Cabral.ro

cabral.ro

5 lucruri despre mierea de albine adevarata. Pentru ca ce mancam noi este, de obicei, o mizerie artificiala.

Sunt cateva lucruri care nu se spun despre mierea de albine. Sunt doi oameni pe care-i cunosc (astazi il voi mentiona doar pe unul, celelalt inca nu vrea sa vorbeasca public despre tepele astea) care se pricep la albine, miere, stupi. Pentru ca se ocupa de asa ceva. Si care mi-au povestit, la cateva luni distanta, in locuri total diferite (Satu Mare si Yellowish) aceleasi lucruri.

Individul :) din stanga imaginii despre care vorbim astazi imi este prieten, dar si partener. Partener ii spun eu, probabil ca multi i-ar spune provider sau vanzator. Pentru ca de la el cumpar miere, miere cu polen, miere de mana sau de rapita, dar mai ales energizantul natural pe care l-a inventat. Este, deci, unul dintre oamenii din categoria parteneri de nadejde.

Din pacate este lenes (a se citi: prefera sa se ingrijeasca de albine in loc sa scrie pe blogul de albine), si – tot din pacate – nu vrea sa se ia la tranta cu cei care vand miere de albine de proasta calitate.

Ce ar fi de zis?

1. Mierea cumparata de pe marginea drumului, aia frumoasa si cremoasa, aurie si care curge ca in reclame este cea mai proasta miere posibila. Asta pentru ca este tratata termic (adica fiarta, zic) si astfel isi pierde proprietatile.

2. Mierea care a fost tinuta in soare este degradata calitativ.

3. In comert se gaseste un tip de miere care este facuta de albine, dar artificial. Adica: in loc ca albinele sa fie duse in campuri de flori si din ce culeg sa fie hraniti stupii/creata mierea, ele sunt tinute intr-un singur loc si sunt hranite cu o hrana artificiala (care contine inclusiv zaharuri). Albinele hranite artificial produc tot miere. Insa mierea produsa astfel este o zeama inchegata de zahar, nu produsul pe care ni-l dorim noi, cel natural si… de albine.

4. Mierea adevarata se cristalizeaza. Este o reactie normala si pe care ne-o dorim, cu toate ca din punct de vedere marketing… da mai bine daca e lichida si rade la noi mieros de aurie.

5. Mierea adevarata e mai scumpa. Pentru ca productia ei genereaza costuri mai mari. Una este sa plimbi albinele din loc in loc, sa le ingrijesti ca la carte, si alta e sa le dai zahar pe paine de mancare si-atat.

Din poza de mai jos (asta e ce mai am eu pe stoc acum) eu va recomand toate produsele (foarte aromata si interesanta este mierea de mana), cu un plus pentru energizantul 100% natural. Da, asta este unul dintre secretele mele, asa rezista subsemnatul la tavaleala. ;)

L.E. Probabil ca nu ati vazut link-ul pus de mine. Il pun din nou, ca sa vedeti cum dati de omul despre care vorbesc eu aici. http://mierea-de-albine.blogspot.ro/

100 comentarii

  1. Gheorghe Vutino

    publicat @11:50 08 August 2012

    OFF TOPIC: De ce nu se mai actualizeaza Feed-ul. Ultimul articol este “Raliul Sibiului” de acum 22 de zile.
    Ma abonasem pe telefon (Nokia C3) si nu s-a mai actualizat deloc. Celelate nu au probleme, doar “cabral.ro” nu se actualizeaza. :(

    Raspunde

    • Cabral Ibacka

      publicat @11:56 08 August 2012

      Multumesc pentru atentionare, ma ocup. :)

      Raspunde

      • danut bran

        publicat @22:06 03 December 2013

        Felicitari omule, nu stiam ca ai inclinatii si spre apicultura …. esti de imvidiat :) ori cum ai fost de invidiat din tot deauna……
        Sanatate !

  2. Mr.Honey

    publicat @13:00 08 August 2012

    Daca vrei sa stii care e miere bune si care are zahar fa urmatorul experiment:
    Inmoaie o bucatica de hartie in miere si dupa ce se scurge mierea putin da-i foc. Daca hartia incepe sa arda si sa scoata fum negru inseamna ca are zahar. Daca nu arde si mierea pur si simplu bolbroseste si fierbe fara a scoate fum inseamna ca e naturala.
    Quick tip: Sa nu ai increder in producatorii locali de miere. Stau la tara si am cumparat de la doi asa zisi stupari. Miere cu zahar la greu. Cumpar in schimb de la un magazin apicola din constanta de langa gara si e naturala si delicioasa 100%.

