circa 2 luni . Dupa 2 luni se continua administrarea, altfel evitam dezistalarea care se realizeaza in maximum 2 saptamani, pentru ca, daca nu, iar o luam de la capat, ceea ce nu este de dorit pentru ca toata paleta de beneficii dispare.
    Iar daca vorbim despre ulei de somon salbatic, hai sa aruncam si un ochi si pe Astaxanthina, ce zici ? Pt ca somonidele au capacitatea de a retine in textura carnii lor, culoarea de la mancare, iar cei de captura se hranesc cu creveti, si sau alge, nu ca cei de crescatorie unde sunt imbuibati cu peleti si amestecatura de sintetic pt a prinde culoare.

    Ce este Astaxanthina?
    Fiind hranit din sursa naturala, somonul salbatic sintetizeaza Astaxantina, aceasta fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti existenti descoperiti la ora actuala. Este un caroten, fiind chiar regele carotenilor (de 500 mai puternic decat Vit E, de 560 ori decat ceaiul verde, de 800 de ori decat CQ10, de 3000 de ori decat Resveratrol, de 6000 de ori decat Vit C). Acest caroten confera uleiul de somon o culoare rosiatica distinctiva. Avand un surplus masiv de electroni liberi, capacitatea antioxidanta a Astaxantinei are o durata indelungata, neutralizand radicalii liberi cu electronii sai (are capacitatea de a neutraliza pana la 19 radiali liberi in acelasi timp, pe cand majoritatea antioxidantilor neutralizeaza radicalii liberi unul cate unul, motiv pentru care Astaxantina este consideranta unul dintre cei mai puternici si mai eficienti antioxidanti, atat ca durata in timp cat si din punct de vedere al capacitatii de neutralizare a radicalilor liberi).
    Astaxantina se pozitioneaza in intreaga membrana celulara, spre deosebire de ceilalti carotenoizi:
    – o portiune se pozitioneaza pe exteriorul membranei, oferind protectie fata de radicalii liberi din exteriorul celulei
    – o portiune se ataseaza interiorului membranei (ofera protectie impotriva radicalilor liberi din interiorul celulei)
    – o portiune traverseaza intreg stratul lipidic, oferind protectie impotriva peroxidarii

    PS: Yannis te saluta 🙂 !!!

    răspunde-i
  • paul duncea
    • 19.02.2019

    foarte bune sfaturile. cateva nuante:

    – cenusa (adica mineralele necombustibile – de exemplu calciu, fosfor sau oligoelemente ca zinc sau fier) e interpretata de unii ca reflectand nivelul de calitate al proteinei si al hranei in general. mai multa cenusa inseamna in principiu mai multe oase amestecate cu carne si aditivi minerali, deci calitate mai scazuta. cenusa e considerata necesara cainilor pana la un nivel de aprox 2% (desi mai importanta decat procentul in sine este proportia fiecarui mineral din compozitia sa). pe de alta parte nu vom gasi niciodata hrana cu un nivel asa redus. hrana de calitate superioara e considerata cea care are cenusa pana spre 7% (dintre brandurile fara cereale de pe piata noastra, acana si orijen se invart pe la 7-8%. taste of the wild, primordial si alte cateva sunt imediat dedesubt dar tot bune)

    – uleiul de somon este intr-adevar foarte bun si poate fi folosit pe termen lung (nu are contraindicatii sau efecte adverse). sugestia ar fi folosirea de ulei de somon salbatic (eticheta mentioneaza “wild salmon”) care, spre deosebire de cel de crescatorie (doar “salmon”), nu contine aditivi, dioxine, coloranti etc. cat despre cost, n-as zice neaparat ca e urias. un caine de 60 kg are nevoie de aprox 30 ml zilnic, deci o sticla de 1 litru (care se gaseste la 50 lei sau chiar ceva mai putin) ii ajunge aprox o luna. pt cateii de talie mai mica evident costul scade. e drept ca avem cu totii repere diferite in legatura cu ce inseamna scump/ieftin, dar cert e ca uleiul de somon nu e intangibil 🙂

    răspunde-i
  • Ade
    • 18.02.2019

    Al meu e asa mofturos și fitos la mâncare… Dacă schimbam nu mai mănâncă, prefera sa facă foamea… Aaa și musai sa fie cu somon

    răspunde-i
  • Ramona
    • 18.02.2019

    Fiind caine de talie mare le dai la o anumita perioada oase? Am tot auzit sfaturi ca oasele nu sunt bune pentru cane, ba sunt bune dar decat cele de vita fierte sau crude! Tu cum procedezi cu ai tai? Le-ai baga asa ceva in meniu?

    răspunde-i
  • Loading...