Sunt cateva lucruri care nu se spun despre mierea de albine. Sunt doi oameni pe care-i cunosc (astazi il voi mentiona doar pe unul, celelalt inca nu vrea sa vorbeasca public despre tepele astea) care se pricep la albine, miere, stupi. Pentru ca se ocupa de asa ceva. Si care mi-au povestit, la cateva luni distanta, in locuri total diferite (Satu Mare si Yellowish) aceleasi lucruri.

Individul :) din stanga imaginii despre care vorbim astazi imi este prieten, dar si partener. Partener ii spun eu, probabil ca multi i-ar spune provider sau vanzator. Pentru ca de la el cumpar miere, miere cu polen, miere de mana sau de rapita, dar mai ales energizantul natural pe care l-a inventat. Este, deci, unul dintre oamenii din categoria parteneri de nadejde.

Din pacate este lenes (a se citi: prefera sa se ingrijeasca de albine in loc sa scrie pe blogul de albine), si – tot din pacate – nu vrea sa se ia la tranta cu cei care vand miere de albine de proasta calitate.

Ce ar fi de zis?

1. Mierea cumparata de pe marginea drumului, aia frumoasa si cremoasa, aurie si care curge ca in reclame este cea mai proasta miere posibila. Asta pentru ca este tratata termic (adica fiarta, zic) si astfel isi pierde proprietatile.

2. Mierea care a fost tinuta in soare este degradata calitativ.

3. In comert se gaseste un tip de miere care este facuta de albine, dar artificial. Adica: in loc ca albinele sa fie duse in campuri de flori si din ce culeg sa fie hraniti stupii/creata mierea, ele sunt tinute intr-un singur loc si sunt hranite cu o hrana artificiala (care contine inclusiv zaharuri). Albinele hranite artificial produc tot miere. Insa mierea produsa astfel este o zeama inchegata de zahar, nu produsul pe care ni-l dorim noi, cel natural si… de albine.

4. Mierea adevarata se cristalizeaza. Este o reactie normala si pe care ne-o dorim, cu toate ca din punct de vedere marketing… da mai bine daca e lichida si rade la noi mieros de aurie.

5. Mierea adevarata e mai scumpa. Pentru ca productia ei genereaza costuri mai mari. Una este sa plimbi albinele din loc in loc, sa le ingrijesti ca la carte, si alta e sa le dai zahar pe paine de mancare si-atat.

Din poza de mai jos (asta e ce mai am eu pe stoc acum) eu va recomand toate produsele (foarte aromata si interesanta este mierea de mana), cu un plus pentru energizantul 100% natural. Da, asta este unul dintre secretele mele, asa rezista subsemnatul la tavaleala. ;)

L.E. Probabil ca nu ati vazut link-ul pus de mine. Il pun din nou, ca sa vedeti cum dati de omul despre care vorbesc eu aici. http://mierea-de-albine.blogspot.ro/

113 comentarii
  1. Cris-Mary

    Si ce buna e mierea naturala in diverse tratamente.. eu am sursa mea sigura de la bunici :)

    răspunde
  2. adi

    Exceptia de la cristalizat e mierea de salcam.

    răspunde
    • claudiu

      Adi, si mierea de salcam cristalizeaza. am avut miere de salcam productie proprie care a cristalizat, si arata exact ca untura de porc:)

      răspunde
      • sergiu

        inseamna ca a fost amestecata cu mierea de rapita

      • Miere Sabadus

        Sergiu, nu neaparat amestecata, posibil sa fi ramas meiere de rapita in faguri (langa puiet), iar la salcam a fost stoarsa si mierea de rapita. Chiar si daca este stoarsa din caturi, mierea de salcam cristalizeaza, dar dupa un timp mai mare.

      • amina

        ma indoiesc ca era de salcam, ca untura de porc arata cea de rapita ,mai exact cred ca era in amestec cu cea de rapita,eu axtrag mierea de rapita la 3-4 zile dupa ce infloreste salcamul pentru a evita amestecul

      • Ioan Săbăduş

        Amina, chiar daca extragi rapita dupa ce ai ajuns cu albinele la salcam (dupa 3-4 zile), ramane coronita cu miere in ramele cu larve. Binenteles, asta in cazul in care lasi miere albineleor si puietului si nu storci tot (la sange). Aici nu facem referire la familiile cu magazii.

    • mircea

      nu, nu e o exceptie, absolut toate tipurile de miere se cristalizeaza

      răspunde
  3. Alex Hapiev

    E bine de stiut. Eu tot timpul am reusit sa cumpar miere naturala, la un pret rezonabil, direct de la producator ca sa zic asa.

