Sari la conținut

Am întrebat acum câteva zile ce mâncați voi la micul dejun. Am spus și eu ce mănânc la micul dejun.

E nenoroceală! :(

A citit nutriționistul ce-am scris cu toții și și-a pus mâinile-n cap. Cei mai mulți dintre noi își bat joc de propriile corpuri, vorbind despre ce mănâncă dimineața.

Pentru cei care dimineața mînâncă o cafea și-atât: micul dejun trebuie să existe. Doar o cafea nu îți poate asigura necesarul de energie pentru întreaga zi.

Pentru fanii sucurilor naturale… și-atât: un mic dejun sănătos trebuie să conțină deopotrivă carbohidrați (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) și lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).

Pentru mine și cei ca mine: Legumele, fructele și cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre; acestea reglează tranzitul intestinal și ne asigură o senzație de sațietate îndelungată.

Tot pentru mine și cei ca mine: nu faceți din alimentele prăjite un obicei – dacă astăzi ați mâncat o omletă cu legume, mâine optați pentru un bol de cereale integrale, lapte și fructe sau pentru bruschete integrale cu roșii și oregano.

Și pentru că specialistul care explică toate astea (doamna doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice) a văzut cam în ce hal ne prezentăm, s-a pus pe exemple aplicate, să înțelegem (găsești mai multe exemple și sfaturi pe complete-life.ro). Le-am pus mai jos…

Acum, ca să nu ne înțelegem greșit… eu nu voi putea niciodată să mă țin atât de strict de un program atât de strict. Dar una este să mai aluneci în păcat ocazional, alta este să-ți bați joc de tine sistematic.

Și adevărul este că nu avem grijă de noi, că mâncăm toate prostiile, că avem mese abulice și prost structurate, că sărim peste mese și le înlocuim cu cafele sau sucuri… și după ce facem toate astea ne văităm că ne îmbolnăvim de toate belelele Pământului. Bine, măcar stăm liniștiți, avem un sistem medical atât de bine pus la punct încât e mai mare plăcerea să te îmbolnăvești…!

Uite și exemplele de care spuneam mai sus…

mic dejun sanatos-2 mic dejun sanatos-3 mic dejun sanatos-4 mic dejun sanatos-5 mic dejun sanatos-6 mic dejun sanatos-7 mic dejun sanatos-8 mic dejun sanatos-9 mic dejun sanatos-10 mic dejun sanatos-11

42 comentarii despre "Micul dejun pe care-l aruncăm în noi este o nenoroceală"
  1. Cris-Mary

    Buon, deci am primit informatia pozitiva, o procesez, apoi ma dojenesc si imi spun singura: hai ca poti! trebuie sa mananci sanatos! nu e greu! asta se intampla vreme de 10 minute pana a doua dimineata cand uit ce mi-am promis si zic : hai ca merge si azi doar cu o cafea:)

    răspunde
  2. nicolae

    Bag in blender asa: 3 oua fără galbenus, 50 gr de mieji de seminte de floarea soarelui, o lingura de gem sau fructe daca am, lapte sau iaurt si apoi esti tanc.

    răspunde
  3. Eugen

    Ups, deci n-ar fi o idee buna sa spun ce am eu acum la ora 02:25 pe birou… Biscuiti 2 feluri (simpli si cu crema) si caramele… Macar nu mananc de astea la micul dejun, nu?

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      :)) Hrăpărețule, asta e oră de mâncat biscuiți?! :))
      Și caramele?!

      (auzi, pe unde stai? Mi-ai făcut o poftă de caramele de m-a luat cu vertij…!)

    • Eugen

      Un specialist pe somn, adica pe probleme de tulburare de somn, n-ai? Uitandu-ma la orele comentariilor, e mai multa lume care s-ar parea ca are nevoie…

      Noapte buna :)

      PS Sunt un dubios, din toate mic-dejunurile de mai sus mie mi-a ramas in cap painea neagra cu sana. Si aici ar fi de discutat, cata din painea neagra de la noi e chiar dupa reteta, si cata e cu cenusa sau colorant. Gata, nani.