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @19:09 08 August 2012

      Acesta a fost printre primele lucruri pe care l-am facut in momentul in care am avut blog, am invatat oamenii sa fac diferenta intre mierea falsificata si cea naturala, sa stie cum se pastreaza, ce boli poti sa previi cu diferite sortimente de miere … daca este naturala si ai grija la stoarcere de unele …

      Raspunde

    • mariabr

      publicat @20:08 16 February 2013

      sau daca vrei sa vezi ca e miere naturala, inoatce borcanul cu gura in jos. si bula de aer care se va forma, la mierea naturala se ridica incet, facand forma de lacrima, pe cand la cea artificiala, bula se va ridica repede, cu o forma sferica sau de elipsoid…

      Raspunde

  3. Bogdan

    publicat @17:39 08 August 2012

    Daca doriti miere naturala 100% pot sa garantez pentru un apicultor, tatal meu.

    Ca sa va faceti o idee despre calitatea mierii, asa numita miere de mai de anul acesta este deja zaharisita.

    Si un fapt divers, albinele sunt trecute peste iarna cu hrana constand din propria miere si nu zahr cum fac alti “apicultori”.

    Raspunde

  4. veronica

    publicat @06:38 09 August 2012

    e cineva din Chicago (din cititori) care cunoaste de unde pot cumpara miere 100% naturala? :| …please..?

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @14:24 09 August 2012

      Am trimis si acolo, dar prin cunostinte care plecau in vizita.

      Raspunde

    • simfo

      publicat @20:05 17 March 2013

      Daca nu ati reusit sa va cumparati miere,in vara fiicele mele vor merge in Chicago…,contactati-ma si sper sa va putem ajuta…:)

      Raspunde

  5. budeanu marius

    publicat @09:39 10 August 2012

    buna ziua . spuneti-mi va rog care ar fi costurile pentru un incepator sa se apuce de apicultura sa zicem 3 stupi, si cat de repede se invata aceasta arta?

    Raspunde

    • budeanu marius

      publicat @09:43 10 August 2012

      astept raspuns si indrumari pe mail

      Raspunde

    • mariabr

      publicat @20:10 16 February 2013

      nu se invata intr-un timp anume. tot timpul ai ceva nou de invatat, daca esti adeptul noului. tatal meu are stupi de la 18 ani de cand facea tatal lui apicultura, si inca invata la 40 si de ani…;)

      Raspunde

      • albinuta veninoasa

        publicat @22:18 16 February 2013

        Ai perfecta dreptate, in fiecare zi albinele ne surprind cu ceva nou, invatand de la ele lucruri noi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza schimbarii climei. Albinele nu lucreaza dupa anotimp, lucreaza dupa temperatura.

  6. andra

    publicat @16:08 12 September 2012

    Si cand te gandesti ca multi nu o cumpara TOCMAI pt ca este cristalizata sau zaharisita, asa cum se mai spune…

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @22:12 30 September 2012

      Sunt multe feluri de falsificare la mierea de albine. Am scris despre aceste metode pe blog, tocmai pt a reusi oamenii sa nu fie pacaliti.
      De foarte multe ori nu ajunge sa fie cristalizata (zaharisita), conteaza si storsul mierii si depozitarea ei, …

      Raspunde

  7. Pingback: smileydreamerscorner.ro » Azi sunt dulce.. si plina de energie

  8. miere din bucovina

    publicat @09:29 04 November 2012

    Oricat am incerca sa invatam oamenii cum sa deosebeasca o miere adevarata de una falsificata, nu vom reusii. Doar in laborator putem realiza acest lucru. Din acest motiv eu incurajez oamenii sa cumpere miere direct de la apicultori, nu din piata sau supermarket. Chiar si mierea de la apicultori poate fi necorespunzatoare insa, un apicultor care se respecta nu falsifica mierea.
    Cei ce fac apicultura pentru bani, cu sute de stupi, cu o exploatare intensa a albinei, cu siguranta vor falsifica si mierea la un moment dat (daca traiesc doar din asta).

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @00:46 17 November 2012

      Totusi, eu zic ca este o mare diferenta daca reusim sa transmitem cat mai multa informatie despre produsele apicole. De ce sa nu afle oamenii de la mine 3 lucruri prin care poate fi verificata mierea daca este falsificata ? Poate mai vin si altii cu alte propuneri.
      De ce trebuie sa gandim num ai negativ ?