    Mierea e sanatate curata si ar trebui inclusa in alimentatia zilnica !

    răspunde
  4. Thomas

    Si cu toate astea, racesti foarte des…
    :)

    /irony

    răspunde
  5. mircea

    deci sa nu se exagereze, nu toti apicultorii care nu merg in pastorala au miere facuta ‘artificial’.eu sunt un apicultor, am in jur de o suta de familii de albine si nu merg in pastorale pentru ca zona in care am vatra stupinei este o zona foarte buna,plina cu salcami, intradevar eu nu produc decat 2 tipuri de miere poliflora si salcam.

    răspunde
  6. andreea

    eu stiam ca mierea “fiarta”, nu doar ca si-a pierdut toate proprietatile, dar esti si toxica: “mierea NU trebuie incalzita peste 40 grade C, deoarece fructoza se degradeaza termic usor, rezultand o substanta toxica hidroximetilfurfural (HMF). Prin incalzirea mierii, se mai distrug enzimele, vitaminele si alti factori biologic activi valorosi, scazandu-i drastic virtutile nutritive si curative”.

    răspunde
  7. Anca

    cred ca mai sunt lucruri de zis si despre laptisorul de matca :)

    răspunde
  8. sburlea

    Salut!

    Ma bucur sa citesc un articol de gen. Cu atat mai mult cu cat stiu si eu foarte bine cata munca e in spatele unor produse de calitate. Din pacate, au ramas putini apicultori cu state vechi in meserie care sa fi ales “non-marketing-ul”…

    PS – fara intentia de a face reclama (daca deranjeaza, pls delete PS) uite aici un om de aceeasi calitate: http://fagurelecumiere.ro/

    răspunde
  9. iperu

    pai bine pre negrule, toate borcanele pline ochi numai siropul de catina jumate gol.

    vorba aia cu “catinel catinel” nu inseamna sa bei doar siropul de catina…

    răspunde
  10. pentru barbati

    Stiu o multime de oameni care daca vad “mierea cristalizata” zic ca nu e buna …. si cauta deaia “lichida” ….

    răspunde
    • albinuta veninoasa

      Da, pot sa zic ca din cauza unor cereri mari de miere lichida, majoritatea apicultorilor au fost nevoiti sa incalzeasca mierea pe cuptor, sau sa fie indoita cu sirop de zahar, sau chiar numai din sirop de zahar si flori de salcam. Cea mai usor de falsificat este mierea de salcam.

      răspunde
  11. clau

    Si de unde se poate cumpara? Chiar din SM, daca e cazul?

    răspunde
  12. Geanina

    sunt o multime de apicultori in toata tara care nu vor sa-si distruga stupina cu zahar…insa sunt nevoiti sa vanda mierea en-gross ,chiar in cantitati mici,pentru export( acolo se fac analize), dat fiind faptul ca nu cunosc cuvantul “marketing”.

    răspunde
  13. Madalina

    M-ai convins, o sa imi comand si eu Energizantul si Sirop de catina :)

    răspunde
  14. ania

    De unde il cumperi! vreau si eu!!!!

    răspunde
  15. mirey

    Bravo ,Cabral ! Asa imi placi ! Trebuie sa spui maselor despre toate produsele minunate pe care le folosesti ca sa poata beneficia la randul lor de ele.O recomandare sincera si bine-intentionata ca aceasta ,nu poate sa ramana fara ecou in randul cititorilor acestui blog .

    răspunde
  16. bogdan

    Bravo tata. bun articol. mi-aduc aminte cu drag de-o saptamana dormita-n cort si lucrat la stupi, intr-o fantastica padure de salcami, undeva pe-aproape de Macin. Am tras la centrifuga, am fost intepat din toate pozitiile :), dar am si invatat chestii despre ele si mierea lor. Asa ca, ai dreptate!

    răspunde
  17. ralucahippie
    ralucahippie

    Intrebare:
    OK, mierea buna cristalizeaza.
    Mierea fiarta isi pierde proprietatile.
    Pana aici am inteles.

