Mandru de Romania. Dialog.

– Romania este o tara frumoasa, acoperita cu multe paduri, are lacuri superbe si parauri de munte incredibile, Romania iti ofera niste peisaje absolut magnifice.

– 100% de acord cu tine. Dar ce te umfli asa, tu cu ce-ai contribuit la toata treaba asta?

– Pai…

– Ai plantat padurile?

– Nu.

– Ai trasat albiile paraielor?

– Pai n-aveam cum…

– Ai sapat tu lacurile?

– Pai cum sa fi facut asta?!

– Ai desenat tu peisajele?

– Ce-ai, mah?!

– Am inteles, nu ai fi putut face toate astea. Dar ai fost sa cureti padurile sau sa le aperi de jefuitori? Te-ai implicat in schimbarea sau aplicarea legilor, ai incercat sa creezi presiune publica in aceasta directie? Ai participat la curatarea paraielor, la dragarea lacurilor, la culegerea gunoaielor de pe luciul de apa?

– Pai… nu.

– Atunci las-o mai moale cu mandria si vezi-ti de treaba ta, ca nu contribui si nici n-ai contribuit cu ceva. Tu doar produci gunoaie.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • alina
    • 20.03.2012

    Am participat la multe actiuni de strangere a gunoiului sau curatire de ape (iazuri, parauri) dar in afara de satisfactia imediata a faptului ca ai facut ceva bun nu prea raman in urma rezultate. Esti un fel de Sisif cand dupa o zi de strans deseuri prin Bucovina, dupa picnicari dai de un hoit urias de cal amplasat strategic intre un parau cu apa rece, cristalina si o padure seculara…Iar la Let’s do it Romania! am stransdeseurile produse de un restaurant aflat la o margine de suburbie Ieseana..Sincer cred ca patronii ar fi putut si ar fi trebuit sa-si stranga singurei deseurile!..Incercam ca macar deseurile sa le aruncam selectiv desi e greu. Chiar de la instalarea containerelor colorate oamenii aruncau peturile de plastic la sticla si plasticul la hartie, desi cei care nu vroiau sa arunce selectiv aveau 3 containere la dispozitie! Asa ca s-a renuntat la ele (cont. colorate) exista doar cutii pt peturi si “niste baieti” care se ocupa de hartie si carton. Cred ca e o problema de educatie ar trebui mai intai sa invatam sa pastram curatenia, sa nu aruncam aiurea peste tot peturi si ambalaje. Nu avem nici o scuza..statul, primaria nu poate sta la fundul nostru permanent cu matura si farasul. Se matura de doua ori pe zi, sunt destule cosuri de gunoi..Trebuie sa mai facem si noi un efort minim de civilizatie..In rest, sunt atatea lucruri care se pot face si nu se fac, lucruri care functioneaza in strainatate si la noi nu..Iar cu legile si amenzile e greu..cine sa supravegheze si sa dea amenzi, politistii (de proximitate) care oricum sunt putini si mituibili (nu mai bine iau o spaga decat sa-ti dea amenda…ca si-asa e mizerie)?

    răspunde-i
  • Radu Alexandru
    • 20.03.2012

    Vin totusi in apararea tuturor care muncesc: toti facem ceva pentru tara pentru ca toti platim taxe. Taxe din care se platesc site-uri de 10-25 de milioane de euro, din care nu se fac strazi sau autostrazi, din care unii se imbogatesc si apoi se intreaba cum de nu reusesti sa faci si tu bani.

    O sa mi se spuna ca ideea taxelor e fumata si puerila. Sunt de vreo 8 luni in Germania, abia ma acomodez, deci nu fac nimic pentru tara in care traiesc. Platesc aici exact acelasi nivel de taxe ca in Romania, poate chiar mai putin, DAR… din banii pe care eu ii dau ca taxe, primesc beneficii: alocatie copil cam 15% din valoarea taxelor, strazi care, desi nu sunt perfecte, nu-mi rup masina in ele, posibilitatea de a face 500 de km in 5 ore, clinici decente si informari destul de dese de la primarie. Daca raman fara loc de munca, primesc un ajutor social decent Gradintele costa 300 de euro, exact cat cele private in Romania. Daca n-am destui bani, dar totusi muncesc 8 ore/zi, pot cere scutire/micsorare a taxei de gradinita. Lucrez in IT si nu e cazul sa ma vait sau sa sper la ajutorul social, dar asta imi da increderea ca sistemul functioneaza, ca taxele PE CARE EU LE PLATESC sunt folosite in mod rezonabil si impartite cum trebuie.

    Asadar, imi pun intrebarea: ce se intampla cu taxele pe care le plateam in Romania? Toti dam cate ceva statului…

    N-as vrea totusi sa fiu inteles gresit: nu cred ca e bine sa te justifici cu ideea de a plati taxe, oriunde ai fi (si cu atat mai putin in contextul unei tari aflate in after-communism). E foarte important sa-ti pese de ceea ce se intampla in jur, pentru ca viitorul copiilor tai poate fi influentat de atitudinea ta. Din pacate, noua, romanilor, nu ne place sa investim mai departe de ograda noastra: nu suntem in stare sa vopsim o usa de lift o data la 3 ani. Mai rau, intelectualii tarii incep sa faca un bastion din “eu nu votez, ca n-am cu cine”, deci implicarea sociala e mult prea aproape de zero.