    • Cabral Ibacka

      Ce nani, că am treabă… :)

      Cât despre tulburare de somn… ce-i aia somn? :D

      Și, să știi, până la Suceava pentru un pumn de caramele… apăi eu nu vin!

    • Eugen

      In Suceava :D

      Daca ai drum…

  4. calu lu fat-frumos
    calu lu fat-frumos

    Cred ca a-nnebunit lumea cu mancarea asta si cu regimurile astea. Toata lumea disperata sa dea jos kg sa faca sport alearga de bezmetici se iau la intrecere cu autobuzele pun ceasuri si cronometre pe FB etc dau o gramada de bani pe nu stiu ce seminte si samburi si frunze exotice combinatii si retete de pe FB dar nimeni nu-si pune problema de VOINTA frate. Cata vreme n-ai un hormon care te deregleaza cu foamea si pofta, poti sa te controlezi sa nu bagi in tine de parca ar fi ultima ta masa. Am prieteni care au o boala cu gratarele. Care daca nu umplu masa cu carnaraie nu simt ca traiesc. Toti grasi bineinteles. Burti adica, femei barbati. Sa ne simtem bine. Apoi inevitabil urmeaza upload pe FB :)) La McDonalds la fel, copii mai grasi ca mine cu parintii de mana care le iau meniuri cu jucarii. De cele mai multe ori sunt cel mai slab de la coada. Si da, mananc si eu de acolo, da n-am abonament. Si mananc de toate da nu bag ca bou in mine. Omu vaneaza animale de cand s-a dat jos din pom deci mananca si d-alea si d-alea. Numai ca atunci manca mult pentru ca alerga mult, se batea mult, se catara mult, avea mai multe neveste sau perechi ce era atunci, deci facea efort. Acum pentru 5000 clickuri/zi si 10 drumuri pana la imprimanta nu-ti trebuie mare energie. Eu zic ca fiecare poate manca orice vrea dar cu masura si variat ca sa-ti acoperi poftele. Sigur ca e problema si cu mese dezordonate si pe apucate dar asta e alta discutie.

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      Tu vorbești de grăsime, de îngrășare, de kilograme.
      Și n-are nicio legătură cu ce zic eu.

      Aici nu vorbim despre regimuri de slăbit, de dat jos kilograme.

      Eu zic de mâncare sănătoasă. Aia care îți ține corpul sănătos, nu care-l face subțire, că nu de tras prin inel e vorba când spun că un mic dejun format dintr-o cafea face gaură-n stomaci.

      De data asta n-ai plătit atenție… :)

    • calu lu fat-frumos
      calu lu fat-frumos

      Nu e chiar pe subiect dar tot p-acolo e. Mancare sanatoasa e si friptura la gratar (carnea adica), si o prajitura, si o merdenea, si o pizza, o fasole cu carnati sau un mic cu mustar, asta voiam sa zic. Ca in pozele alea am vazut numai branza seminte frunze musli si un ou ici colo. Un om sanatos poate manca si o mancare „cu de toate” diferenta e doar de cantitate si exces. Uite exemplu taranii care au program draconic si care mananca slana si beau tuica si au peste 70 de ani toti si muncesc zi-lumina. Iar sportul e bun pentru sedentari si nu neaparat numai pentru grasi, dar asta e alta discutie. N-am dezvoltat ca sa nu ocup spatiu aiurea :) si-asa am scris mult.

    • Cabral Ibacka

      Nebunule, vorbim de mic-dejun! :)))
      Merdenea, pizza, fasole cu carnati sau un mic cu mustar?!
      Really?!
      O să vin la tine, să te văd cum îndeși ceafa de porc pe gât la nouă dimineața! :)))

    • Mr.D

      Exact pe asta trebuie sa se bazeze un om, pe un stil de viata echilibrat. In care sa mananci si legume, fructe, cereale si grasimi sanatoase, dar sa mananci si un carnat (nu zece), un meniu de la KFC (nu de 8, de 5), sau o inghetata atunci cand iti pofteste inima.

      Problema la majoritatea oamenilor de care vorbesti este ca nu au o limita in alimentatie, nu au un program respectat pe cat posibil. Desigur, alimentatia trebuie adaptata la orele tale de lucru, la orele de odihna.