      Raspunde

  9. Marius

    publicat @22:26 17 November 2012

    Mierea direct de la apicultor cunoscut este de 1mie ori mai buna decat cea din magazine.

    Raspunde

  10. alex

    publicat @10:36 22 November 2012

    Ma abonez si eu la magazinul albinutei :P Dar, doar de dragul de a avea si un plan B, mai stii vreun loc de unde se merita cumparata miere de calitate ?

    Raspunde

  11. Pingback: Da-i omului ceea ce merita daca ai fost multumit de serviciile lui. » Miere de Albine Ioan Sabadus

  12. Pingback: Multumita lui Arhi si Cabral lucram si schimbul 3 cu toata familia. » Miere de Albine Ioan Sabadus

  13. Miere de albine

    publicat @20:26 13 December 2012

    Foarte bun articolul, eu am doar 19 ani si sunt apicultor, in semnatura am blogul pe care scriu despre produsele apicole si SUSTIN mierea naturala !!

    Raspunde

  14. Proaspatsibun

    publicat @15:24 18 December 2012

    Eu nu merg cu albinele in pastorala, dar locuiesc la malul marii intr-o zona salbatica. Putine case, si mai putine masini si oameni. Asa ca albinele mele aduna linistite polen din flori salbatice de camp si flori de balta.

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @18:27 26 December 2012

      Fiecare persoana care o sa consume produsele de la albinute, o sa devina mai sanatoasa.
      Succes iti doresc si cati mai multi oameni sa-ti laude produsele.

      Raspunde

  15. Angi

    publicat @19:54 17 February 2013

    Buna, ma puteti lamuri si pe mine, va rog, in urmatoarea dilema: Am doi furnizori de miere, amandoi apicultori, amndoi garanteaza pentru mierea produsa de albinele lor. Mierea este poliflora, insa de la unul dintre apicultori mierea nu se cristalizeaza niciodata in decursul unui an de zile pana la productia urmatoare, iar de la celalalt se zahariseste dupa o luna, doua de cand am cumarat-o. Chiar daca a fost incalzita prima nu ar trebui sa se cristalizeze dupa un timp, daca da de ce nu se intampla asta??? Multumesc

    Raspunde

    • albinuta veninoasa

      publicat @22:20 18 February 2013

      Angi, dupa cum ti-ai dat seama, prima varianta este incalzirea mierii si intradevar trebuie sa cristalizeze dupa un timp, dar daca este incalzita la peste 30-40 grade, revine la cristalizare mult mai tarziu.
      A doua metoda cand cristalizeaza foarte tarziu, este adaugarea de sirop din zahar.
      Cateva metode prin care unii apicultorii sau cei care vand mierea, au fost “constransi” sa aduca modificari la o miere naturala sunt aici http://mierea-de-albine.blogspot.ro/2012/01/distrugerea-calitatii-la-mierea-de.html

      Raspunde

      • cristi

        publicat @12:45 10 May 2013

        Buna ai avut cumva albinele anul trecut in apropiere de moara din Botiz?

    • fica

      publicat @07:17 30 May 2013

      am recoltat miere poliflora si nu s-a cristalizat.de ce? a avut un continut mare de miere de salcam.

      Raspunde

  16. Pingback: Multumita lui Arhi si Cabral lucram si schimbul 3 cu toata familia. »

  17. Pingback: Da-i omului ceea ce merita daca ai fost multumit de serviciile lui. »

  18. miere sabadus

    publicat @21:00 12 May 2013

    Da Cristi, acolo ne intoarcem in fiecare an de la Tei sau Salcam.

    Raspunde

  19. Miere Romania

    publicat @13:50 20 May 2013

    Ma bucur ca promovati consumul de miere autentica! Multi oameni nu stiu sa faca diferenta dintre mierea adevarata si cea artificiala.

    Raspunde

  20. Miere de albine

    publicat @17:11 20 June 2013

    Da e un articol educativ bun, doar ca pentru marele consumator de miere este destul de dificil sa-si de-a seama daca mierea e falsificata sau nu deoarece chiar si cea naturala este foarte diferita la gust si consistena (ma refer la cea poliflora)
    Din pacate conteaza foarte mult calitatea umana, cum suntem in toate domeniile asa suntem si in apicultura.

    Raspunde

    • Miere Sabadus

      publicat @20:12 15 September 2013

      Ai perfecta dreptate, dar oamenii, incet dar sigur, au inceput sa realizeze ce inseamna sa consumi produse de calitate pt a preveni bolile.
      Oamenii cauta rezultate in urma consumului de produse apicole, cauta sa observa o imbunatatire a sanatatii, o crestere a imunitatii, iar noi daca le oferim acest lucru, ii avem clienti.