    Daca vreau sa fac mierea zaharisita aurie si frumoasa la loc, si o pun un pic la abur (normal, nu sa fiarba, dar sa se incalzeasca cat e cazul) e ok sau se strica?

    răspunde
    • albinuta veninoasa

      Una spune cartea, alta este realitatea. Orice miere incalzita pierde din vitaminele pretioase, dar si mai mult pierde in momentul cand sta timp indelungat la razele soarelui. Pe cat posibil nu incalziti mierea, chiar si ceaiul s afie caldut, nu fierbinte cand adaugati miere.

      răspunde
  18. Probiu

    Daca e ceva pe lumea asta la care nu pot rezista, asta e mierea, imi ploua in gura, pe tastatura…

    răspunde
  19. calu lu fat-frumos
    calu lu fat-frumos

    Da braga unde gasesc braga? :D In afara de Slatina.

    răspunde
  20. LinkNews

    Felicitari pentru articol.
    Se vede ca este un articol in care ai pus dulceata.

    răspunde
  21. Ioana Cioroianu
    Ioana Cioroianu

    Te rog ajuta-ma cu un contact, as vrea sa cumpar si eu produsele astea, multumesc.

    răspunde
  22. Marian S

    E o chestiune in care ma contrazic cu multa lume. Chestia cu cristalizarea.
    Aveam un unchi (din pacate, nu s-a mostenit in familie) cu peste o suta de familii, inca din vremea odiosului. Nu am vazut NICIODATA miere cristalizata la el. Niciodata, indiferent in ce recipient o puneam, cat timp si in ce conditii o pastram. Am dat la centrifuga cu mainile mele, m-am jucat si eu pe langa el de cate ori am avut ocazia, am vazut ca nu umbla cu zahar si alte prostii.
    Zice cineva mai sus ca exceptia e mierea de salcam. Posibil, in conditiile de acolo mierea era cam poliflora, nu prea aveai cum sa dirijezi albinele.
    Dar, repet, mie mi se pare ca tocmai aceasta cristalizare indica prezenta zaharului.

    Sa-l contacteze cineva pe domnul Mencinicopschi!!! :)

    răspunde
    • albinuta veninoasa

      Nu am timp sa ma contrazic cu tine, dar nu ai dreptate. Sunt dispus sa pun pariu pe 100 de energizante ca te inseli amarnic. Cu ce vii contra ?
      Pana atunci mai cauta, sa nu pierzi pariul.
      (nu esti singurul pacalit de catre batranii apicultori :)) )

      răspunde
      • Marian S

        Albinuto veninoasa, repet, poate nu ai inteles: era unchiul meu, fratele tatalui meu. Din mierea aia consumam cu totii, inclusiv el, inclusiv familia lui. Eu puneam ccateodata mierea din butoaiele mari in sticle mai mici.
        Deci e clar: unchiul meu, Dumnezeu sa-l ierte, a fost un impostor si ne-a “otravit“ pe toti.
        Am citit si la tine, am citit si la altii. Nu ai timp sa te certi cu mine, ok, dar poate ai timp sa ne explici stiintific de ce mierea TREBUIE sa cristalizeze in mod natural. Eu am vazut exact invers, deci nu m-ar mira deloc ca hotii sa strige tare: sariti, hotii!!!

      • albinuta veninoasa

        Marian, cristalizarea este procesul natural. Ce anume sa-ti mai explic.
        Mierea de rapita cristalizeaza dupa 3-7 zile. Poliflora si celelalte dupa 30-60 zile. Salcamul dupa 8-12 luni. Depinde foarte mult si cat polen contine mierea.
        Nu te mira la nimic in ziua de azi. Accepta una din doua variante:
        1.Pariul cu mine
        2.Accepta realitatea
        Poate ne spui si noua ce varianta ai ales, sa nu ramanem la mijloc.
        Ms.

  23. albinuta veninoasa

    In primul rand iti multumesc pt articol si pt adevarul ca sunt lenes. Am sosit pana acasa pt o pizza facuta de sotie si plec inapoi la albine.
    Cat mai repede promit sa revin cu explicatii cititorilor tai.

    răspunde
  24. liliana

    Vreau si eu sa cumpar! Multumesc!

    răspunde
  25. Leenah

    Tatal meu mereu incearca sa-mi explice de ce are stupi si investeste atat in ei dar nu-l inteleg..acum il inteleg mai bine. Mie propolisul mi se pare ca face minuni.

    răspunde
  26. Bucur

    spun doar atat: nota 10 pentru articol.

    răspunde
  27. Andrei

    Prietenul tau este si prietenul lui Arhi :)) – http://bit.ly/QLoo3I
    Omul e super de treaba, maine ma duc sa ridic si eu produsele de la el, inclusiv Energizantul minune.
    Astept sa vad ce rezultate da.