      Dar totusi, eu va spun din proprie experienta: ce bagi in tine, se simte in energia ta de peste zi. Nu exista sa nu ai timp sa mananci cat de cat sanatos, sau sa nu faci 30 de minute de sport, 3 zile pe saptamana.

  5. Ana

    Cabral, multumim pentru sugestiile sanatoase. Poti s-o intrebi pe dna doctor daca se aplica si pentru cei cu colesterol? La noi se mosteneste pe linie paterna (ca de la mine s-a luat ce-a fost mai bun, frmos si sanatos :) )…Eu zic ca noi gatim sanatos, copiii mei nu vad cartofi prajiti decat de 2 ori pe an si atunci ii mananca cam cu sila pentru ca le-am bagat in cap ca-s cancerigeni :). nu mancam snitele, chiftele, rantasuri…si am avut neplacuta surpriza sa vad ca fiica-mea are la 10 ani 205 colesterol…Medicul de fam zice ca nu e asa mare, dar eu zic ca e imens…Mi-e teama ca la 40 de ani va avea cat ta-su….adica si mai mare….

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      Ana, nu vreau să te culci pe-o ureche, dar la mine e la fel.
      Tot pe linie paternă am moștenit un colesterol spectaculos de minim 300. Acum trei ani l-am dus pe culmile succesului, am avut o perioadă de panică, ajunsesem cu el la aproape 700.
      Regim strict, ceva medicamente, a trecut panica… dar sub 250 nu-l duc nici dacă mănânc doar bătaie și apă.
      Doctorii mi-au spus că există persoane care sunt construite să funcționeze cu colesterolul mai ridicat.
      Dar mai e ceva… există o afecțiune care face organismul să transforme orice fel de zahar în grăsime. Verifică și varianta asta…
      Încerc să iau feedback de la medic și pe ce m-ai rugat.

    • cristina

      Nu e o afectiune, e chimie. Orice carbohidrat ingerat se transforma in grasime, daca nu e consumat ca energie prin sport imediat dupa ingerare. Trebuie depozitat undeva, si se depoziteaza mai pe burta, mai pe un copan. Na, unde gaseste si el. :)

    • Cabral Ibacka

      :)) Glumești când îmi explici asta, nu?

      Nu, nu la asta mă refer.
      Există o afecțiune care agravează acumularea de colesterol nesănătos. Nu știu cum se numește dar o am și p-asta, că un milion de euro n-aveam și eu, dar la boale sunt premiant! :D

    • Ana

      Cabral, eu stiu la ce te referi. Din ce am citit eu, colesterolul asta, boala moderna e si pe baza de stres…Adica poti sa mananci numai iarba verde, daca esti predispus sa faci si ai si un regim de viata nu tocmai ordonat (vezi oboseala), nu prea scapi…Iar medicamentele de care zici tu, le ia si sotul meu, insa sunt destul de puternice si ataca ficatul…D-aia mi-e mie groaza….

    • Cabral Ibacka

      Da, așa-i, obosesc ficatul. Și-apoi iei ceva pentru ficat, dar asta afectează alteva din organism… și tot așa.
      Cât despre stres… n-ai ce-i face.

    • Cristina

      A,,ok, adica nu e ok deloc, doar ca exprimarea ta m-a dus cu gandul la altceva. Sowy..

  6. Andreea

    Teoria, pozele si ideile sunt bune. Dar ce facem cu astia care vrem sa renuntam la paine? Aproape toate cele de mai sus au „ingredient principal” painea.

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      Păi ideea este că nu să renunți la pâine este cheia… să reduci cantitatea astfel încât să fie armonie între ele.

      Eu când vreau mic-dejun fără pâine folosesc în schimb ardei gras. Ia încearcă așa.