    Nu mai continui, ca pot sa ma lungesc la nesfarsit. Problema e complexa iar a da mediului in care traim (numit, sa spuneam, tara) din timpul nostru nu e un lucru usor. Dar putem macar sa nu producem gunoaie.

    Si, de o lasa Cabral link-ul sa treaca, ii fac putina reclama unei prietene: http://www.facebook.com/273.ro . Asa, pentru mandrie.

    • alta marie
      • 20.03.2012

      faptul ca platim taxe nu e suficient…
      hai sa-ti fac o paralela. sa zicem ca te afli itnr-o casnicie. fiecare contribuie cu un salariu la cheltuielile casei, plus partea lui de responsabilitati zilnice. totusi, daca un porumbel isi face nevoile in fata usii de la intrare, toata contributia banoasa nu ajuta, iar cacatul de pasare nu e scris pe nici una din responsabilitatile partenerilor. ce faci? traiesti cu rahatul la usa? nu. unul din cei doi va curata. sau chiar vor curata impreuna.

      statul e platit din taxe sa faca curatenie. nu sa faca curatenie dupa tot felul de nesimtit, ci sa faca curatenie de itnretinere. e o diferenta. trebuie sa o vezi, nu se poate altfel.

    răspunde-i
  • emil
    • 20.03.2012

    E un pic cam simplista ecuatia dialogului. nu cred ca trebuie sa fac nimic din enumerarile din dialog ca sa pot sa ma bucur si sa ma mandresc cu ceea ce este frumos, de la mama natura sau cu contributie umana. Nu putem fi toti ecologisti activi pentru ca mai sunt si alte lucruri de facut, la fel de importante.

    • Cabral Ibacka
      • 20.03.2012

      Eu sunt unul dintre cei care cred ca te poti mandri cu un lucru cat timp ai facut ceva astfel incat sa-l faci posibil.
      Nu pot fi mandru pentru ca Neil a ajuns pe Luna… caci n-am ajutat cu nimic.

    răspunde-i
  • Iulian
    • 19.03.2012

    Referitor la voluntariatul privind strangerea gunoaielor din diverse locuri,n-am fost niciodata de acord. Daca eu n-am aruncat niciodata tot felul de resturi decat la cosuri de gunoi,de ce sa ma duc sa strang dupa tot felul de maimutoi nesimtiti care nu sunt in stare sa stranga dupa ei?Sa dau un exemplu pozitiv?Cui?Tot lor, care data viitoare tot acolo isi vor lasa gunoaiele,gandindu-se ca are cine sa stranga?Singura cale e sa fie obligati la munca in folosul comunitatii sau puscarie.Nu amenda ,deoarece sunt unii cocalari pentru care 100 sau 500 de lei nu semnifica mai nimic.Cat despre plantatul copacilor…prefer sa ma limitez la a planta in curte sau imprejurul ei. Ca nu vreau sa plantez prin vreo padure,ca dupa aia sa aiba altii ce taia.

    • dobre
      • 12.04.2012

      BRAVO!

    răspunde-i
  • Ionut
    • 19.03.2012

    din pacate statul ar trebui sa se ocupe de toate chestiile astea, insa cand statul nu se poate ocupa nici de el, atunci ne ramane doar noua sarcina..

    răspunde-i
  • Alexandra
    • 19.03.2012

    Frumos post, frumos. Si trist fiindca e adevarat. Acum catva timp s-a organizat in liceul la care eram la momentul respectiv o actiune de plantare la care au participat un nr de 12 clase prin rotatie. Braduteii au fost oferiti de primarie, care in plus s-a angajat sa ne puna la dispozitie toate uneltele necesare si sa se ocupe cu udarea lor.
    Am fost entuziasmati,iar actiunea a fost un succes Cu toate astea astea in vocile profesorilor s-a simtit deznadejdea :’am plantat sa aiba ei ce taia’

    răspunde-i
  • Jademan
    • 19.03.2012

    Da, aşa e! Sunt producător – din nefericire amator – de gunoaie! Şi mai sunt şi leneş!

    • Sora
      • 24.03.2012

      mai rau e ca te si lauzi cu asta.

    răspunde-i
  • Amiss
    • 19.03.2012

    Eu am curatat paduri … pot sa mamandresc cu tara mea? 😀

    răspunde-i
  • RazvIy
    • 19.03.2012

    Noi doar producem gunoaie, si platim statul roman ca sa faca cele enumerate in articol pentru noi! Doar de aia platim padurari(bine, statul ii plateste, noi platim statul), ca sa nu stam noi sa avem grija de padure. Asta nu justifica faptul ca producem gunoaie 🙂

    răspunde-i
  • Vlad
    • 19.03.2012

    100% de acord cu tine. Multi se mandresc cu lucruri la care n-au contribuit deloc. Si aici intra si performantele diferitilor oameni de valoare pe care i-a avut Romania.

    răspunde-i
  • Loading...