    răspunde
  28. Miere bio

    Asa este! Mierea din comert nu este “pura” ci un amestec de miere, iar prin tratarea termica se incearca distrugerea legaturilor de aminoacizi pentru a nu cristaliza asa usor. In acelasi timp insa se distrug si anumite enzime care se gasesc doar in mierea nefiltrata direct de la apicultori!
    O zi dulce va doreste Echipa Mierebio

    răspunde
  29. stefi

    pe noi ne ajuta mult mierea albinutei veninoase, am facut o cura copilului cu miere de mana si i-a crescut f mult imunitatea la raceli si gripe. Ne-a ajutat enorm pe perioada tratamentului din ucraina, incepeam ziua cu cate o lingurita de miere de mana pt Stefanut si cate una de energizant pt noi, inainte de pranz repetam si seara doar miere de mana.. multumim si recomandam!

    răspunde
  30. Dorel

    si eu tot de la bunici mi procur miere… nu se ocupa de comert, doar de nevoile personal.. dar nici nu se compara la gust cu mierea din magazine.. e infinit mai buna

    răspunde
  31. Gheorghe Vutino

    OFF TOPIC: De ce nu se mai actualizeaza Feed-ul. Ultimul articol este “Raliul Sibiului” de acum 22 de zile.
    Ma abonasem pe telefon (Nokia C3) si nu s-a mai actualizat deloc. Celelate nu au probleme, doar “cabral.ro” nu se actualizeaza. :(

    răspunde
  32. Mr.Honey

    Daca vrei sa stii care e miere bune si care are zahar fa urmatorul experiment:
    Inmoaie o bucatica de hartie in miere si dupa ce se scurge mierea putin da-i foc. Daca hartia incepe sa arda si sa scoata fum negru inseamna ca are zahar. Daca nu arde si mierea pur si simplu bolbroseste si fierbe fara a scoate fum inseamna ca e naturala.
    Quick tip: Sa nu ai increder in producatorii locali de miere. Stau la tara si am cumparat de la doi asa zisi stupari. Miere cu zahar la greu. Cumpar in schimb de la un magazin apicola din constanta de langa gara si e naturala si delicioasa 100%.

    răspunde
    • albinuta veninoasa

      Acesta a fost printre primele lucruri pe care l-am facut in momentul in care am avut blog, am invatat oamenii sa fac diferenta intre mierea falsificata si cea naturala, sa stie cum se pastreaza, ce boli poti sa previi cu diferite sortimente de miere … daca este naturala si ai grija la stoarcere de unele …

      răspunde
    • mariabr

      sau daca vrei sa vezi ca e miere naturala, inoatce borcanul cu gura in jos. si bula de aer care se va forma, la mierea naturala se ridica incet, facand forma de lacrima, pe cand la cea artificiala, bula se va ridica repede, cu o forma sferica sau de elipsoid…

      răspunde
    • iulian

      nu va contrazic ca ati luat plasa cu mierea de la producatori dar ca ati cumparat miere de albine naturala de la magazin sau de oriunde din comert ma indoiesc tare faceti o analiza de laborator nu costa decat 10 lei maxim si veti constata ca acel borcan contine 30% miere produsa de albine nu neaparat din plante dar produsa de albine totusi iar restu este zahar invertit daca doriti va invat sa faceti o stfel de miere si va costa cam 25% din pretul mierii Cu respect

      răspunde
  33. Bogdan

    Daca doriti miere naturala 100% pot sa garantez pentru un apicultor, tatal meu.

    Ca sa va faceti o idee despre calitatea mierii, asa numita miere de mai de anul acesta este deja zaharisita.

    Si un fapt divers, albinele sunt trecute peste iarna cu hrana constand din propria miere si nu zahr cum fac alti “apicultori”.

    răspunde
  34. veronica

    e cineva din Chicago (din cititori) care cunoaste de unde pot cumpara miere 100% naturala? :| …please..?

    răspunde
  35. budeanu marius
    budeanu marius

    buna ziua . spuneti-mi va rog care ar fi costurile pentru un incepator sa se apuce de apicultura sa zicem 3 stupi, si cat de repede se invata aceasta arta?

    răspunde
  36. andra

    Si cand te gandesti ca multi nu o cumpara TOCMAI pt ca este cristalizata sau zaharisita, asa cum se mai spune…

    răspunde
  37. Pingback: smileydreamerscorner.ro » Azi sunt dulce.. si plina de energie