      Între timp încerc să primesc răspuns de la specialist. ;)

    • Andreea

      As vrea sa renunt la paine in defavoarea cerealelor si pseudocerealelor, fibre si carbohidrati din surse mai nutritive decat banala paine. Si daca dai idei de la specialist in sensul asta, o sa te indragesc si mai mult daca se poate :D

    • Cabral Ibacka

      S-a notat, promit să încerc. ;)

  7. Refu

    Suna bine, chiar pare realizabil, dar pana la urma tine de ambitia noastra daca facem asta 1 saptamana sau poate chiar reusim sa ne schimbam alimentatia, nu stiu daca altii se bazeaza pe un program strict, dar eu mananc in functie de ce am chef, nu pot sa ma tin de un program asa simplu.

    răspunde
  8. Alexa

    Eu merg la doamna doctor si ma tin de regimul dansei de ceva vreme! Este un doctor de nota 20!Este foarte sanatos si satios regimul(care la mine a devenit un mod de viata), dar din cand in cand parca merge ceva dulce sau o pizza:))).

    răspunde
  9. Sabina

    Vezi pls la doamna daca e bine , te rog :) Mic dejun kefir cu banana sau salata cu cherry, fulgi de migdale, avocado, ou fiert, ardei, rucola, somon. Multumeeesc

    răspunde
  10. Julia

    Eu am văzut un reportaj in Germania despre cum se fabrica cerealele integrale din comerț. Se ia bobul, se scoate miezul, se expandeaza coaja si se înlocuiesc mineralele si elementele din miez cu unele artificiale. Astfel, daca lași câteva cereale in apa si apoi plimbi un magnet, vei observa, cum se aduna o pulbere neagră.
    Problema este ca aceste minerale anorganice nu se asimileaza, ele se depun pe organe. Adică fac mai mult rău decât bine.

    răspunde
  11. cristian

    Atentie si la combinatiile alimentare, chiar daca mancarea e sanatoasa.sunt gresite combinatiile dintre:
    -proteinele cu carbohidratii
    -proteine cu lipide
    -proteine cu proteine.
    Fiecare din ele merge doar cu vegetale sau condimente. Laptele se consuma totdeauna singur, se bea gura cu gura si nu se consuma des pentru ca adultii nu au enzimele necesare pt digestia lui. Sanatate!

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      :) Definește ”greșite” și care sunt rezultatele.

    • Cristian

      In mod normal, la combinatiile corecte digestia dureaza 2-4 ore, pe cand la cele gresit poate ajunge la 8-10-12 ore. Organismul in acest timp poate primi o alta masa fara ca cea precedenta sa fie digerata complet, astfel alimentele intra in procese de fermentatie si putrefactie, aparand flatulenta, balonare, somnolenta, chiar putand ramane resturi blocate timp de luni sau chiar ani in intestine.
      Un exemplu de combinatie gresita: proteine+carbohidrati (friptura+cartofi) este gresit deorece carnea se digera la nivelul stomacului avand nevoie de un timp mai indelungat, pe cand cartofii incep digestia in cavitatea bucala de catre amilazele salivare si ajung in stomac avand nevoie de timp mai scurt de digestie dar raman blocati cu friptura in stomac si incep sa fermenteze aparand produsi toxici. Sanatate!

    • Cabral Ibacka
  12. calu lu fat-frumos
    calu lu fat-frumos

    Aaa…da, planetele mi-au fost ostile :)))))

    răspunde
  13. Catalin

    Cipsuri, ciocolati, nimic ? :(

    răspunde
  14. miriam_h957
    miriam_h957

    Uite aici mancarea ideala! O mananca si Ronaldo si Anca Bucur.N-o lua drept reclama, ci doar ca e cea mai buna nutritie. Are toate elementele nutritive de care avem nevoie, se prepara repede, tine de foame si e savuros. http://produse.herbalife.ro/produse

    răspunde
  15. ionnis

    unde e sunca si ceapa ?

    răspunde
  16. Vasile Mironeasa

    Dupa ce am ascultat atatea sfaturi eu nu mai am de spus nimic … dar asa in trecat va pot recomanda sa mancati bine dimineata , sariti pranzul iar seara mancati ce poftiti fara sa faceti abuz si veti trai sanatosi cel putin 80 ani !

    răspunde
  17. Dragos

    O banană mai coaptă + unt de arahide … merge?

    răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.