Doggy bag – rusinosi sau normali?

Varianta 1: Multumesc frumos, platim cash.

Varianta 2: – Multumesc frumos, platim cash. Si va rog sa ne puneti si noua ce-a ramas la pachet.

Diferenta, la prima vedere, nu e mare. Sunt cateva vorbe si presupune o actiune simpla din partea ospatarului. Practic insa… diferenta este destul de mare.

Sunt momente in care, chiar daca te-ai saturat, ai vrea sa iei jumatatea aia de pizza acasa cu tine, ca ti-a placut tare mult. Sau cand ai comandat prea mult si ultimul fel sau desertul chiar nu mai au unde intra. Sau alte momente cand in farfuria din fata ta mai e multa mancare, dar pe care nu vrei s-o iei sau nu te-ai gandit ca ar fi bine s-o iei cu tine acasa.

Hai sa detaliem putintel… de ce nu ai lua mancarea respectiva acasa cu tine?

Sunt mai multe variante:

– pana acum nu te-ai gandit. Nu-i bai, dar de-acum ti-am dat eu ideea, deci… ar fi cazul sa incepi sa te gandesti daca e ok pentru tine;

– nu ai ce face cu ea. Ei bine, eu sunt convins ca daca te-ai gandi putin ai gasi cel putin 3 lucruri bune pe care le-ai putea face cu mancarea respectiva, cu un efort minim;

– ti-e rusine sa ceri resturile acasa. Nu stiu cum esti tu dar eu conceptul asta cu rusinea de a cere ceva pe care l-am platit nu ma inteleg deloc. Dau banii pe el? Atunci e al meu. Si de ce mi-ar fi rusine sa iau ceva platit de mine?

Pe-afara asta este un fapt cunoscut drept doggy-bag. Adica… ce-a ramas la mine in farfurie la restaurant il duc la caine. Nici nu conteaza daca au sau n-au caine, asa-i spun ei. Dar oricum i-ar spune, lor nu le este rusine sa-si ia macarea acasa.

Care-i faza? Iti raspund tot cu o intrebare: stii ce se intampla cu mancare lasata de tine in farfurie? In cele mai multe cazuri ajunge la gunoi. Da, cu toate ca vorbim despre produse care in acel moment sunt bune, proaspete, ele ajung la gunoi. Si inafara de faptul ca vorbim despre resurse irosite, vorbim despre poluare.

Dar nu vreau sa insist pe partea asta cu mediul, caci devin stresant. In schimb… insist pe partea cu banii: daca ai dat bani pe mancarea aia nu e pacat sa ajunga la gunoi?

Ce crezi despre ideea asta de doggy-bag si de a lua mancarea acasa? Tu iei mancarea acasa sau nu te intereseaza? Si care sunt motivele?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Grig
    • 21.12.2011

    Sunt multe lucruri în ţara asta care nu sunt la locul lor, ne înţelegem prost mândria, trebuie mereu ca noi să părem mai buni, mai bogaţi şi mai inteligenţi decât suntem. Contează prea mult aparenţele în societatea noastră!

    răspunde-i
  • […] Sa fim seriosi multi mi-ati sari in cap, ca de ce sa nu fim tot timpul buni… dar putem sa fim buni tot timpul? Uitati-va in jur! Voi vedeti realitatea? In Somalia inca se moare de foame si romanii risipesc tone de mancare. Pot sa dau exemplu Doggy bag – rusinosi sau normali scris de Cabral! […]

    răspunde-i
  • oxy
    • 23.09.2011

    Eu iau in general la pachet pizza, mai ales cand stiu ca acasa ma asteapta frate meu si cand vin cu o pizaa aproape intreaga stiu ca sunt sora lui geamana preferata:)).

    răspunde-i
  • brontozaurel
    • 19.09.2011

    Mi s-ar parea mult mai normal sa ofere portii mai mici (serios, de ce nu fac asta? si de ce la multe cofetarii nu accepta sa iei mini-prajituri sub un anumit gramaj? mi s-a intamplat sa cer 1 sau 2 mini-prajituri si sa-mi spuna ca nu vand asa putine… m-am invartit pe calcaie si m-am carat…). Mi s-ar parea mult mai normal sa se ocupe chiar restaurantele ca mancarea aia sa ajunga la cei care nu au ce manca.

    Nu mi se pare normal sa am eu mainile ocupate pana acasa sau sa imi imput eu geanta sau sa umblu sa caut eu cersetori (pentru ca nu stiu cum dracu’, da’ tocmai cand umblam cu mancarea de dat dupa mine nu reuseam sa dau de ei…).

    [Nici nu prea calc eu prin restaurante si cand o fac oricum nu comand mancare, ca-s eu soi rau si nu-mi place ce au prin restaurante, dar in ipoteza ca ar exista ceva sa-mi placa si as comanda ceva…]

    • Cabral Ibacka
      • 19.09.2011

      E, gandeste-te ca tu esti unul dintre putinii oameni care gandesc asa. restul isi doresc portii imense, la cat mai putini bani. Si restaurantele, multe dintre ele, asta incearca sa faca.

    răspunde-i
  • […] mi-a placut mult acolo, mai ales ca, recuperandu-mi lecturile de pe bloguri, am vazut la Cabral un articol legat de asta. Sincer, nu-mi vine sa cred ca abia acum se pune problema de doggy bag la romani.  O sa ma grabesc […]

    răspunde-i
  • sibianul
    • 17.09.2011

    nici eu nu am nici o jena sa cer sa impacheteze mancarea ramasa

    răspunde-i
  • Cree S Tea
    • 16.09.2011

    …la cate ifose sunt in tzara asta plina de rafinament,nu ma ma mir ca ne e rusine exact de chestiunile firesti. Deloc 😉 ps.cand chelnerii fac mutre lungi,le sugerez sa se faca directori.

    răspunde-i
  • […] celor care au raspuns la intrebarea “Doggy bag – rusinosi sau normali” au spus ca li se pare normal sa-si ia mancarea acasa. Si mie mi se pare normal. Insa […]

    răspunde-i
  • Oana
    • 15.09.2011

    Eu nu am nicio jena sa cer doggy bag, ce ma enerveaza pe mine is mutrele lungi ale ospatarilor cand cer asa ceva :)).

    răspunde-i
  • aurache
    • 14.09.2011

    @raluca: “doggy bag” e notiunea ironica, in sensul ca cel caruia ii este rusine sa ceara la pachet, cere vezi doamne “pentru caine” – uraaa, ne ia caine!

    in nord-america nu este nici o rusine sa ceri la pachet ce-a mai ramas. ma rog, cel putin in restaurantele “obisnuite”, nu ma refer la cele super-selecte, fiindca la alea super-selecte portiile sunt super-minuscule, asa ca notiunea de a ramane mancare nu prea exista.

    in definitiv, ce este atat de rau daca principiul romanesc “am platit tot/bem tot” se transforma in “am platit tot/mancam tot”?

    răspunde-i
  • Loading...