  38. miere din bucovina

    Oricat am incerca sa invatam oamenii cum sa deosebeasca o miere adevarata de una falsificata, nu vom reusii. Doar in laborator putem realiza acest lucru. Din acest motiv eu incurajez oamenii sa cumpere miere direct de la apicultori, nu din piata sau supermarket. Chiar si mierea de la apicultori poate fi necorespunzatoare insa, un apicultor care se respecta nu falsifica mierea.
    Cei ce fac apicultura pentru bani, cu sute de stupi, cu o exploatare intensa a albinei, cu siguranta vor falsifica si mierea la un moment dat (daca traiesc doar din asta).

    răspunde
    • albinuta veninoasa

      Totusi, eu zic ca este o mare diferenta daca reusim sa transmitem cat mai multa informatie despre produsele apicole. De ce sa nu afle oamenii de la mine 3 lucruri prin care poate fi verificata mierea daca este falsificata ? Poate mai vin si altii cu alte propuneri.
      De ce trebuie sa gandim num ai negativ ?

      răspunde
  39. Marius

    Mierea direct de la apicultor cunoscut este de 1mie ori mai buna decat cea din magazine.

    răspunde
  40. alex

    Ma abonez si eu la magazinul albinutei :P Dar, doar de dragul de a avea si un plan B, mai stii vreun loc de unde se merita cumparata miere de calitate ?

    răspunde
  41. Pingback: Da-i omului ceea ce merita daca ai fost multumit de serviciile lui. » Miere de Albine Ioan Sabadus

  42. Pingback: Multumita lui Arhi si Cabral lucram si schimbul 3 cu toata familia. » Miere de Albine Ioan Sabadus

  43. Miere de albine

    Foarte bun articolul, eu am doar 19 ani si sunt apicultor, in semnatura am blogul pe care scriu despre produsele apicole si SUSTIN mierea naturala !!

    răspunde
  44. Proaspatsibun

    Eu nu merg cu albinele in pastorala, dar locuiesc la malul marii intr-o zona salbatica. Putine case, si mai putine masini si oameni. Asa ca albinele mele aduna linistite polen din flori salbatice de camp si flori de balta.

    răspunde
  45. Angi

    Buna, ma puteti lamuri si pe mine, va rog, in urmatoarea dilema: Am doi furnizori de miere, amandoi apicultori, amndoi garanteaza pentru mierea produsa de albinele lor. Mierea este poliflora, insa de la unul dintre apicultori mierea nu se cristalizeaza niciodata in decursul unui an de zile pana la productia urmatoare, iar de la celalalt se zahariseste dupa o luna, doua de cand am cumarat-o. Chiar daca a fost incalzita prima nu ar trebui sa se cristalizeze dupa un timp, daca da de ce nu se intampla asta??? Multumesc

    răspunde
  46. Pingback: Multumita lui Arhi si Cabral lucram si schimbul 3 cu toata familia. »

  47. Pingback: Da-i omului ceea ce merita daca ai fost multumit de serviciile lui. »

  48. miere sabadus

    Da Cristi, acolo ne intoarcem in fiecare an de la Tei sau Salcam.

    răspunde
  49. Miere Romania

    Ma bucur ca promovati consumul de miere autentica! Multi oameni nu stiu sa faca diferenta dintre mierea adevarata si cea artificiala.

    răspunde
  50. Miere de albine

    Da e un articol educativ bun, doar ca pentru marele consumator de miere este destul de dificil sa-si de-a seama daca mierea e falsificata sau nu deoarece chiar si cea naturala este foarte diferita la gust si consistena (ma refer la cea poliflora)
    Din pacate conteaza foarte mult calitatea umana, cum suntem in toate domeniile asa suntem si in apicultura.

    răspunde
    • Miere Sabadus

      Ai perfecta dreptate, dar oamenii, incet dar sigur, au inceput sa realizeze ce inseamna sa consumi produse de calitate pt a preveni bolile.
      Oamenii cauta rezultate in urma consumului de produse apicole, cauta sa observa o imbunatatire a sanatatii, o crestere a imunitatii, iar noi daca le oferim acest lucru, ii avem clienti.

      răspunde
      • oviapicultor
        oviapicultor

        Toata lumea vrea miere 100% naturala si e foarte bine ca se vine in ajutor cu informatii pentru consumatori.Referitor la caliatea umana a apicultorilor ,e bine sa-i stimulam cumparand de la ei indiferent din ce zona sunt si sa oferim preturi corecte.Astfel nimeni nu va mai fin nevoit sa umble cu”albina vopsita”.Si eu am avut miere poliflora care nu mai cristaliza si am gasit si cauza.Am extras mierea de salcam pe o vreme destul de rece si a ramas foarte multa miere in faguri iar albinele au pus poliflora peste ce a ramas.Daca chiar ne pasa ce consumam atunci consumatorii ar trebui sa se obisnuiasca sa duca miere la analize .Este ieftin si cel mai sigur.