      Raspunde

  21. Pantea Codrin

    publicat @13:27 01 August 2013

    Buna ziua, am vazut cel putin o eroare sau, ma rog, o informatie falsa in acest articol. Majoritatea celor spuse sunt adevarate, legate de cristalizare, de pretul mierii naturale , etc. Insa, trebuie sa intelegeti ca sunt doua feluri de apicultori, cei care stau in stationar si cei ce merg in pastoral. Acum, dumneavoastra sustineati ca apicultorii adevarati sunt doar cei care se plimba cu albinele, total fals. In Romania majoritatea apicultorilor raman in stationar, mod in care, de altfel, s-a si inceput apicultura. Deci partea cu plimbatul sper ca am lamurit-o. Astfel, cei ce merg in pastoral este de la sine inteles ca vor avea o productie semnificativ mai mare, acestea prind la salcam de exemplu cel putin 5 culesuri, in functie de variatia climei in tara, pe cand un apicultor stationar v-a prinde salcamul o singura data.Acum, partea cu zaharul sau siropul, tura, fructoza , etc, majoritatea apicultorilor insiropeaza inaintea culesului, primavara de exemplu, cand albinele ies din hibernare, sunt slabe, iar apicultorul incearca sa le stimuleza pentru culesul de salcam. S-a facut o mare confuzie aici, insiroparea respectiva se executa pentru consumul albinelor, nicidecum in prelucrarea mierii. Albinele consuma siropul iar cand mierea este stoarsa , albinele au senzatia ca raman fara provizii si astfel continua neincetat culesul. Aceasta practica nu afecteaza in niciun fel culesul mierii, calitatea ei sau albinele prezente in stup. Am sa va dau un exemplu sper eu coerent pentru a intelege mai bine, sa zicem ca vrem sa angajam niste oameni pentru recoltat trufe, insa pentru a putea lucra , acestea au nevoie de mancare, astfel, noi nu le asiguram mancare prin productia de trufe, mai ales daca acestea sunt putine( cazul mierii), ci le-o asiguram cu mancare normala, mai ieftina, iar noi recoltam la final trufele. Sper ca m-am facut inteles, este foarte posibil ca intr-un an bun sa nu fie nevoie de insiropare, daca este miere, dar in momentul in care o familie face la salcam cu greu 3 kg, credeti-ma ca nu vreti sa pierdeti si putinul ala de miere. Aceasta este si diferenta intre stationar si pastoral, cei din pastoral ,,isi permit” sau le lase un anumit procentaj din miere, insa atentie, multa lume spune ca miere din pastoral este mai slaba calitativ decat cea din stationar, din cauza cantitatii enorme produse.Sper ca nu am ofensat pe nimeni prin acest comentariu si nici nu vreau sa contest calitatea mierii prietenului dumneavoastra.

    Raspunde

    • Miere Sabadus

      publicat @20:07 15 September 2013

      Codrin, nu ai ofensat pe nimeni, dar vreau sa nu vezi apicultura doar prin ochii tai. Vreau sa intelegi ca din cauza pretului mic (30 lei salcamul la piata si 18 la depozite), multi apicultori incearca sa-si scoata “parleala”, falsificand mierea.
      Deci dupa cum spui “Albinele consuma siropul iar cand mierea este stoarsa , albinele au senzatia ca raman fara provizii si astfel continua neincetat culesul. Aceasta practica nu afecteaza in niciun fel culesul mierii, calitatea ei sau albinele prezente in stup.”, este adevarat numai daca apicultorul ofera acest sirop ca si stimulare primara sau chiar si pt completare toamna. Problema este atunci cand multi apicultori in timpul culesului ofera cate 500-1000ml de sirop intr-o seara si repeta acest lucru cat mai des.
      Eu am incercat pe site sa ofer oamenilor cat mai multe informatii despre miere, inclusiv despre metodele de falsificare.

      Raspunde

    • rozalia

      publicat @06:07 17 November 2013

      sintem doi consumatori mari de miere de albine eu si sotul inclusiv si copii cafeaua noi no servim decit indulcita cu miere dar am inima indoita cai naturala acum cumpar de la o cunostinta si tot nu cred ca e naturala as vrea sa stiu exact cum so verific sa stiu ca e naturala in ziua de azi toti sint dupa cistig bani multi si au stricat tot ce e natural nu se mai gindesc si la ssanatatea oamenilor
      multumesc s as vrea sa stiu cit costa adevarata miere naturala un kg

      Raspunde

  22. Miere de albine

    publicat @13:53 17 August 2013

    Un articol foarte bun. Din pacate foarte putine persoane stiu care sunt beneficiile mierii de albine si de asemenea foarte putine pesoane stiu ca “mierea” din comert, de cele mai multe ori, nu este miere naturala.