  51. Pantea Codrin
    Pantea Codrin

    Buna ziua, am vazut cel putin o eroare sau, ma rog, o informatie falsa in acest articol. Majoritatea celor spuse sunt adevarate, legate de cristalizare, de pretul mierii naturale , etc. Insa, trebuie sa intelegeti ca sunt doua feluri de apicultori, cei care stau in stationar si cei ce merg in pastoral. Acum, dumneavoastra sustineati ca apicultorii adevarati sunt doar cei care se plimba cu albinele, total fals. In Romania majoritatea apicultorilor raman in stationar, mod in care, de altfel, s-a si inceput apicultura. Deci partea cu plimbatul sper ca am lamurit-o. Astfel, cei ce merg in pastoral este de la sine inteles ca vor avea o productie semnificativ mai mare, acestea prind la salcam de exemplu cel putin 5 culesuri, in functie de variatia climei in tara, pe cand un apicultor stationar v-a prinde salcamul o singura data.Acum, partea cu zaharul sau siropul, tura, fructoza , etc, majoritatea apicultorilor insiropeaza inaintea culesului, primavara de exemplu, cand albinele ies din hibernare, sunt slabe, iar apicultorul incearca sa le stimuleza pentru culesul de salcam. S-a facut o mare confuzie aici, insiroparea respectiva se executa pentru consumul albinelor, nicidecum in prelucrarea mierii. Albinele consuma siropul iar cand mierea este stoarsa , albinele au senzatia ca raman fara provizii si astfel continua neincetat culesul. Aceasta practica nu afecteaza in niciun fel culesul mierii, calitatea ei sau albinele prezente in stup. Am sa va dau un exemplu sper eu coerent pentru a intelege mai bine, sa zicem ca vrem sa angajam niste oameni pentru recoltat trufe, insa pentru a putea lucra , acestea au nevoie de mancare, astfel, noi nu le asiguram mancare prin productia de trufe, mai ales daca acestea sunt putine( cazul mierii), ci le-o asiguram cu mancare normala, mai ieftina, iar noi recoltam la final trufele. Sper ca m-am facut inteles, este foarte posibil ca intr-un an bun sa nu fie nevoie de insiropare, daca este miere, dar in momentul in care o familie face la salcam cu greu 3 kg, credeti-ma ca nu vreti sa pierdeti si putinul ala de miere. Aceasta este si diferenta intre stationar si pastoral, cei din pastoral ,,isi permit” sau le lase un anumit procentaj din miere, insa atentie, multa lume spune ca miere din pastoral este mai slaba calitativ decat cea din stationar, din cauza cantitatii enorme produse.Sper ca nu am ofensat pe nimeni prin acest comentariu si nici nu vreau sa contest calitatea mierii prietenului dumneavoastra.

    răspunde
    • Miere Sabadus

      Codrin, nu ai ofensat pe nimeni, dar vreau sa nu vezi apicultura doar prin ochii tai. Vreau sa intelegi ca din cauza pretului mic (30 lei salcamul la piata si 18 la depozite), multi apicultori incearca sa-si scoata “parleala”, falsificand mierea.
      Deci dupa cum spui “Albinele consuma siropul iar cand mierea este stoarsa , albinele au senzatia ca raman fara provizii si astfel continua neincetat culesul. Aceasta practica nu afecteaza in niciun fel culesul mierii, calitatea ei sau albinele prezente in stup.”, este adevarat numai daca apicultorul ofera acest sirop ca si stimulare primara sau chiar si pt completare toamna. Problema este atunci cand multi apicultori in timpul culesului ofera cate 500-1000ml de sirop intr-o seara si repeta acest lucru cat mai des.
      Eu am incercat pe site sa ofer oamenilor cat mai multe informatii despre miere, inclusiv despre metodele de falsificare.

      răspunde
    • rozalia

      sintem doi consumatori mari de miere de albine eu si sotul inclusiv si copii cafeaua noi no servim decit indulcita cu miere dar am inima indoita cai naturala acum cumpar de la o cunostinta si tot nu cred ca e naturala as vrea sa stiu exact cum so verific sa stiu ca e naturala in ziua de azi toti sint dupa cistig bani multi si au stricat tot ce e natural nu se mai gindesc si la ssanatatea oamenilor
      multumesc s as vrea sa stiu cit costa adevarata miere naturala un kg

      răspunde
  52. Miere de albine

    Un articol foarte bun. Din pacate foarte putine persoane stiu care sunt beneficiile mierii de albine si de asemenea foarte putine pesoane stiu ca “mierea” din comert, de cele mai multe ori, nu este miere naturala.

    răspunde
  53. ovidiu

    buna ziua tuturor..raman uimit la cat de multi cunoscatori in ale mieri au aparut peste noapte,de cand cu proiectele europene toti suntem apicultori,citeam mai sus un tanar de 18 ani dadea sfaturi cica e apicultor in fine.toti cred ca doar ei fac miere naturala .alti o falsifica din dorinta de a castiga cat mai mult.astazi la cat coasta zaharul nu prea cred ca multi se incumeta sa falsifice mere ,posibil doar cei cu cativa stupi acolo care au timp berechet,si au de vanzare miere tot timpul anului.eu ca stupar cu o vechime de peste 30 de ani am sa va dau cateva sfaturi in legatura cu mierea ,daca doreste cineva sa le urmeze e ok daca nu tot ok..evitati sa cumparati miere din piata (UN PRODUCATOR ADEVARAT VINDE MIEREA DE ACASA) ..cumparati miere in perioada produceri ei si numai de la stupari siguri,cumparati miere numai din zone sigure nepoluate (mierea cu compusi chimici alti de cat cei naturai devine toxica).nu cumparati miere din stupini de unde stiti ca au fost tratati cu antibiotice(mierea cu antibiotic este cancerigena),nu cumparati miere ambalata si expusa mult timp lumini si calduri.sau cu inscripti pe eticheta gen,(CONTINE….)sau expira,aceia cu siguranta este falsificata..cumparati miere de la persoane care stiti ca exporta sau fac analize mieri.chiar daca e mai scumpa .merita.nu cumparati de pe marginea drumului niciodata.. nu cumparati toamna,iarna miere necristalizata in afara de cat ceia de salcam.este singura care nu cristalizeaza.celelalte sortimente cristalizeaza si daca gasiti necristalizata ,inseamna ca asupra ei sa intervenit chimic sau termic si posibil sa cumparati ceva toxic(MARI PROCESATORI FILTREAZA MIEREA SI CHIAR DACA NU INTERVIN CHIMIC SAU TERMIC DISTRUG ANUMITE SUBSTANTE DIN MIERE )mierea lor nu este toxica dar nici nu asi mai pastreaza calitatile .devine un aliment.exemplele ar putea continua.cat despre experimente cu miere adevarata si falsa…toate sunt presupuneri.un zahar prelucrat de albina devine o miere.deci lasati bazaconiile cu deosebit mirea buna de una falsa ..doar daca asa zisa miere nu au vazuto albinile deloc ,dar asa ceva cam greu sa poti pacali pe cineva..va multumesc pentru rabdarea avuta cu mine…

    răspunde
    • Miere Sabadus

      Ovidiu ai dreptate, dar la sfarsit nu sunt de acord cu tine cand spui “un zahar prelucrat de albina devine o miere”. Deci vrei sa spui ca este egalitate intre apicultorii care baga la albine zahar, sau sirop din zahar si cei care nu ALIMENTEAZA albinele cu asa ceva ? Sincer tu ca si apicultor din care stupina ai vrea sa consumi miere ? Banuiesc ca din cea in care apicultorul nu a alimentat albinele cu zahar, sau sirop de zahar.

      răspunde
      • ovidiu

        nu am vrut sa zic ca o miere facuta din zahar este ok,am vrut doar sa spun ca un zahar prelucrat de albina devine o miere,si ca de veridicitatea mieri iti poti da seama doar facand analize.deci in legatura cu cunoscatori mieri,nu cred ca cineva poate deosebi o miere din zahar prelucrata de albini de una naturala..normal ca nu voi consuma niciodata o miere facuta in alte stupini ci doar ceia produsa in stupina mea.cred ca acum ai inteles ceia ce am vrut sa scot in evidenta..