    Raspunde

  23. ovidiu

    publicat @09:08 15 February 2014

    buna ziua tuturor..raman uimit la cat de multi cunoscatori in ale mieri au aparut peste noapte,de cand cu proiectele europene toti suntem apicultori,citeam mai sus un tanar de 18 ani dadea sfaturi cica e apicultor in fine.toti cred ca doar ei fac miere naturala .alti o falsifica din dorinta de a castiga cat mai mult.astazi la cat coasta zaharul nu prea cred ca multi se incumeta sa falsifice mere ,posibil doar cei cu cativa stupi acolo care au timp berechet,si au de vanzare miere tot timpul anului.eu ca stupar cu o vechime de peste 30 de ani am sa va dau cateva sfaturi in legatura cu mierea ,daca doreste cineva sa le urmeze e ok daca nu tot ok..evitati sa cumparati miere din piata (UN PRODUCATOR ADEVARAT VINDE MIEREA DE ACASA) ..cumparati miere in perioada produceri ei si numai de la stupari siguri,cumparati miere numai din zone sigure nepoluate (mierea cu compusi chimici alti de cat cei naturai devine toxica).nu cumparati miere din stupini de unde stiti ca au fost tratati cu antibiotice(mierea cu antibiotic este cancerigena),nu cumparati miere ambalata si expusa mult timp lumini si calduri.sau cu inscripti pe eticheta gen,(CONTINE….)sau expira,aceia cu siguranta este falsificata..cumparati miere de la persoane care stiti ca exporta sau fac analize mieri.chiar daca e mai scumpa .merita.nu cumparati de pe marginea drumului niciodata.. nu cumparati toamna,iarna miere necristalizata in afara de cat ceia de salcam.este singura care nu cristalizeaza.celelalte sortimente cristalizeaza si daca gasiti necristalizata ,inseamna ca asupra ei sa intervenit chimic sau termic si posibil sa cumparati ceva toxic(MARI PROCESATORI FILTREAZA MIEREA SI CHIAR DACA NU INTERVIN CHIMIC SAU TERMIC DISTRUG ANUMITE SUBSTANTE DIN MIERE )mierea lor nu este toxica dar nici nu asi mai pastreaza calitatile .devine un aliment.exemplele ar putea continua.cat despre experimente cu miere adevarata si falsa…toate sunt presupuneri.un zahar prelucrat de albina devine o miere.deci lasati bazaconiile cu deosebit mirea buna de una falsa ..doar daca asa zisa miere nu au vazuto albinile deloc ,dar asa ceva cam greu sa poti pacali pe cineva..va multumesc pentru rabdarea avuta cu mine…

    Raspunde

    • Miere Sabadus

      publicat @22:50 14 March 2014

      Ovidiu ai dreptate, dar la sfarsit nu sunt de acord cu tine cand spui “un zahar prelucrat de albina devine o miere”. Deci vrei sa spui ca este egalitate intre apicultorii care baga la albine zahar, sau sirop din zahar si cei care nu ALIMENTEAZA albinele cu asa ceva ? Sincer tu ca si apicultor din care stupina ai vrea sa consumi miere ? Banuiesc ca din cea in care apicultorul nu a alimentat albinele cu zahar, sau sirop de zahar.

      Raspunde

      • ovidiu

        publicat @18:13 16 March 2014

        nu am vrut sa zic ca o miere facuta din zahar este ok,am vrut doar sa spun ca un zahar prelucrat de albina devine o miere,si ca de veridicitatea mieri iti poti da seama doar facand analize.deci in legatura cu cunoscatori mieri,nu cred ca cineva poate deosebi o miere din zahar prelucrata de albini de una naturala..normal ca nu voi consuma niciodata o miere facuta in alte stupini ci doar ceia produsa in stupina mea.cred ca acum ai inteles ceia ce am vrut sa scot in evidenta..

    • Miere Sabadus

      publicat @22:32 16 March 2014

      Da, acum are un alt inteles ultima fraza. Chiar ma miram cum de te intorci cu 180 de grade, la sfarsitul comentariului :)

      Raspunde

Lasa un comentariu