    • Miere Sabadus

      Da, acum are un alt inteles ultima fraza. Chiar ma miram cum de te intorci cu 180 de grade, la sfarsitul comentariului :)

      răspunde
      • oviapicultor
        oviapicultor

        Are mare dreptate ovidiu in legatura cu analizele .Consumatorii trebuie sa inteleaga ca mierea este un produs special nu e paine sau cartofi sa poti cumpara de la orice bacanie .Ori o cumperi de la stupari cunoscuti si slava Domnului acum suntem apicultori la tot pasul(cat o mai tine treaba cu fondurile UE,ca dupa aia ne filtram) dar si atunci recomand analize, ori din magazine apicole autorizate care pot garanta pentru produsul comercializat.Diferenta dintre cele doua surse o face pretul .

      • Miere Sabadus

        Ovidiu, daca magazinele apicole cumpara de la alti apicultori si nu prea fac analizele pt fiecare 35 de kg de miere primita, ma indoiesc ca o sa garanteze pt produsul cumparat.
        In ceea ce priveste filtrarea, nu mai ii nevoie sa fie fonduri daca o sa fie culesuri de salcam ca si anul acesta. In ce priveste fondurile, sunt pt industrie, nu cum este titlul “instalarea tinerilor fermieri”.

  54. Silviu

    Salut. Sunt un tânăr apicultor, începător. Am avut ocazia de a vinde miere la marginea drumului (appo de marginea drumului), miere de Poliflora. Fiind extrasa de mine si pusă in borcane. Am avut o vânzare buna, dar nu despre asta vorbim. S a întâmplat ca intr o zi sa vina o familie de bucureșteni, cumpărând mi 2 borcane. La interval de 30 de min, familia se întoarce cu borcanele zicandu mi sa scot zaharul din miere arătându mi alt borcan cu mierea limpede si foarte fluida. Am luat borcanele si le am zis ma bucur ca mi le ați adus înapoi pentru ca astfel de oameni numerotate sa mănânce miere sănătoasă. Concluzia, romanului vopsestei un rahat si vinde i-l, sigur o sa l cumpere.

    răspunde
  55. Montaniardul

    Cred ca aproape toata mierea din supermarket-uri e falsificata sau de foarte joasa calitate (albine hranite cu sirop de glucoza fructoza). Despre Apidava (marca “Roua florilor”) citisem lucruri bune dar … a urmat din pacate si schimbarea parerii.

    Am cumparat de la supermarket miere POLIFLORA la pliculet “Roua Florilor” pentru a lua in ture la munte, unde e important sa nu cari ditamai borcanul daca mananci doar cateva linguri. Dezamagire mare : n-are deloc gust de miere (nici de altceva), e foarte lichida, am testat si nu s-a zaharisit dupa cateva luni in frigider (semn clar ca are mult mai multa fructoza decat glucoza, ceea ce e acceptabil doar pt o miere naturala de salcam). Iata cum am cumparat la suprapret mult “laudatul” sirop de fructoza (HFCS – High Fructose Corn Syrup). RUSINE Apidava !!!

    Ceea ce ma uimeste este ca oamenii inca mai lauda pe forumuri mierea lor, e incredibil cat pot fi de usor pacaliti. N-au ochi sa vada, limba sa guste sau nas sa miroasa. Comentariul lui Silviu de mai sus e amar dar cat se poate de adevarat. Nu cred ca e o boala specific romaneasca, ci e doar o consecinta fireasca a nivelului scazut de educatie dar si inteligenta. Astia suntem …

    răspunde
  56. Ioan Săbăduş

    Nu fac referire la nici un producator sau distribuitor, dar depinde si ce vrem sa consumam. Am vazut un energizant in supermarket care costa 3 lei/400gr, dar producatorul scria despre continutul sau de zahar, glucoza, s.a.
    Sunt tot felul de siropuri, pt buzunarul fiecaruia. Nimeni nu-i baga fortat produsul in cos, clientul alege ceea ce vrea.
    Clientul trebuie sa fie atent la ceea ce cumpara. Am vazut sirop din catina 100% natural, cu miere si era foarte adevarat, dar undeva pe eticheta, cu un scris mai mic, scria ca este pasteurizat, sau alte siropuri care sunt 100% naturale dar contin consrvanti (naturali ).
    Un sirop 100% natural, fara conservanti, fara sa fie pasteurizat, nu-l gasesti pe raft.
    In momentul in care consumam un sirop 100% natural, nefalsificat, fara conservanti, neancalzit si NEpasteurizat, atunci trebuie sa simtim si efectele lui.
    Avem in aceasta tarisoara fructe cu un continut foarte ridicat de vitamine, iar noi nu stim sau nu vrem, sa le pastram naturale, conservate natural, sau consideram ca este mai usor si avantajos sa le comercializam dupa ce le distrugem din vitamine.

    răspunde
Lasă un comentariu